Въпроса е зададен неправилно, защото той предполага прилагането на философия, в която аз не вярвам.
Това, в което вярвам аз е че Природата създала множество обособени пчели, всяка от които е придобила характерни качества, помагащи й за оцеляването в такава среда. Пчелите във Сахара, тези между източното крайбрежие на Черно море и Кавказ (един от най-дъждовните райони на Земята!), тези във северните Апенини и тези във Скандинавието няма как да са еднакви.
Това в което вярвам аз е, че човек може да вземе различните характерни качества, съществуващи в Природата, и да ги обедини в една пчела.
Чистопородното развъждане е необходимо за стабилизирането и усилването на някое характерно качество, то е основополагащо за всяка по-нататъшна селекция, но на него не може да се разчита за максимални добиви или за селектирането на качество, което не присъства в популацията. Например, Египетските пчели - A.m. lamarckii е невъзможно да бъдат адаптирани към умерения климат (зимуване) дори и след 100 години, ако трябва да бъдат развъждани чистопородно ( е, германците са пробвали само за 50 години, тъй че може и да греша).
Грубата грешка в повечето развъдни програми в Европа, базирани единствено на чистопородно развъждане, е че се опитват да превърнат местните си пчели в нещо което не са! Например, Карниката от десетилетия се селектира за повишаване на плодовитостта и за притъпяване на отговора към промените в климата (и пашата), свързан с инстинкта за регулиране на количеството отглеждано пило. На практика стремежът е да се превърне Карниката в повече или по-малко сив вариант на Лигустика, което е пълна глупост. Затова и Карниката в Европа (и не само тя) стабилно и бавно пъпли по наклонената плоскост. (Само да вметна, че Турците отдавна са осъзнали тази переспектива и вече ревностно си пазят от ограбване генетичното си богатство. Сюзън Коби нали преди няколко години беше отишла в Турция да събира генетична плазма за обогатяване на пчелните популации в САЩ с нови алели? - Да да, позволиха й да я изнесе от Турция - АМА ДРУГ ПЪТ!)
Това което се опитвам да кажа е, че кафявото родопско говедо и сивото искърско имат много полезни качества, и не си заслужава да бъдат затривани само заради наличието на един единствен много съществен недостатък.
Във този контекст на мисли, вече мога да ти отговоря:
Да, опитвам се да използвам българските пчели в селекционна си програма ( и все още не съм се отказал!!!!!)
И ДА, целта е повишаване на стопанските показатели (че какво друго).