Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 18 от 35 ПърваПърва ... 8161718192028 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 171 до 180 от общо 347
    VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem Виж публикацията
    Работя с топлата хранилка от много години. В нея не се поставят питки и затова ползвам хранителна наставка. Питката се поставя непосредствено над гнездото. Дамянов пак може да изтрие поста ми, но е очевидно некомпетентен по отношение храненето със суха захар, а за ролята на топлата хранилка като част от една технология...хал хабер си няма!
    Олеле колко сме умни.Нима няма хранилки в който да сложиш питка и тя да не е над семейството в пряк досег до нея.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    И аз както вероятно повече от колегите имам малко място за суха храна( около 5-6мм между рамките и тавана). Идеята ми е, когато се наложи да подхранвам ще заменя тавана с плоскост фибран( 2 - 3см). В не я ще изрежда отвор с подходящ размер и място. Така ще имам възможност да поставя дори 2 - 3 кг храна,ако се наложи. Върху храната и отвора смятам да поставя прозрачно фолио и върху него второ парче фибран(може и 1см.). Така ще мога бързо да проверя колко храна има, без да безпокоя много пчелите и изолацията ще е перфектна. Всички дъна са изцяло на мрежа и вентилацията е добра. В магазините разхода за два кошера 10 рамкови: фибран 2см - 3,15лв., фолио - 1,50лв.. Сигурно има и други цени, но тези са ми ”на една ръка разстояние”. Това е моето предложение. Все още нямам опит в зимуването и ако има градивна критика е добре дошла.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    ...Нима няма хранилки в който да сложиш питка и тя да не е над семейството в пряк досег до нея.
    Yep. Кръгчетата се изрязват и на тяхно място има гумени тапички, които се махат(твърда храна) и слагат(сироп) според нуждата
    http://www.anel.gr/components/com_virtuemart/shop_image/product/_________________538f0bd3b7b11.jpg

http://www.anel.gr/components/com_vi...f0bd3b7b11.jpg
    Този пост е редактиран от scutellator; 17.11.2015 в 10:16.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Никога не съм ползвал таванна табла ,само платно -пчелите знаят как да си го обработят с клей.Затова не съм имал проблем с дебелината на питките.От тази есен експериментирам и с милерови хранилки,но ги поръчвам с вътрешния размер на корпуса .Слагам празен корпус най отгоре и в него каквото се налага-питка,милерова хранилка и тн.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
    И аз както вероятно повече от колегите имам малко място за суха храна( около 5-6мм между рамките и тавана). Идеята ми е, когато се наложи да подхранвам ще заменя тавана с плоскост фибран( 2 - 3см). В не я ще изрежда отвор с подходящ размер и място. Така ще имам възможност да поставя дори 2 - 3 кг храна,ако се наложи. Върху храната и отвора смятам да поставя прозрачно фолио и върху него второ парче фибран(може и 1см.)
    Защо трябва да слагаш фибран, само с фолио (или найлон) няма ли да стане?

На по „новите“ ми кошери реших проблема с разстоянието така - обковах едната страна на „таванките“ (който са прави плоскости) с летвички с дебелина 20мм. През зимата ще стоят с летвичките надолу, а отвора за хранилката го запушвам с парче фазер, а през лятото ще бъдат с летвичките нагоре, хранилката мисля да я фиксирам с парче двойно залепваща лента да не се мести от отвора. По „старите“ ми кошери няма възможност да се направи тази манипулация и за това мисля да ползвам найлон и отгоре таванката, дали ще върши работа не знам?

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Yep. Кръгчетата се изрязват и на тяхно място има гумени тапички, които се махат(твърда храна) и слагат(сироп) според нуждата http://www.anel.gr/components/com_vi...f0bd3b7b11.jpg
    Линка нещо не се отваря

Част от таблите ми са подобни на тези на колегата Тотевски, но без стиропор и всякакви затоплящи материали. (първата снимка от поста на Дамян) През лятото в тях слагам обикновена пластмасова хранилка, за да подхраня отводките. През зимата слагам найлон, а покривната табла я обръщам обратно. Така ако се наложи да се слага питка, само повдигам найлона. Таблата е с височина 6-7 см и има дстатъчно място за каквато и да е питка. Ще направя всичките табли така, защото ми е много удобно.

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Бързо изтри коментара

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Част от таблите ми са подобни на тези на колегата Тотевски, но без стиропор и всякакви затоплящи материали. (първата снимка от поста на Дамян) През лятото в тях слагам обикновена пластмасова хранилка, за да подхраня отводките. През зимата слагам найлон, а покривната табла я обръщам обратно. Така ако се наложи да се слага питка, само повдигам найлона. Таблата е с височина 6-7 см и има дстатъчно място за каквато и да е питка. Ще направя всичките табли така, защото ми е много удобно.
    Аз, процедирам по същия начин. Работя с милерови хранилки и когато се наложи да поставя твърда храна върху рамките, само обръщам хранилките на 180°, като предварително махна стъклата. По този начин мога да поставя питки с доста голяма дебелина и храната да стигне за 1-2 месеца.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Някой срещал ли е двойни рамко-хранилки по български магазини или сайтове. Като тези например.

Винаги може по-добре.

Страница 18 от 35 ПърваПърва ... 8161718192028 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •