Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
Нещо може би трябва да се прецизира в разсъжденията:
1. Изделието е херметично затворено и вътре не прониква течност. На действието на електролита (ако има такъв) е подложен само единия електрод и допълнителен ток няма от къде да протече, поради липса на верига.
2. Ефекта на изпарението се получава за сметка на кавитацията (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A...86%D0%B8%D1%8F)
3. Кавитация се получава в различни течности и ратвори. До колкото знам разтвор на оксалова киселина се получава и в спирт. Струва ми се, че това за дестилираната вода е поредния мит. Ваните за измиване на финна механика и електроника например работят добре с коресилин.
4. Разтворителя трябва да е така подбран, че образувалите се пари да са по-леки от въздуха и да се издигат нагоре.
Знам аз защо да чакам на готово и на кой да разчитам като експериментатор.
Ако точка 1. е изпълнена не "по китайски" проблем с шунтиране на излъчвателя не трябва да има.По точка 2.има още какво да се помисли. Кондензиралите пари дали ще съдържат оксалова киселина или ще са си само дестилирана вода?Относно точка 3. може да изясним , че разтвора се прави с дестилирана вода и оксалова киселина за да отпадне образуването на оксалати.По точка 4. не съм сигурен, че това, което виждам на клипчетата говори за по-леки от въздуха изпарения.То и името мъглообразовател говори за нещо по различно от облако образуване.Дали става въпрос за класическа пара въобще?