Точно така - при по-високи обороти на бъркалката е редно загребващата част (перката) да е с по-малка площ.
Нека да се върнем още веднъж на теорията на разбъркването. Ние не се нуждаем от високи обороти на въртящата се в казана вода. Ние се нуждаем от друго - нуждаем се от БАВНО ВЪРТЕНЕ С МНОГО ТУРБОЛЕНИЦИИ. Тоест нуждаем се от ДОБРО РАЗБЪРКВАНЕ. Ако просто въртим водата, никакво разбъркване не се получава, защото молекулите се въртят синхронно една с друга.
За да има разбъркване, трябва водата непрекъснато да сменя посоката си. Това може да се получи по два начина:
1. На перката се слагат ленти, наклонени в различна посока. При въртенето те създават турболенции.
2. На страничните стени на казана се слагат вертикални ребра, които създават турболенции на въртящата се вода.
Втория метод е по-добър. За да се направи, трябва просто водата да се завърти някакси, като за целта може да се използва и най-обикновенна високооборитна перка от пералня. Истинското разбъркване ще се прави от ребрата по страничните стени (може и по дъното).
Та с две думи: Мислете как да направите ТУРБОЛЕНЦИИ, а не как да въртите водата.