Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 10 ПърваПърва ... 78910 ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 100
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Мислиш си ,че се шегувам но това изобщо не е така пчелите градят пита в бурканите и ги пълнят с мед и за един хоби пчелар това би било голямо предизвикателство ,друг вариант е малки пити специално пригодени за производство на пита с мед.
    Що пък малки пити? Може и с големи рамки, без основи ( восъка за масовите основи не е предназначен за консумация), нарязани на кубчета със горещ нож.
    Така годишната издръжка на пчелно семейство пада с още 20 лв. и ако не се смята труда, транспортните разходи, не се подхранват, не се сменят майки..... остават само амортизациите и разходите за третирания - 10-15 лв на година.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Реших да се намеся защото съм един от тези които са правели центрофуга. Правел е малко силно казано защото реално мой беше проекта, помагането когато трябваха повече ръце, парите и лично се справих само с електрониката. Резултата е около 30% по евтин продукт, който преправях два пъти в последствие. Ако сериозно калкулирам всичкото си лично време, може би цената ще се изравни с магазинските. В заключение ще кажа, че ако трябва да плащате за изработката на детайлите и нямате необходимата техника и умения за работа с неръждаеми стомани не си заслужава особено много да правите сами центрофуга.
    Сега конкретно. За два кошера е необходимата възможно най-малката центрофуга съответно за 3 или 4 рамки. Няма смисъл да е електрическа. Изработката на редуктора не е от най-евтините, а закупуването на такъв си е пак даване на пари на производители, а и всички знаем, че като купуваме на части обикновено излиза по-скъпо.
    Ето примерен линк за редуктор http://beesmarket.com/index.php?rout...ing&order=DESC
    Ще трябва и кран за още 10-15 лева.
    Освен заварки с аргон ще трябва да се изработят няколко детайла на струг. Те трябва да са също неръждаеми, а този материал е доста по твърд и се ползват по-специални ножове и повечето стругари струговат този материал на по-висока цена. Ще трябва и човек с умения за работа с ламарина и съответните валци за огъване за изработка на "кордончета", за подгъване на ръбове, за изработка на снаждащия ръб както и умение да изработи конусно дъно и да го снади с конуса по начин такъв, че да няма никакъв теч. Има още подробности, но мисля, че това е достаъчно за да разберете, че тези упражнения може да си заслужават за 24 или 36 или повече рамкова центрофуга чийто цени са в хиляди левове, но за 3-ка или 4-ка е направо смешно. Ако мноооооооооооого държите да изпитате удоволствието от майсторенето ( аз изпитвам огромно удоволствие от това) можете да опростите нещата като ползвате бидон за външен съд. Днес видях едни ниски към 60 см и широки към 50 см и си мисля, че може да се получи някакво чудо на чудесата, като това примерно http://olx.bg/ad/tsentrofuga-za-med-...tml#279f38bced
    Ето ви една прекрасна центрофуга за която си личи че са полагани грижи и ако се споразумеете за 250лв. си е направо супер http://olx.bg/ad/tsentrofuga-za-med-...tml#0cd8e99fd1
    Тази също е приемлива http://olx.bg/ad/tsentrofuga-za-med-...tml#0cd8e99fd1
    ето една която я продава човек без никакво отношение, предполагам внук на починал пчелар (обикновено се поддават на сериозни пазарлъци) http://olx.bg/ad/prodavam-tsentrofug...tml#0cd8e99fd1
    Дано съм бил полезен и пак заповядайте.

Наблюдател
    Регистриран
    17.11.2015
    Благодаря... Поста Ви е полезен...Не очаквам да няма никакви разходи, но какво лошо има да се намалят

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Колежке, заповядай:

http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=678 Гледам има доста неща модерирани, но все пак...
    Тук също има за четене:
    http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=90

В раздела има и още, но сама ще си го намериш. Не бързай с купуване на инвентар, сега има всичко и навсякъде, а и ти още не знаеш какво ще ти трябва. Само належащите неща дето Гогола ти ги каза. ДБ за мен е добър избор, но каквито и да са, при всички случаи се ориентирай към система с ДБ магазини, т.е. центрофужене на рамки с височина 16 см. Центрофугата радиална, редуктор от вторични или някой сервиз, примерно от ъглошлайф, с възможност по-нататък да се електрифицира. Може и с шайби и ремъчна предавка, стотици клипове има в тубата. Имаме и тема за електрифициране на центрофуга, прочети я и нея. Ако обстоятелствата не те притискат, няма за къде да се бърза, преди Гергьовден едва ли ще ти трябва. Снимки трябва да има при всички случаи.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Дамянич, това е за разбирачи. Не й пълни сега главата с глупости. Представяш ли си я с тия кофички на хубава рапица или акация? И отдолу пълен ДБ...уау. Иначе сандъците са им екстра, таман по мойте разбирания, хаха.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Дамянич, това е за разбирачи. Не й пълни сега главата с глупости. Представяш ли си я с тия кофички на хубава рапица или акация? И отдолу пълен ДБ...уау. Иначе сандъците са им екстра, таман по мойте разбирания, хаха.
    Хайде сега...за разбирачи било ...А те пък разбирачите да не мислиш. че го могат...само те така си мислят. Няма как да дадеш акъл на човек, който отказва да го приеме...ако ме разбираш...

Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Наблюдател
    Регистриран
    17.11.2015
    Благодаря! Полезно е... За сега мисля да си набавя изброените от Гогол неща, като ще мисля кое бих могла да направя и кое да купя....

Наблюдател
    Регистриран
    17.11.2015
    Г-н Дамянов,
    ако ми намериш клип, как да дресирам пчелите да ми сервират кафе с палачинка с мед.....
    Забавно...
    Приключих с книжката 1001 въпроса на Крижан... смятам да я сканирам, така че ако някой я иска в електронен вариант да казва...
    Няма да се разсърдя, ако ми препоръчате и др. литература...

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Чета всичко което не съм чел. Като я сканираш може пиши на лични да се разберем за мейл или друг начин.
    Благодаря

Страница 9 от 10 ПърваПърва ... 78910 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •