Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 465

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Когато отводката или семейството захране собствени маточници,тогава се лъже и приема чуждия-расов маточник мислейки го за свой..-5-6часа са необходими...След 24 часа придадения маточник се излюпва,а захранените маточници ...дори не се виждат.Старата пчела не е проблем дори обратното.Всеки може да пробва и да се увери...

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Ангеле, може ли малко по-подробно. Имам известно неразбиране за тези 5-6 часа. Ако не ти представлява трудност, те моля да опишеш подробно твоята технология. Не съм го правил и ме интересува.

Благодаря за споделеният опит на всички.

Поздрави, Г. Георгиев

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Боби,нищо специално.Какво се случва с осиротяло семейство или отводка.Като разберат,че са без майка... са разтревожени,а след 5-6 часа се организират и залагат-захранват маточници..след,което се успокояват.Ако не се изчака 5-6часа да се успокоят и захранят собствени маточници,вероятноста да приемат придадения маточник е по малко от 50/50.За тия 5-6 часа старата пчела от новосформираната отводка е отлетяла и това се приема като фактор за приема на маточника.Но всъщност големия фактор е времето,а не липсата на летящата пчела.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Това са разумни разсъждения, но всъщност факторите са много повече, и ние не ги знаем всичките, иначе досега щяхме да сме си разрешили проблема. Ето още малко фактори:

1. Ако нуклеуса от фибран е допрян до кошера, връщащите се стари пчели могат да го възприемат като едно цяло с този кошер и да влязат в него.
    2. Наистина някои стари пчели могат да предпочетат да останат в нуклеуса, въпреки че това не е техния основен кошер.
    3. Пчелите може би по някакъв начин откриват, че новата майка е с друга, по-различна расова принадлежност.
    4. Нервната и стресирана майка е много бърза, и някои пчели могат да възприемат нейното тичане по питата като агресия (това го каза проф. Ненчев).
    5. Агресия към придадената майка в клетка няма, но има към пчелите, които я съпровождат в клетката.
    6. Ако прелката на нуклеуса се обърне в обратна посока на тази на кошера, всичко ще е наред.
    7. Ако нуклеуса се издърпа на половин дължина напред (назад) спрямо кошера, всичко ще е наред.
    8. Ориентирите в пчелина помагат (дървета, хаотично разполагане на кошерите).
    9. Надписването на челната страна на нуклеусите с различни символи и цветове помагат за по-добро ориентиране на майката.
    10. Разполагането на нуклеусите на 4 метра един от друг повишава вероятноста за връщане на майката.
    11. Нуклеусите трябва да се подреждат в не повече от 3 редици, защото завръщащите се майки не могат да се ориентират в дълбочина.

Мога да напиша още поне 100 други "разсъждения", нито едно от които не е доказано като чиста монета. Истината е, че до ден днешен продължаваме да гадаем и да си измисляме някакви обяснения, но те не ни помагат, и въпреки тяхното знание, никой досега не е успял да постигне 100%-ово приемане на маточника или на пчелната майка, както и 100%-ова успеваемост при оплождането. Същото е и за роенето.

Така че нека да не се изхвърляме с недоказани препоръки или с безсмислени разсъждения, които не са верни или са само частично верни, но не ни помагат да си разрешим проблема. Повярвайте ми - пробвал съм всичко, което съм чул или до което съм се докопал в интернет. И досега все още не съм намерил свещения граал.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    4. Нервната и стресирана майка е много бърза, и някои пчели могат да възприемат нейното тичане по питата като агресия (това го каза проф. Ненчев).
    Това, че го възприемат като агресия е 100% сигурно. Особено като се придава неоплодена майка. Гледал съм, че немците не придават маточник на оплодните съндъчета, а направо излюпени и неоплодени майки, като преди това ги хвърлят в един буркан с разреден мед. По този начин решават 2 проблема хранителен контакт с майката (пчелите я почистват от меда и същевременно са в непосредствен допир с феромоните й) и бързото и нервно тичане на майката по питите.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Когато отводката или семейството захране собствени маточници,тогава се лъже и приема чуждия-расов маточник мислейки го за свой..-5-6часа са необходими...След 24 часа придадения маточник се излюпва,а захранените маточници ...дори не се виждат.Старата пчела не е проблем дори обратното.Всеки може да пробва и да се увери...
    Здравейте,

Ангеле, не мога да разбера това което си написал тук. Така написано разбирам: Ако семейство заложи маточници, може да ги подменим с маточник от друго семейство с "елитна" майка т.е. от която сме доволни. Каква ми е мисълта. Ако не сме доволни от някоя майка, и в кошера има заложени маточници дали можем да ги подменим с маточник от друго семейство?

Поздрави, Г. Георгиев
    Съжалявам но не знам как да поставя твоят постинг като цитат.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Bobi-M9598 Виж публикацията
    ...Съжалявам но не знам как да поставя твоят постинг като цитат.
    Ами натисни бутона "Цитат", който се намира долу в дясно на неговия постинг .....

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Дори и да няма яйца или млади личинки,което е малко възможно,пак ще е необходимо време за да се поуспокоят пчелите и да се уверят,че нямат друга възможност...
    Ето ви един експеримент,който всеки може да направи и да разбере дали летящите са проблем или времето 4-5ч.
    При направата на отводката(ките),пчелите се смитат пред нуклеуса и чак тогава рамките(само със пило) се поставя вътре.Младата пчела ще влезе в нуклеуса,а летящата ще отлети...и получаваме отводка само със млада пчела,което ще рече,че можем веднага да поставим маточника. Ако наистина старата пчела е проблем,то в случая би следвало,че маточника ще бъде приет и без да се изчаква...Да,ама при наличието дори само на една подходяща личинка или яйце фактора "летяща пчела" отпада

Всъщност това не съм го измислил аз. Ще потърся инфо....

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Всъщност това не съм го измислил аз. Ще потърся инфо....
    Ето го др.Осташов...предаване на маточник след 1ч. 15минути....
    https://www.youtube.com/watch?v=I0KYfene3TE

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Подкрепям... запас му се вика. Както казва учителя " трябва да имаш запас на майки, отводки, захар, кошери..жени

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •