Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 11 от 91 ПърваПърва ... 9101112132161 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 101 до 110 от общо 901
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Клипчето не е много ясно, но от всички пити само една е черна а четири са от този сезон.Понеже кошера беше силен есента много малко го подхранвах с рядък сироп, меда не е само от захар.[/quote]

Старайте се да преценявате дали дадено семейство има нужда от подхранване, ти май си прекалил, определено.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    evgeni.filimonov, най съм склонен да се съглася с твоето предположение, но тогава кой изнесе умрелите стари пчели от кошера?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Когато пчелата има възможнос винаги напуска кошера преди да умре,но не вярвам да са умрели по скоро са бегали.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Ами това всеки се пита.
    Но малко пчелари знаят, че пчелата преди да умре излита навън, за да не е в тежест на семейството. Все пак по обед има температури подходящи за излизане от кошера.
    Отново прегледах клипчето. Видя ли колко е малко петното, където е било последното пило в семейството и то само на една рамка. Това са страшно малко зимни пчели. Прекалил си с храненето.
    Бях на една лекция на едн възрастен пчелар, на който всички пити в гнездото му изглеждаха като твоите, пълни до дупка, но не чак толкова. Но тай има технология и тя е следната:
    Развива семейството на 2 корпуса и храни здраво. Хем има място за зимно пило, хем за складиране на мед за зимни запаси.
    И някъде в края на септември събира всички пълни пити с мед в един корпус, като разпечатва по 3-4 см в долната им част, където да се захване кълбото, а от долу под този корпус слага дълбоко дъно или магазин празен и кълбото увисва в празното прострнство , захванало се за питите в плодника. И така човека е спокоен, че пчелите имат достатъчно запаси от мед, НО преди това е осигурил място за отглеждане на зимните пчели.

Цеко Сифоня
    Guest
    съгласен съм с вас колега Филимонов -местото за ново пило е крайно недостатъчно и все пак би следвало пчелите да си пренесат меда някъде там и да направят кълбо -нещо което очевидно не е станало -не е баш грешка на пчеларя -така мисля-то и при мен би се получило макар че съм оскъден в есенното подхраване -не знам дали захарта която е давал обилно колегата е причината,виждам и несъответствие на прашец-пак опират нещата до комплексни причини,за съжаление ние сме само практици и това е работа на научни работници както ми пишат руските колеги но е крайно време този въпрос да се разисква сериозновъв всички форуми -е то остана само този -ма карай -аз не вярвам да е неразрешим -нема такова понятие.

Nic 59
    Guest
    Има нещо за което Цеко спомена, няма зимно ложе. Пчелите са се качили директно високо и на средата а не
    отпред до входа и постепенно на зад и на горе. Да неби влага, течение от дъното да ги е прогонило да правят кълбо на меда. На една от питите се вижда къде е било кълбото заградено от всякъде с мед.

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Сифоня
    то всъщност в Пловдив няма и други препарати освен Варотом и Варостат-кое от двете да избирам,дори и двете да не струват нямам друга алтернатива
    Колега,тези оправдания вече не вървят.В ръцете си имаш интернет,можеш и совалка да си поръчаш,стига да искаш.И те съветвам,наистина да си смениш препарата напролет,защото да не се озовеш в положението на колегата.Дано да не става.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Гледах клипчето 2 пъти и според мен има много - ама много запаси от мед и явно не е имало никакво място за отглеждане на пило за зимни пчели. Просто не е имало зимни пчели и всичко е измряло. А колкото до черните пити, те са по- топли и е по добре на тях да зимуват пчелите.
    Това е работата на пчеларя, да следи има ли запаси за зимата и има ли място където майката да снася пило за зимни пчели. Август и септември трябва да се следи дали има място където майката да снася и ако няма, да се осигури и да се стимулира майката да снася.
    И аз мисля така.Според мен питите не са толкова лоши.Аз в началото на август имах същия проблем.Бяха блокирали майката.Пълни плодникови пити с мед.Центрофугирах по 5 пити плодникови от сем и ги върнах за осеменяване.Меда от тях предимно акациев и малко липа ми послужи за подхранване и стимулиране на майката за снасяне.За това се прави преглед след медосбора.След десетина дни майките бяха осеменили повечето от питите.

Силата присъства там, където работи мисълта.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    . Видя ли колко е малко петното, където е било последното пило в семейството и то само на една рамка..
    Гена,какво си мислиш че правят пчелите,след като майката спре да осеменява.Естествено,подго твят си мястото където ще зимуват-пренасят мед към средата и го запечатват,запечатват и килийките с прашец.На всички е извесно,че където излезе последното пило там щее ложата.Ако майката е била старичка и е спряла да осеменява рано и като добавим подхранване-етоти меда и "малката"ложа.В периода на зимуване пчелите консумират мед,като по този начин разширяват ложата.Освен това в началото на развитието,майката осеменява(от двете страни на рамката) по-малка площ от петното което се вижда на клипа.Според мен проблема нее в "задръстения" плодник.
    Нека колегата сподели кога е правил проверка преди да установи липсата на пчелите.

Nic 59
    Guest
    За да се разпредели така меда би трябвало да са били на два корпуса. Махал ли си долен корпус при зазимяването и допълвал ли си със пълни медови рамки?

Страница 11 от 91 ПърваПърва ... 9101112132161 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •