Не ти, ама приберно бай Иван като вари два казана ракия на година се хвали тука, ама да си чул/прочел някой който вари по 10+, че и то от спирт примеро, а не от плодове или джибри...?!?
Продава незаконо отводки, продава(дори и изнася) незаконо пчелни майки, използва амитраз(не съм особенно запознат с този препарат, но не обърнахте ли внимание, че спомена - "днеска го има в пробите, след два-три месеца се е разпаднал", и го няма, че то някой някъде беше писал подобно нещо за едни други забранени вещества, и за причината защо някой си продавали меда напролет...) за третиран на пчелните си семейства - ами явно има човека какво да "крие"...
Две мнения от 21-22.10.2015г
Изводите всеки да си ги прави сам, че да не изляза отново аз лошия.
Първоначално публикувано от Mateev
Искам да съобщя една неприятна новина, която най-вероятно няма да се появи по медиите.
Група пчелари, сред които има и мой познат, са решили да третират за акар с ТАКТИК, който съдържа АМИТРАЗ. Използвали са противогази (маски) и пушалки, и са спазвали всички предпазни мерки. Не са дооценили обаче факта, че отровата може да се абсорбира в тялото и през кожата. Накратко - пушалката нещо се е задръстила, и са се мъчили да я поправят, пипайки я с голи ръце. Нищо не им се е случило, но вечерта здравословното им състояние силно се е влошило и са постъпили в болницата. Постъпил е в болницата и един друг техен приятел от някакъв сервиз, на когото са дали пушалката да я ремонтира. Специално този, който е ремонтирал пушалката, попада направо в реанимацията и едвам са го спасили. Още един от групата е в реанимацията и през нощта умира. Другите двама не са влизали в реанимацията, но проблемите със сърцебиене, високо кръвно и други ненормални сиптоми продължават вече няколко дена.
Не ми беше удобно да разпитвам за повече подробности. Не искам да казвам и имена. Просто реших да ви разкажа за случая, като така се надявам да ви предупредя и може би да спася и някой от вас, ако случайно реши лекомислено да си прави експерименти с опасни отрови, без да е наясно какви са методите за лична защита и безопасно ползване.
Първоначално публикувано от Дамян Дамянов
Смятам, че на някои ще им е интересно.
Mechanisms of differential toxicity between honey bee (Apis mellifera L.) castes with an emphasis on coumaphos