Здравейте. Мисля да ви представя последния ми проект "Кулинарен център". Той ще включва огнище, скара, работен плот и пещ.
Малко късно започнах със снимките, но то всеки се сеща кое как е стигнало до това дередже. Все пак..
Отлях стъпки за основи от бруто бетон. Зидах с хоросан трите "носещи" стенички. Излях плоча (малко тънка се оказа, но ще я ъпгредвам поетапно. В частта където е "дъното" на скарата в бетона поставих старо, но здраво строително платно.
Купих огнеупорни тухли "секънд хенд". От тях и стандартни тухли (10-годишно наследство), съответно с шамот и хоросан направих огнището, "оградката" на скарата и контура на пещта. В огнището вградих комин от етернитова тръба, която експлодирапри тестовото варене на една шкембе чорба
Замених я с обикновен кюнец.
Така се получи това:
![]()
Пода на скарата - платното го нараязах с ъглошлайфа през 3-4 санта, за да има от къде да диша. Скатата я направих от квадратна шина с размер 8х8мм. Отидоха общо 12 метра. Размера на получения уред е 45 на 35 см. с извити дръжки. Ей така исглежда:
![]()
![]()
От остатъци направих 4 двустепенни крачета за регулиране на височината на която ще стои скарата.
Веднага тествах. Карагьоза, филето от сом и кюфтаците станаха вълшебни и то с 2 шепи въглища.
Т.нар. контур на пещта (два реда нормални тухли с хоросан, запълних до половината с пясък, трамбовах и отгоре наредих пода на пещта от огнеупорни тухли. Ето така:
![]()
Фугирах с шамотна смес и за сега съм до тук:
![]()
Малко подготовка за следващия етап.
![]()
С тухли на подложка от МДФ 8мм оформих арката на пещта. Трябва да я направя симетрична и да я "размножа". защото това ще е скелето на свода на камерата.