Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 34 от 169 ПърваПърва ... 2432333435364484134 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 331 до 340 от общо 1685
    VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Голем си !
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Имам големи мераци, да си правя домашна пещ. Да видя кога ще я почвам!

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,
    На всички, които празнуват, Честит Имен Ден. Бъдете живи и здрави, и големи постижения в пчеларстването!
    Бат Венци, и на мен като Тянката ми е мерак пещта. Би ли споделил чалъмите при направата. Благодарности!
    Поздрави, и НАЗДРАВЕ! Г. Георгиев

Почвам да чертая и ще го пуликувам.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Здравейте. Мисля да ви представя последния ми проект "Кулинарен център". Той ще включва огнище, скара, работен плот и пещ.
    Малко късно започнах със снимките, но то всеки се сеща кое как е стигнало до това дередже. Все пак..
    Отлях стъпки за основи от бруто бетон. Зидах с хоросан трите "носещи" стенички. Излях плоча (малко тънка се оказа, но ще я ъпгредвам поетапно. В частта където е "дъното" на скарата в бетона поставих старо, но здраво строително платно.
    Купих огнеупорни тухли "секънд хенд". От тях и стандартни тухли (10-годишно наследство), съответно с шамот и хоросан направих огнището, "оградката" на скарата и контура на пещта. В огнището вградих комин от етернитова тръба, която експлодира при тестовото варене на една шкембе чорба Замених я с обикновен кюнец.
    Така се получи това:

Пода на скарата - платното го нараязах с ъглошлайфа през 3-4 санта, за да има от къде да диша. Скатата я направих от квадратна шина с размер 8х8мм. Отидоха общо 12 метра. Размера на получения уред е 45 на 35 см. с извити дръжки. Ей така исглежда:

От остатъци направих 4 двустепенни крачета за регулиране на височината на която ще стои скарата.

Веднага тествах. Карагьоза, филето от сом и кюфтаците станаха вълшебни и то с 2 шепи въглища.

Т.нар. контур на пещта (два реда нормални тухли с хоросан, запълних до половината с пясък, трамбовах и отгоре наредих пода на пещта от огнеупорни тухли. Ето така:

Фугирах с шамотна смес и за сега съм до тук:

Малко подготовка за следващия етап.

С тухли на подложка от МДФ 8мм оформих арката на пещта. Трябва да я направя симетрична и да я "размножа". защото това ще е скелето на свода на камерата.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Скелето за свода е изрязано и сковано:

Кипи усилен труд. Първия ред е почти готов, а пишман майстора се хили 'щото не знае 'кво го чака

Идеята за отвора на комина дойде внезапно и на пръв поглед изглежда абсурдно, но все си мисля, че това е печелившото решение...

И вторият ред е готов, скелето е извадено. Ракиено време

На другия ден, след закуската за децата и ново бъркало мат'риал, почти приключвам етапа

Това е бъдещата пещ:

Какво следва. Зидане на предната стена, с "входна" врата. Не лека задача. мястото малко... тавата голяма. Извода е, че според тавата ще се строи
    Отвора ще е със свод и през него трябва да минава тавичка широка 40см. За по-сигурно мисля да купя първо тавата

Нататък. Запълване са фугите с пясък. Изолация с камена вата, стиропор, мрежа и замазка. Все още се чудя дали да стъкмя едно покривче с керемиди над всичкото това, за предпазване от дъжд и други метео инервенции.
    Георги Корчев се казвам
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Като начало малко плануване за входа на "пещерата"...

След това по същество - запълване на фугите и по-големите неравности с пресят и трамбован пясък.

Следва пласт каменна вата ( колкото има толкова...)

След това 30мм студопор и лека замазка.

На другата суртин, ново бъркало с шамот и предната стена е факт:

Подготвена е и "дограмата" на бъдещата врата на пещта...

Междувременно дъното се изолира и подмазва на "първа ръка".

Нов ден нов етап...

Подмазвам "вратата", пипкава но и деликатна работа...

Докато чакам да засъхне замазката, изрязвам вратата и и слагам дръжка. Известно време ми отнемат и вътршните ограничители, но все пак ефекта е задоволителен.

Та така... за сега до тука я докарах.

Остава да направя навес над цялата пещ и комин над однището и скарата.
    Дано да ми стигнат топлите дни до края на сезона.
    Разбирасе има и какво още да се прави по декорацията, ама това вероятно ще почака довършителните щрихи...
    Георги Корчев се казвам

DSCF2544 (Копировать).jpgDSCF2546 (Копировать).jpgDSCF2548 (Копировать).jpgDSCF2549 (Копировать).jpgDSCF2550 (Копировать).jpgDSCF2551 (Копировать).jpg НЕ ПРАВЕТЕ ФУРНА С ОГНЕУПОРНИ,ЦИМЕНТОВИ,КЕРАМИЧНИ И ДРУГИ ПОДОБНИ ТУХЛИ!!!Калъпът се изработва от дъбови летви.Набавя се достатъчнно дървена или друга пепел.Служи за поръсване на калъпа.Формоват се тухлите и се сушат на слънце до бисквит.Зидат се със същата кал.Външната страна на купола се измазва.Входа на фурната е отлят с огнеупорен цимент.Подът на фурната е покрит също със сурови тухли и измазан с кал.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Няколко години и агнета по-късно: Може и без студопора, но не пречи и с него. Разтопи се само отпред на входа, когато пламъците "подлизват". Но това не пречи на функционирането на уреда. Ето доказателства:

Преди:

agne01.jpg

След:

agne1.jpg

И с шамана жертвоприносител

agne03.jpg
    Георги Корчев се казвам

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Брей, да му се не види! Благодаря колеги- напълнихте ми душата с майсторлък и мерак. Да сте живи и здрави!

Страница 34 от 169 ПърваПърва ... 2432333435364484134 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •