Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 211 от 683 ПърваПърва ... 111161201209210211212213221261311 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,101 до 2,110 от общо 6828
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    ....по въпроса за отнемането на прашеца и влиянието му в-у медодобива и развитието на семейството споделям тезата на г-н Матеев
    Това не е теза, а по-скоро мнение, дори колебливо предположение от човек, който никога не е добивал прашец като стоков пчелен продукт. Това го считам за нормално и ще се радвам ако след време и придобит опит отново изрази становище по този въпрос(убеден съм, че тогава ще звучи по друг начин).
    Working....

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от thegame999 Виж публикацията
    Аз за това питам ,мога ли да извадя 2-3кг прашец и 20-30 кг мед или пък 30-40 кг мед без прашец.Демек прашеца колко влияни оказва на добива на мед?
    Ако толкова те притесняват бъдещите добиви на мед, слагай прашецоуловителите при цъфтежа на глухарчето, тогава пчелите яко задръстват плодника с прашец и за да не се забави развитието, пчеларите вадят 2-3 рамки с прашец и слагат празни пити за осеменяване. Прашеца в природата го има в много по-големи количества отколкото нектара и дали събираш или не прашец, пчелите мъкнат постоянно, независимо дали им трябва или не, освен ако има някакъв проблем в семейството. Мисля, че до 1-2 килограма изобщо няма да се отрази на медодобива. Мнението на колегата VanHanegen е абсолютно реално и лично аз съм чувал същите мнения от много други пчелари в бранша. Аз си събирам прашец за собствени нужди, от 3-4 семейства и то до средата на юни, тогава е най разнообразен и вкусен. Тръгне ли яко нектара, пчелите намаляват носенето на прашец.
    Прашец давам на чичо ми, който има 7-8 кошера и му подарих и един външен прашецоуловител , който беше сложил за един час и после махнал, защото пречел на пчелите.... Не искаше изобщо да му обяснявам каквото и да е друго.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Евгени е много прав ! Особено тази пролет прашеца при мене дойде в повече ! От 2 бр. ДБ 12 съм вадил по 3-4 прашецови и на тяхно място основи ! Резултата 7-8 изградени основи ,48 кг. и 50 кг. мед а и пило към отводки ! Ако не бях ги експлоатирал по този начин щях да ги гоня из върбалака .
    Живот и здраве на пролет мисля да опитам с малко за лични цели ! И мое скромно мнение е ,че прашеца е в излишък( в определен период) ,а най -вероятно e и причина за ранно роево !

P.S. На тези две семейства смених и майките !

Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    Колко е дневния добив на прашец чувам 100гр на ден.И как го сушите, гледах сушилни за прашец но са по 400 лева.Няма ли някакъв по евтин върянт?

Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    Как предотвартявате роенето ?

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    За каква система питаш?
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от thegame999 Виж публикацията
    Как предотвартявате роенето ?
    Е тука пише:
    http://pchelari.com/forum/showthread...B5%D0%BD%D0%B5
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    За каква система питаш?
    Дадан блат 10 рамки.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Като за начало ти трябват минимум 2 магазина (аз имам по 3 на всеки кошер и още оборотни).
    Научаваш се да си правиш майките сам и ги сменяш макс на 2 години.
    Редовно сменяш пити в плодника, като минимума е 3-4бр.
    Най-рисковия момент е от рапица до акация. Преценяваш си пашите и ако нещо не е наред правиш отводки. Пчелари с много кошери жертват акацията като правят отводки и без това на 2-3 години я има....
    Храниш в дъждовните дни. Перфектния вариянт е да им сложиш питка ако дават 10 дена дъжд...
    Това са част от нещата които трябва да правиш.

Страница 211 от 683 ПърваПърва ... 111161201209210211212213221261311 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 22 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 22 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •