Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 10 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 100
    Наблюдател
    Регистриран
    17.11.2015
    Оценявам отговорите на всички Ви! Благодаря за спама, за хейтването, тиганите, рибата и подобни! Благодаря на
    Гогол , че все пак насърчи търсенето ми.
    Между другото, 200лв за някои хора са пари. Ако има вариант, в който да ги спестя ще го направя... Центрофугата на дядо Ви сигурно е била роботизирана... Все едно...
    Направи си сам не означава лоша хигиена... или поне не винаги.

Наблюдател
    Регистриран
    17.11.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Marko Виж публикацията
    Още малко спам.
    Срамота е да не купиш нова 2-3 рамкова центрофуга за 300лв.Все пак става въпрос за 2 кошера.То не бяха стари перални и "млад техник" изпълнения.Не искам да обиждам user-ката ама си е безобразие, граничещо с жива простащина.
    Моята е турска ( от изложението в Плевен) 12 малки рамки радиално/3 ДБ хордиално, ръчна за 500лв.Пролетта си я купих и щом аз мога да дам тези пари (няма да навлизам в детайли за фин. ми положения) то ВСЕКИ може да си купи нова.
    И Марко, точно защото са 2 кошера 500лв за центрофуга не е оправдано, освен ако не разполагаш с твърде много пари, а и в такива случаи сигурно само мързела би бил добро оправдание. Започнах темата с идеята да получа малко помощ от форум създаден с тази цел, но се убеждавам, че това ще е трудно постижимо, поради "простотията ми".. Извинявам се на Вас за "простащината" ми и че Ви занимавам с нея!

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от ydim Виж публикацията
    И Марко, точно защото са 2 кошера 500лв за центрофуга не е оправдано, освен ако не разполагаш с твърде много пари, а и в такива случаи сигурно само мързела би бил добро оправдание. Започнах темата с идеята да получа малко помощ от форум създаден с тази цел, но се убеждавам, че това ще е трудно постижимо, поради "простотията ми".. Извинявам се на Вас за "простащината" ми и че Ви занимавам с нея!
    Мисля, че се сърдите неоснователно. Получихте съвети, в които съвети съвсем основателно колегите наблегнаха за центрофуга по възможност НОВА, защото тази инвестиция ще ви се възстанови след време.Да сега имате 2 кошера, но след година може да станат 22.
    Всеки тръгва с малко кошери.Това е ще ви е най голямата сума похарчена в началото.Оставете перални и тем подобни щуротии! Казвам ви го за ваше добро после да НЕ си блъскане главата лятото с тази центрофуга тип направи се сам!

п.с.-ако всеки си правеше от казани, перални и тем подобни производителите на центрофуги до сега да бяха фалирали.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Всеки от нас има правото на мнение. Но.......... когато започваш от начало е хубаво преди това да прочетеш някои книги по въпросите които те интересуват и доста от темите във форума. Все пак си решил да "не се набутваш", да не влагаш много пари. Без необходимата информация това е НЕВЪЗМОЖНО!
    За пример, с каква система кошер да работя? Трябва да знаеш предимствата и недостатъците на отделните: ДБ, ЛР, Фарар и т.н.!
    Относно центрофугата, ще ти кажа как постъпих. Започнах с два кошера, бяха при друг пчелар и ползвах неговата центрофуга няколко години. Знаех и искам да увелича бройката на кошерите и от миналата год. си купих на старо неръждавейка за 3 пл.рамки или 6 магазинни. Вече съм с 4 кошера от това лято. Когато ги направя 20, 30, и не мога да се оправям с нея ще търся решение за купуване на радиална.

Далеч съм от мисълта да ти "давам акъл" но да тръгнеш да си правиш центрофуга..... според мен е желателно да имаш определени познания! Желанието не е достатъчно! Извини ме за това, че пиша на "ТИ". Не се "впрягай", много неща можеш да научиш тук. След време ще разбереш колко сме ГОТИНИ! Все пак си при нас отскоро, и дано си с нас за в бъдеще. Пожелавам ти успехи, и не се отказвай.

Поздрави, Г. Георгиев

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от ydim Виж публикацията
    ...... Започнах темата с идеята да получа малко помощ от форум създаден с тази цел, но се убеждавам, че това ще е трудно постижимо.....
    Всеки си има собствена камбанарийка и за това съветите на всеки , дори и на такъв елементарен въпрос, са различни. И за в бъдеще, когато стигнете до сериозните пчеларски въпроси, не очаквайте нещо друго - прост и еднозначен отговор просто няма как да същестува.

Например, аз понеже съм със четири леви крайника, ако ми се наложи да подменям някаква лампичка по колата, на мен ми излиза по-евтино да я закарам на майстор. В същото време, има много хора, които биха си разглобили и сглобили успешно скоростната кутия за "нула време" и моят вариан за справяне с проблема би бил тотално неприемлив за тях.

Относно центрофугата - за мен по-важна е хигиената, отколкото дали е нова или стара, или направена от подръчни материали. Но тъй като медът най-вероятно ще бъде потребяван екслузивно от вас самите, и тук отклоненията са позволени и се определят от собствените ви разбирания за "хигиена" (съществуват и хора маниаци, в чийто очи всички нормални хора са нечистоплътни, пълни със микроби свини).

И понеже jordanov беше споменал някъде за сръчните западняци, които си решават проблема със бидон и дрелка..... си спомних че и аз съм гледал някъде такива клипчета.... По изложения или по пчеларски магазини, съм срещал да се продават отделно барабани за центрофуга и отделно задвижване за центрофуга (ръчно), естествено - НОВИ. Ако се сдобиеш с тези две неща, остава ти само кошницата, чиято функция би могла да бъде изпълнявана ...... и от един пластмасов бидон за хранителни цели.
    Този пост е редактиран от scutellator; 25.11.2015 в 11:46.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Брях, че откога за тебе станах "някой"!? Направо ми развали деня...

Тоя тип го пусках миналата година в една друга тема.
    https://www.youtube.com/watch?v=RiQrSuaSaVg

На мен ми е симпатичен и в никакъв случай не бих го сложил в едно изречение с израза "безобразие, граничещо с жива простащина". А за по непретенциозните, може и така:
    https://www.youtube.com/watch?v=W6aNbPQlFqI

Продължавам. Някъде назад, в зората на форума, един колега я беше направил тая центрофуга с радиален барабан на Лега и пластмасов бидон, от ония сините. Колегата и сега се включва чат пат, иначе тогава беше начинаещ и с друго форумно име.

ydim , споко, и се радвай, че Холандецът не се включи в комисията по посрещането, ами само толерасти сме активни в тая темичка. Успех и може да разчиташ на нас! Цяла зима сме на разположение.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Ако имаше масово производство на центрофуги напарави си сам, щеше да има и тема във форума. Иначе колежката и половинката и щом им се занимава, нека да разгледат на живо една проста центрофуга и да си направят от пералня ли, от каквото им хрумне. Няма нещо което да не може да се направи, въпроса е колко време, средства и ядове ще отнеме и колко ще е ефективен продукта.
    Аз например бях решил да си правя слънчева восъкотопилка и купих иноксови тела, които още седят в мазето и това лято сковах една рамка от дървени летви , сложих я върху една ламарина и отгоре сложих едно старо черчеве и цяло лято си топих старите восъчни пити. Вътре се събирах 2 рамки ЛР легнали една до друга. Начини има много, но...центрофуга не бих тръгнал да си правя.

PS. Иначе клипчетата , които са по-горе са уникални. На какво ли не е способен ЧОВЕКът?!
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Потребител
    Регистриран
    23.08.2013
    Пчеларски район
    Плевен
    Уважаеми user "ydim", приех че сте без опит в пчеларството, също като мен, и затова изказах мнение, базиращо се на личният ми - година и малко опит.С желание да помогна на някой да преодолее пречки с които се сблъсках аз.Много скоро ще разберете че 2-та ви кошера не са 2 книги които оставяте някъде и там си остават завинаги 2бр.Ще варират от 0 до "много" - според желанието и възможностите Ви!
    Задължитено се снабдете и с восъкотопилка.Задължително!
    Успех.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Ако имаше масово производство на центрофуги напарави си сам, щеше да има и тема във форума.
    Ами няма масово производство и не е необходимо. Само че у форума има няколко теми "Направи си сам", само в раздела за пчеларския инвентар са най-малко две, ако не ме лъже паметта и там има интересни неща. А и по времето , когато бяхме активни в тия теми, Администрацията на форума не толерираше пускането на нови теми за щяло и нещяло в сериозните раздели. Сега времената са по-други, ние също и модата повелява да се превъзнасяме по скъпи и лъскави неща. Хората, които правят нещо с ръцете си /особено ако не разполагат със супер дупер работилница/ ги усещат тия работи и затова си премълчават. Виж например през последната година колко човека са се престрашили да качат снимка на направен от тях кошер.
    А нищо чудно пък новата колежка да пусне такава тема и да ни удари у земята...
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Технологиите толкова много се развиха , че е срамота да бъхтиш като идиот, а и изискванията към продукцията налагат да се ползват новите технологии. Имах дървен станок за разпечатване на 2 рамки и отдолу тавичка в която да капе меда, общо взето цялата стая се омазваше с мед, сега имам вана и е 10 пъти по-удобно да се работи с нея. Да не говорим и за новите центрофуги, няма завъртане на рамките, не въртиш на ръка като откачен, не се умирисва меда на железен окис и тн. Новите технологии облекчават труда и живота на човека.
    Даже за и виното вече използвам иноксови съдове, изхвърлих всички бурета, които ми омръзна два пъти в годината да изнасям и внасям от мазето, да опушвам, да мия и все си има дъх на старо буре..... и тн.
    Удоволствие е да се работи с качествени материали и техники.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Страница 5 от 10 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •