Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 26 от 72 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 251 до 260 от общо 718
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Е чак всичко. Ако създаването на мастно тяло и "безработицата" са единствената причина за роенето, то тогава и зимните пчели ще се роят.
    Това са само 2 изречения от цялата книга, споменати мимоходом от авторите. Никъде не се казва, че това с мастното тяло е причина за роене. Слави обаче е извадил тези изречения от контекста и се опитва с тях да докаже грешната си теория, но явно ги тълкува грешно или нещо се е объркал с превода. Иначе същинските процеси при роенето са съвсем други, различни от тези 2 изречения. Просто книгата трябва да се изчете много внимателно, но това ще стане напролет, когато му дойде врвмвто.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Ако се замислим,че за няколко години безработица в държавата колко хора напуснаха/изроиха/България,то при тия труженички,които незнаят какво е почивка би било напълно нормално да напуснат кошера.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    накара една камара посетители на форума да забравят за празниците и да започнат да се ровят из пчеларската литература, което не е лошо, но ....
    Тук не съм съвсем съгласен. Има и такива които си знаят уроците и не им трябва час по час да се ровят в литературата. Това е само за новобранци или с леко застаряващи мозъци.

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    Това е само за новобранци или с леко застаряващи мозъци.
    Като гледам какви младежи сме се събрали! Всички са в другата тема за лекарствата.
    Този пост е редактиран от boris; 25.12.2015 в 16:56.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ето първоизточника на тази информация, публикувана от Слави: Прикачен файл 5598

Определено първоизточника е ДОСТОВЕРЕН, тъй като представлява книга от известни руски пчеларски учени. Нещо повече - това е книга, в която с най-големи подробности е написано всичко за роенето, и която може да ни бъде от голяма полза, за което благодаря на Слави. Какво обаче казват авторите в края на страница 6, което го е цитирал Слави? Правя буквален превод:

Увеличаването на броя на безработните пчели, предшестващо роенето, води до това, че в техния организъм се натрупва излишък от хранителни вещества, които те не могат напълно да реализират. В него настъпват физиологични процеси, аналогични на тези, които се получават при подготовката за зимуване.

Никъде не пише за пчелно млечице в излишък, което пчелите сами да си го изяждат. Никъде не пише за появата на търтовки - анатомични или физиологични. Не знам как Слави го чете и тълкува този текст, и дори го показва като доказателство за собствените си твърдения. Може би Слави чете текста така, както както Дявола чете Евангелието .....

Аз обаче го чета по друг начин и го тълкувам по друг начин. Според мене става дума за появата на МАСТНО ТЯЛО при младите безработни пчели. Ами като мързелуват, ше надебелеят - това е толкова логично. Такова мастно тяло се появява и през есента при зимните пчели. Няма никакво излишно млечице, никакво ядене на млечице, никакви търтовки и т.н.

Ако отчетем факта, че книгата е ДОСТОВЕРНА и МАКСИМАЛНО ПОДРОБНА по въпросите на роенето, то тогава неспоменаването на търтовки и ядене на млечице в процеса на роене си е живо ДОКАЗАТЕЛСТВО, че такива процеси няма. Тоест Слави ни даде доказателство, с което обори собствените си твърдения, за което сме му благодарни.

Като цяло според мене спора приключи. Намерихме достоверен източник за роенето и в него нищо не се казва за търтовки и излишно млечице. Ползата от спора обаче беше огромна - вече имаме книга, която описва с най-големи подробности всичко, заради което е създадена и тази тема. Вече имаме ВСИЧКО ЗА РОЕНЕТО !!!
    В книгата ясно се казва, че в организма на пчелите се натрупват излишни хранителни вещества, които не се реализират.
    Ясно се казва, че пчелите с развити полови органи тероризират майката, отделят я от нормалните пчели кърмачки, и че агресията достига своят максимум в деня на роенето.
    Казва се, че с роят излитат пчелите с развити полови органи. Останалите пчели, в които не са развити половите органи остават в семейството.
    Не знам кой чете Евангелието като дявол, но това не съм аз.
    Какви са тези пчели с развити полови органи Матеев? Това са пчели търтовки. Няма как да извъртиш нещата в твоя полза.
    Тази книга дава малко неща за роенето, основното в книгата са противороевите мерки. Считаш, че имаш всичко за роенето с тази книга. Ще се разочароваш.

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    Слави, направо ме утрепа. Ако извадиш още 2-3 източника на информация, може и Матеев да утрепеш, ама той е много труден !

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Слави, не се сърди. В този интернет, пълен с всякакви информации и дезинформации, трябва много да бъдем внимателни на кого да вярваме и на кого - не. Ясно осъзнавам, че всеки може да сгреши, преразказвайки по памет това, коеято някога някъде го е чел. Аз също съм го правил, така че не ти се сърдя и не те обвинявам. Просто искаме да открием къде е истината, и именно поради тази причина всички започнахме да се ровим из всякакви достоверни и недостоверни източници.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Слави, нека да припомня защо започна целия този спор. В постинг 177 от тази тема ти изказа следното твърдение:

Тези причини предизвикват едно и също нещо - появата на голямо количество пчели търтовки /млади безработни пчели/ в семейството, които нарушават феромонният баланс и синхронната работа на различните групи пчели.
    Пчелите търтовки имат поведението на майки, могат и искат да снасят яйца, искат да отглеждат собствено поколение, но, не се понасят една с друга, и оттам идва и агресията и възбудата на семейството, а накрая и неговото разпадане като „единен организъм“.

Ей това шокира колегите пчелари - че младите безработни пчели стават пчели-търтовки. В следващия си постинг дори уточняваш, че техния брой може да достигне до 30% или дори до 50%. Тези твои твърдения не можа да ги докажеш с достоверен източник. Наистина посочи много източници, но недостоверни. В процеса на спора стана ясно, че има някаква истина в твоите твърдения, но точно момента с търтовките при роене и с яденето на млечице си остана недоказан.

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    Това за млечицето някъде съм го чел и аз.Ама колеги, днес е Коледа! Има вино и пържоли.
    Така че Наздраве!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    [QUOTE=Mateev;79501[/COLOR][/B]

Такова мастно тяло се появява и през есента при зимните пчели. Няма никакво излишно млечице, никакво ядене на млечице, никакви търтовки и т.н.

Като цяло според мене спора приключи. QUOTE]

Аааааа.Чакай,чакай малко.Почини си малко и пак "газ".Какво е общото между зимните пчели и роевите.Според мен намаляващото открито пило.И пак остава висящ въпроса за непринуденото отделяне.......

Страница 26 от 72 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •