Това са ужасно черни пити или поне така ги виждам аз на това клипче. Това покрай другото означава последни поколения пчели с доста занижена виталност, точно когато се разчита на нея. Тук може и нозематоза да има. Това със сигурност е съпътстваща причината но не основна, просто защото още е доста рано.
Наистина, с толкова мед пчелите не са от скоро. Освен ако меда не е налят септември през хранилката. Но и това не може да е причина - най-добре зимуващите ми кошери, тръгващи най-бързо напролет спират отглеждането на пило още август.
От дежурните заподозряни остава акара и неправилно третиране. Интересно е че ако е акар човека казва че има много малко по дъното. Освен това липсата на скорошни поколения пчели е естествена преграда пред размножаването на акара.

За мен има определена вина на пчеларя оставил такива пити в кошера. Не виждам поне една нова, коеот да покаже стрмеж за подмяна . От там допускам и други грешки - с (пре)хранване и т.н

Клипчето не е много ясно, но от всички пити само една е черна а четири са от този сезон.Понеже кошера беше силен есента много малко го подхранвах с рядък сироп, меда не е само от захар.