Кой е казал, че измислената "Родопика" е единствената възможна пчела, която трябва да се отглежда законно в България? Родопиката е една малка част от целия генетичен басейн на местната медоносна пчела. Доцент Петров е дал много тесни диапазони на селекционните признаци, в резултат на което смело може да се твърди, че той извършва ГЕНОЦИД на местната медоносна пчела. Реалния генетичен басейн е много по-широк. Не съм злобар, но ако си направя труда да изследвам в лабораторията на БПРА негови пчели, почти съм сигурен, че диапазоните на тази уж "Родопика" няма да отговарят на тези, написани в развъдната му програма.

Познавам се и съм в контакт с много негови майкопроизводители. От тях знам, че преди години е правил някакъв гаф с елитните майки, които им е давал за разплод, в резултат на което те в момента не му вярват и правят майки и отводки от собствените си пчели, без да използват неговите "елитни" майки. Нещо повече - има майкопроизводители, на които от години доцента не е давал нито една елитна майка. Просто ги е оставил на самотек - да правят майки от каквото си поискат.

Та дотук с митовете за Родопиката - такава раса има само на хартия (само в мечтите на доцента) и в неговите "научни" трудове за бъдещата му професура. За който не знае, доцента драпа да стане професор. Както и да е - неговия възход или падение вече не ме интересува. В БПРА си имаме работа за вършене, а с доцента ще се занимаваме само ако си позволи да ни нанесе някой друг удар под кръста.