да Ви попитам старите/опитните пчелари: правите ли селекция, .т.е произвеждате ли си Вие собствени майки от кошери, които са дали най-високи добиви, следите ли този показател при селекцията...аз този сезон си купих 9 купешки майки, от които 6 приеха...догодина ще ги наблюдавам как протича медосбора при тези отводки с купешките майки, дано всичко е ок, в противен случай много лошо - ще трябва сам да се науча да си правя майки от най-елитните/трудолюбиви ми семейства.....при тези лицензираните майкопроизводители следи ли се за селекцията на майките по показателя медосбор??
Колега Илиев, "лицензираните" производители, нямат капацитет да задоволят дори една десета от потребностите на пчеларите. Сам прецени, дали правят каквато и да е селекция. А за това което питаш, аз лично да. Произвеждам си майки от семействата дали най-добри добиви.
Тази година имам едно семейство, на което малко закъснях с разширяването. Отварям го и вътре бъка от пчели, висят на бради и мързелуват. Бях сигурен, че ще има роеви маточници, но нямаше. Сложих му корпус и се чудех дали ще им е достатъчен, а те едвам го напълниха.
Сега си мисля, че майката е порода мангустика,прави много деца, ама мързеливи. Толкова ги мързи, че даже не се и роят.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))