Имам малък опит с такъва кошер и ще го споделя с вас ! Това е един много лек и удобен кошер , който при правилен подход е подходящ за всякакви условия за пчеларстване ! С него се олавя и най-ранната паша , но поради бързото усвояване на корпусите се налага понякога да се блокира майката в най-горния корпус , за да се избегне роене след главна паша ! Метода по който работя с него е чисто любителски и не твърдя , че е най-добрия , но е удобен и не се наслагват много корпуси (най-много 4 ).През пролетта правя ротация , когато горния корпс е вече пълен с пило . След това по преценка след колко време ще има главна паша (ако остават не повече от 10тина дни)и е усвоен и втория корпус поставям 3ти м/у двата , като майката остава в най-горния . Ако пашата е богата и продължителна поставям още един върху 2рия . След центрофугирането (преключване на пашата) подреждам така : празен корпус , корпуса с майката и върху него още един празен . Така чакам следващата паша , като до тогава майкота се е качила горе и само се разместват долните 2 корпуса и при нужда се прибавя още един . Лично на мен от корпусните технологии РД ми харесва Най-много . По-малко се мачкат пчели , при разместването на корпуси , по-леки корпуси и възможност за събиране на монофлорен мед и др. ПС. Ако , се ползват 3 корпуса за плодник - общия брой корпуси става голям и кошера неустойчив и неудобен за работа (лично мнение)!Успех на ползващите системата и споделяйте опит от това има само полза ! wink;

Цитат