според мен е рано за начинаещи пчелари да отнемат прашеца на пчелите си - по-полека отначало!!, аз лично не бих им взимал прашеца на моите пчели, освен ако го изкупуват по 100лв килото!!....което няма да стане скоро.....единствено бих им вземал прашеца, за да им го дам обратно рано напролет, примесен заедно с мед, като питки, вместо да се чудя с какви боклуци/химии да ги тъпча!
Би ли пояснил какво точно имаш в предвид?Аз също се каня лятото да събера по малко прашец за питките в края на зимата.
Има в предвид, че ако едно семейство ти е болно върнатия прашец във всички кошери води до заразяване на всичките ти кошери от болния кошер.
..... и един мармот завива прашеца в станиол.....
Не ми се сърди, но аз не вярвам на това ..... Дори и да си прав, то това означава, че си 1 на 1000. За повечето начинаещи пчелари твоите приказки са само една илюзия, която може да ги подтикне да направят неразумни неща. Пиша този постинг заради тях - за да не хвърчат прекалено високо в небето, защото падането от високо много боли ....
Аз съм сериозен и отговорен човек и никога няма да си позволя да говоря глупости, още повече че видях че този въпрос е зададен от начинаещ пчелар. Ти обичаш да "разбиваш" митове, но този не си успял - какво общо има между отнетия от семейството прашец и внесения нектар. В горния пост ме подразни твоята неаргументирана категоричност, а не каза дали си правил опити и този извод от действителността ли е или..."една жена каза".
Working....
Моята логика е много проста - щом отнемаме прашец, значи пчелите трябва да си възстановят отнетото. Това е допълнителна загуба на работно време. Няма как да ме убедиш, че всичко идва от нищото и не струва нищо на семейството - това е несериозно.
Колкото до меда, едно семейство годишно се нуждае от около 100 кг мед за собствена употреба. Ако приемем, че то доставя 120 кг., от тях 100 са за лична употреба и само 20 са за пчеларя. При това положение ако ние отслабим семейството само с 20%, изземвайки му част от прашеца, то това означава че меда за пчеларя ще падне до 0 килограма - тоест ще падне със 100%. Това е логиката на отслабването на едно семейство поради някаква причина - ефекта за пчеларя е, че това семейство не му носи мед през тази година.
Ако наистина от едно семейство се отнемат по 5 килограма прашец на година, то това е над 30% от всичкия донесен прашец. Отслабването на семейството е с много повече от цитираните от мене 20%, така че аз съм много скептично настроен към твоите твърдения. За да получиш 50 килограма мед и 4-5 килограма прашец ти буквално трябва да имаш двумайчини семейства или да прилагаш някакви други хватки или технологии, за които услужливо премълчаваш (например подвижно пчеларство с 3-4 паши). За нормално статично едномайчино семейство това, което го твърдиш, според мене граничи с невъзможното. Твоето ако е истина, е по-скоро изключение, а не масова практика.
Не виждам с какво можеш да помогнеш на един начинаещ пчелари, ако го мяташ по върбите, давайки му фалшиви надежди за небивали доходи. За съжаление реалноста е друга, средностатистическите добиви - също. Кажи му че средно за странада добивите са около 20 кг. мед, 30-40 са възможни ако стане специалист по въпроса, но е много по-вероятно през първите години докато натрупа опит, да се задоволява само с по 10-15 килограма..
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))