Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 336

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    В климата има равновесие. Всяка аномалия е последвана от друга в обратна посока.
    Топлите дни сега ще ни излязат през носа след месец.
    Отлагането на началото на истинската зима ще отложи и нейния край.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    В климата има равновесие. Всяка аномалия е последвана от друга в обратна посока.
    Топлите дни сега ще ни излязат през носа след месец.
    Отлагането на началото на истинската зима ще отложи и нейния край.
    Не е много сигурно дали отлагането на началото на зимата ще доведе до отлагането и на нейния край. Вярно е, че при климатичните промени съществува енергиен баланс, но той е на ниво цялата планета, а не на ниво едно единствено петънце територия, каквато представлява България, ако е погледнем на глобуса. Дадената енергия на площта на България може да бъде взета например от Африка и затова сега да имаме топла есен. През зимата може тази енергия да бъде отнета бързо (много студена, но кратка зима) или бавно (топла и продължителна зима) и да бъде дадена например на някоя северна държава.

При всички случаи балансите на енергия са много сложни процеси, зависят от хиляди фактори, разпръснати на огромна площ, и в никакъв случай за една точица на глобуса не можем да си вадим елементарни заключения от типа "късна зима, късна пролет". По начало за климата могат да се вадят само глобални заключения за дълъг период от време (хиляди години). Представете си графиката на една бавно променяща се крива, и около нея как подскачат кривите на СЛУЧАЙНИТЕ флуктуации. Нарочно наблегнах на думичката СЛУЧАЙНИ.

И за да не започнете да ме оборвате, веднага ще ви дам определение що е това СЛУЧАЙНО СЪБИТИЕ. По принцип нищо в този свят не е случайно. Всичко се подчинява на някакви закони, което означава, може да бъде предвидено и изчислено. За тази цел обаче ние се нуждаем от следното:
    1. Познаване на всичките тези закони.
    2. Притежаване на цялата начална информация.
    Знаейки всичко за точки 1 и 2 ние можем да изчислим бъдещото движение с много голяма точност. И това се нарича ПРОГНОЗИРАНЕ.

Когато обаче нещо не го знаем по т.1 (не знаем всички закони) или по т.2 (нямаме цялата начална информация), то тогава нашите изчисления ще бъдат само приблизителни и неточни, в резултат на което много често ПРОГНОЗИРАНЕТО ЩЕ БЪДЕ ПЪЛЕН ПРОВАЛ. Така се случва в метеорологията. Така се случва и в много други области от живота, науката, бизнеса или човешките взаимоотношения. И за да сме наясно с всичките тези явления, ние сме си измислили думичката СЛУЧАЙНОСТ, която в действителност означава ЗАКОНОМЕРНОСТ, за която НИЩО НЕ ЗНАЕМ.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Аз изказах предположение без никаква научна подкрепа Досегашните ми супер скромни наблюдения ме водят до такъв извод.
    Очаквам топъл декември до 20-25-ти. Януари и февруари много корав студ, който със затихване да продължи до 15-20 март и тогава изведнъж да избухне пролетта. Повтарям, не влагам никакъв научен потенциал шанса ми да позная е може би колкото 3-ка от тотото.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Понеже и аз съм на баиру и една година ги гоних по него съм им хакнал отгоре по един бордюр.Ама дали е помогнало ще видя идната седмица.
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Доста поражения има из страната .Утре рано отивам да видя какво става с моите ,че дават да завали.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Специално за климата и флуктуациите му в дадена точка на планетата най-вероятно НИКОГА НЯМА ДА МОЖЕМ ДА ГИ ПРОГНОЗИРАМЕ, дори и да наблъскаме МТО станции на всеки 100 метра по цялата планета, защото има един така наречен ЕФЕКТ НА ПЕПЕРУДАТА. Накратко той гласи, че ако една пеперуда размаха крила в някоя ЧУВСТВИТЕЛНА ТОЧКА от планетата, то това може да доведе до УРАГАН след 2-3 седмици на 10 000 километра от тази точка. Е как тогава да го прогнозираме този ураган?

Защо това с пеперудата е възможно? Ами защото има чувствителни точки, при които нищожно въздействие предизвиква големи последици. Например метална сачма, сложена на ръба на един подострен нож. Нищожен повей на вятъра, нищожно трепване на ръката или дори случайна флуктуация на някоя молекула в ръба на острието и в самата сачма ще предизвика падане на сачмата или от ляво, или от дясно на ножа. Микро сила, микро маса или микро движение може да предизвиква движението на огромни маси или отделянето на огромни енергии. Такива са причинно-следствените връзки и ние няма как предварително да ги изчислим, което означава, че НЕ МОЖЕМ ДА ГИ ПРОГНОЗИРАМЕ.

Специално климатичните условия над даден регион много често зависят от такива чувствителни точки. Зависят например от океанските течения, при които ако се случи сблъскване на два потока вода с различна температура, на границата на сблъсъка възникват турболенции, които например могат да зависят от релефа на дъното и в частност от една единствена скала, камък или риба, намираща се или не в чувствителната точка. Сблъскват се въздушни потоци, при които също възникват турболенции, силата и посоката на които може да се определи от една единствена птица или самолет, прелетял през чувствителната точка.

Та толкова по прогнозирането на климата. Случайностите (нещата, които не ги знаем) винаги ще бъдат пречка за точното прогнозиране, което означава, че много често ще бъдем изненадвани в нашите очаквания (ние и метеоролозите).

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Днеска вятьра ми отнесе навеса на терасата. Поликарбоната замина, остана само рамката.
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •