В Paradise Honey наистина разкарват сиропа с 30-тонна цистерна и го наливат с маркуч с пистолет накрая, но при тях пчелините са СПЕЦИАЛНО НАПРАВЕНИ така, щото това да е възможно. Във всеки един пчелин има само по 30 кошера. Тези кошери са разположени в полукръг около мястото, където спира камиона. Разстоянието от камиона до най-далечния кошер не надхвърля 10 метра. Маркуча се разпъва само на няколко метра и се започва от единия край на дъгата и се стига до другия само с леко странично придръпване.
Тази конфигурация на кошерите е измислена още преди да се построи пчелина. Идеята е да пчеларите да изминават пеша минимални разстояния (не повече от 10 метра) при всяка една пчеларска операция. При такъв малък брой кошери в един пчелин обикновенно в него се работи 15-20 минути (максимум половин час) и после докато камиона ги кара до другия пчелин на 2-3 километра отстояние, пчеларите всъщност си почиват. На другия пчелин правят кратка офанзива и после пак пътуват (почиват). И така за 1 ден се обработват между 5 и 15 пчелина в зависимост от това каква е пчеларската операция, която в момента извършват. Не се преуморяват, имат чести почивки или разхлаждания (ако вън е горещо), могат да запалят цигара докато пътуват и т.н. На мене това ми изглежда като идеална организация на труда и съм склонен постепенно да пригодя и моите пчелини да станат нещо подобно.
С тая спринцовчица 200-300л. сироп, голямо цъкане ще падне.
Наливането на сироп ми остава доста трудоемък и времепоглъщаш процес, и съм решил колкото мога да го автоматизирам.Разбрах какво иска да ми подскаже колегата, но не ме устройва.Дали ще наливам с лейката или ще цъкам с ръчна помпа няма да има много разлика.Надявах се, по- знаещите и с опит да подскажат нещо, ама явно засега ще сме на проба- грешка.
Излизаме от темата, ама карай да върви. На гръб не е ли по-лесно, отколкото на ръце? Гърба и раменете носят товара, ръцете са свободни за работа. Примерно нещо като една нова пластмасова гръбна пръскачка? Или самар от стара туристическа раница и 20 литра туба на него, другото е индивидуално техническо решение. Някъде из старите пчеларски вестници имаше съвет за приспособление от вътрешна автомобилна гума, довечера ако ми остане време ще го потърся, ей тъй за инфо само.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Не съм голям фен на гръбните пръскачки и подобни раници/самари. Стига ми дето няколко пъти в годината трябва да пръскам лозето, овошките, и няколко каменни пътища(с раундъп) - и то станаха десетки пътите годишно...
Тубите си ги разкарваме им пчелина с количка, много е лесно, особенно след като направихме експериментално под един ред кошери макадамена настилка, и напролет смятам да правим под всичките(там където има нужда).
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))