Аз разсъждавам така - от един кошер пчеларя трябва да получава поне по 200 лв. на година, за да си струва въобще да се занимава с този бизнес. Това са или 2 отводки, или 10 майки или 40-50 кг. мед. или някаква комбинация между тези приходи. Ако се прави подвижно пчеларство, получената сума трябва да стане 250 или дори 300 лева поради простата причина, че има много допълнителни разходи за транспорт, щети по време на транспорта (умрели семейства) и охрана на кошерите на новото място.

Ако пчелоопрашването влезе в портфолиото на пчеларите, приходите от него трябва да са повече от разходите. От една страна е хубаво, че ще има 3 гарантирани паши, но от друга страна трябва да се направят 6 местения на кошерите + денонощна охрана. Разходите за тези местения са значителни, ако човек предварително не е оборудван за подвижно пчеларство. Аз съм местил много пъти кошери насам-натам по други причини, и мога смело да кажа, че преместването на един кошер на друго място има себестойност поне 3-4 лева. Денонощната охрана на новото място струва поне по 150 лева на ден или по 2 лева на кошер, ако са преместени 70-80 кошера. Ако пашата е 2 седмици, то тогава това прави по 28 лева на кошер + 6-8 лева самото местене или това прави по 34-36 лева на паша. За три паши това прави 100-110 лева общи разходи.

При това положение за по-малко от 140 лева на кошер аз не бих се съгласил да играя на свирката на който и да било арендатор, който ме кара да разкарвам кошери насам-натам, за да му направя максимално покритие на площите. Да не говорим, че вероятно ще ме кара да местя на по-малко от 3 километра, което може да опорочи цялата идея (ще местя кошери, но в тях няма да има стари пчели, които наистина да опрашват).

Виж ако някой иска да сключи договор с мене само за стационарните ми пчелини и за покритите около тях площи - да, тогава ще клекна на 2 пъти по-малка сума.

Не забравяйте обаче, че при тези пчелоопрашвания ще има много проверки от страна на ДФЗ, при които проверки ще искат от вас да сте изрядни във всяко едно отношение. Това ще ви създаде допълнителни главоболия и допълнителни разходи. Така че опичайте си акъла.