Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 205 от 683 ПърваПърва ... 105155195203204205206207215255305 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,041 до 2,050 от общо 6828
    Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    Преди месец храних пчелите със 1;1 вода и захар и йод. Единия кошер си е изпил всички сироп във хранилката .Другия не пипнал от сиропа,този кошер който не си е пипал от сиропа във хранилката имаше удавени пчели .Защо кошера не са пили от сиропа ?

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Миналата есен единия ми кошер беше доста слаб, но с много запаси. Плодниците ми са от два рутови корпуса. Този кошер есента не взимаше сиропа, но на пролет се разви като най-силен. Предполагам че не са взимали сиропа, понеже са били ниско под големия медови венец /говоря за моя случай/. Аз използвам стандартните пластмасови хранилки по 700-800мл. Предполагам че и ти си с такива. Преградката винаги я слагам така, че отделението от където смучат пчелите да бъде по-тясно и удавени пчели нямам. На една отводка, от недоглеждане, преградката я бях сложил така, че отделението за пчелите да е по-широко и намирах удавени пчели, даже и през прелката ги изхвърляха. Преместих преградата и пчелите спряха да се давят. Не знам с какви кошери работиш и какви хранилки използваш. Дано да съм помогнал.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от thegame999 Виж публикацията
    Преди месец храних пчелите със 1;1 вода и захар и йод. Единия кошер си е изпил всички сироп във хранилката .Другия не пипнал от сиропа,този кошер който не си е пипал от сиропа във хранилката имаше удавени пчели .Защо кошера не са пили от сиропа ?
    Слабо семейство, липса на майка, наличие на заболяване, причините може и да се комплексни. Изхвърли сиропа ако не си го направил.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Здравейте колеги,
    искам да ви попитам за акара. Какъв % акари трябва да останат в кошера за зимния период. Ясно ми е че не мога да ги премахна всичките но се чудя кое е нормално 5 , 10 , 15 %.... Тази седмица правих проба и на около 50/60 пчели бяха останали от 5 до 8 акара и се чудя много ли е или малко. Третирах с ОК накапване 3 пъти през 7 дни от асредата на Октомври.

Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Слабо семейство, липса на майка, наличие на заболяване, причините може и да се комплексни. Изхвърли сиропа ако не си го направил.
    Какво да правия ?

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от thegame999 Виж публикацията
    Какво да правия ?
    От разстояние без око да види е трудно да ти каже, някой какво му е на кошера било и най-големия пчелар.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от Remi Виж публикацията
    Здравейте колеги,
    искам да ви попитам за акара. Какъв % акари трябва да останат в кошера за зимния период. Ясно ми е че не мога да ги премахна всичките но се чудя кое е нормално 5 , 10 , 15 %.... Тази седмица правих проба и на около 50/60 пчели бяха останали от 5 до 8 акара и се чудя много ли е или малко. Третирах с ОК накапване 3 пъти през 7 дни от асредата на Октомври.

Над 10% опаразитеност след 3 третирания през 7 дни със сигурност не е малко!

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    Над 10% опаразитеност след 3 третирания през 7 дни със сигурност не е малко!
    Направо си е много!?!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Remi Виж публикацията
    Здравейте колеги,
    За нормално се считат 5% акари когато едно семейство не е третирано. Тоест във всеки един момент от активния сезон. След третиране 5% акари е много зле, а 10% си е направо катастрофа. Това означава, че акарите вече са резистивни към препарата, с който третирате, в резултат на което третирането не е дало ефект. Трябва да смените препарата, да третирате отново, и да направите проба за опаразитяване отново.

Специално за влизане в зимата е най-добре, когато успеете да смъкнете опаразитяването под 1%. Това е така защото през зимата липсва едно от самопочистващите мероприятия - това, че през лятото старите пчели умират по полето и по този начин акарите върху тях не се завръщат в кошера. Също така през зимата акарите много лесно се прехвърлят между отделните пчели в кошера, и така отварят рани по гърбовете на много пчели. Тези рани се явяват като входна врата на различните инфекции, в резултат на което живота на пчелите силно се скъсява. През лятото скъсения живот не е проблем, защото непрекъснато се раздат нови пчели, но през зимата това може да е катастрофа за цялото семейство.

Едно силно опаразитено зимно семейство или умира през зимата, или през пролетта и началото на лятото все още си стои като отводка, която няма да донесе никакви добиви през целия сезон. Пчеларя само ще навърта разходи по това семейство, а няма да получи никакви приходи. Поради тази причина може да се приеме, че есенното третиране е КЛЮЧОВО за добивите през следващия сезон. С некачествено есенно третиране може да се провали целия следващ сезон или силно да се намалят приходите от него.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Също така през зимата акарите много лесно се прехвърлят между отделните пчели в кошера, и така отварят рани по гърбовете на много пчели. Тези рани се явяват като входна врата на различните инфекции, в резултат на което живота на пчелите силно се скъсява.
    Направи ми впечатление това изречение в което се засягат две тези по които никога не съм срещал никаква информация.
    1. През зимата акарите прехвърлят ли се между различни кошери? Знаем колко малко се облитат пчелите и колко е засилена охраната по прелките, почти никакъв шанс през зимата пчела да се връща с товар (с изключение на вода) и това да я направи добре дошла в чужд кошер. Летежа през зимния период се ограничава почти изцяло до облитане на метри пред кошера и шанса за грешно прибиране е доста нисък.
    2. Какво прави акара през зимата? Ясно е че не се размножава, но прехвърля ли се от пчела на пчела или стои върху едни и същи пчели?

Страница 205 от 683 ПърваПърва ... 105155195203204205206207215255305 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •