Според мен,ако има изкоренени дървета от буря,то и кошерите Без стойки ще са обърнати.
Според мен,ако има изкоренени дървета от буря,то и кошерите Без стойки ще са обърнати.
И друг път съм ви го казвал - по строителни нормативи силата на вятъра в България може да достигне до 90 kg/кв.м. За по-сигурно трябва да се тества със 120. Тъй като страничната площ на кошера е около 0.5 кв.м., то тогава трябва да тествате със сила 50-60 kg. Ако кошера не падне при такава сила, има голяма вероятност да издърже безпроблемно следващите 50 години.
Няма 100%-ова гаранция, защото в самите строителни нормативи е упоменато, че те могат да бъдат превишени от силите на природата средно 1 път на 50 години.
Та това казва науката - вържете кошера с въже през средата и дърпайте със сила 50-60 килограма. И ако нормалния пчелар това не го прави, то производителите на стойки за кошери СА ЗАДЪЛЖЕНИ да го направят този експеримент. И ако кошера падне, да мислят как да си подобрят конструкцията (например разкрачване на краката).
Здравейте,
Съгласен съм с Матеев. Поне преди време имаше доста щети, показа и снимки. Точно това се опитвам да избегна.
Сигурен съм, че така направената стойка няма да издържи такова изпитание. И преди няколко постинга го казах трябва да има "разкрачване".
Поздрави, Г. Георгиев
Ако мине това ,което мина през Матеев, а и през някои други колеги и разкрачен да си ще се изтървеш.
Откакто съм пчелар се е случвало 2 пъти да си събирам капаците и други неща + обърнати кошери, а кошерите ми са от дърво. Молете се да не се случва.
На мен това лято два пъти ми се наложи да си събирам капаците и хранилките. Единия път имах и съборени кошери. кошерите бяха на два корпуса на палети и въпреки ниския център на тежестта бяха съборени от мини торнадо. Беше минало през пчелина по диагонал. ЛУДНИЦА. В първия момент помислих че е кражба и извиках и сота и полиция. Като влязох вътре в тяхно присъствие установих че нищо не липсва и малко по малко картината ни се изясни. Имах капаци на 17 метра от кошера, дървени са.
Здравейте,
Много неприятно, съжалявам за това което ви се е случило. Никой от нас не е застрахован от такова събитие. Доста съм си мислил и стигам до извода: Стойките, хванати (забити) в земята. Някакъв бързо стягащ колан. Кошерите вързани за стойката.
Това ще бъде само при очакване на лошо време. При хубаво време няма нужда от допълнителни операции.
Поздрави, Г. Георгиев
Точно така и аз съм си решил проблема. Стойки в земята и колани около всеки кошер. Полските кошери са здраво захванати към стойките посредством планки. При финландските това не е необходимо, защото самото дъно има оформени канали, и те пречат на вятъра да избута кошера от стойката.
DSC09887.JPG
WP_001863.jpg
Пусти бордюр отгоре и![]()
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))