Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 718

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    На мен ми възникнаха няколко въпроса.
    • Ако приемем, че анатомичните търтовки снасят, а "работническата полиция" ги чисти за 24 часа, то в предроево състояние пчеларите биха забелязвали, снесени яйца на търтовки - по няколко в килийка, обикновено по стените;
    • Ако пчелите търтовки са постоянно в кошера,защо роенето е само в определен период на годината? Ако напълним един кошер с млади пчели през август, когато пилото е малко, той ще се рои ли?
    • Защо при рапица се роят, дори и да имат много открито пило?

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Защо при рапица се роят, дори и да имат много открито пило?
    Аз си мисля, че роенето при рапица е съвкупност от няколко неща. Едно от тях са отровите с които пръскат. Другото е бурното развитие, което неоже да се постигне със сироп. Трето но не последно е че така или инъче часовника им цъка и е време...

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,
    Слави, благодаря! Да, но и в мен се появява съмнение. Рости го е написал.
    Според мен, много тънък момент! Не трябва да има прекъсване на нектаропотока, подхранване при лошо време. Своевременно разширяване на гнездото, и МАЙКИ С НАМАЛЕНА СКЛОННОСТ ЗА РОЕНЕ.
    По повод на феромоните, на майката и пилото: За мен това доказва колко много неща не знаем! Все си мисля, че намаляването на пилото, кара младите пчели които го хранят да намалят (спрат) отделянето (произвеждането) на пчелно млечице, което пък от своя страна води до развиване на яйчни тръбички, и произвеждане на яйца. Анатомичните търтовки.

Поздрави, и дано всичките ви с-ва да са по всяко време в пред роево състояние! Г. Георгиев

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Кръстев Виж публикацията
    Аз си мисля, че роенето при рапица е съвкупност от няколко неща. Едно от тях са отровите с които пръскат. Другото е бурното развитие, което неоже да се постигне със сироп. Трето но не последно е че така или инъче часовника им цъка и е време...
    Знам, че прашеца от рапица е богат на кобалт, който им действа като виагра. Заедно с другите обстоятелства( голям принос на прашец, нектар и пролетно бурно развитие) е причина за роева треска и при по-слаби семейства.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •