Ти знаеш колко акара са паднали на контролния лист, но не знаеш колко са останали в кошера. Може би 0 или може би 10 000. Кое от двете е вярно? В зависимост от истинското число заключенията ти ще са коренно различни. Но ти не знаеш истинското число.

Ето ти един подобен пример. На масата си аз имам една камара с монети. Замахвам с ръка и събарям на земята 500 монети. Ти ги преброяваш. В задачата обаче се пита "Колко монети са останали на масата?". Знаеш ли верния отговор? Защо започваш да строиш дълга последователност от умозаключения на базата на нещо, което в действителност ти не го знаеш?

Не се сърди - аз говоря за човешкия мозък по принцип, а не за тебе или мене. Мозъкът и на двама ни за съжаление е така устроен, че да си ИЗМИСЛЯ когато няма вярната информация. Аз също греша (и дори преди малко сгреших за луната в една друга тема), но поне знам за това странно свойство на мозъка и се опитвам да се боря с него. Не си мисли, че ми е лесно ...... и аз греша непрекъснато като всички други ..... но го осъзнавам това. И понякога откривам къде са проблемите, като например сега в твоя конкретен случай.