Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 17 от 18 ПърваПърва ... 715161718 ПоследнаПоследна
Резултати от 161 до 170 от общо 173
  1. #161
    VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Мнения
    1,056
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    ......
    Какво прави сухата захар добър вариант(според мен):
    - Няма излишна влага
    - Влагата от изядения мед се изпарява през отворите на хранилката. Задължително трябва да има отвори и количеството вода излязло през тях е значително(говорим за литри). Капаците трябва да позволяват на тази вода да излиза от кошера.
    - Няма излишно отваряне на кошери при минусови температури. Баба меца(пчеларя) да си намери друга работа, ако му е скучно. До Март-Април е абсолютно безсмислено да се ровят рамки. Само се следи дали има суха захар в хранилката.
    - Ако запасите по питите свършат, сухата захар спасява положението и НИКОГА семейството няма да остави майката да умре.
    - Хранилката не я помирисват ако има приток на нектар и прашец от природата. Налага се да я почистя от сухата захар и да налея сироп. Говорим за топло време, цъфтеж и т.н...
    - Имаме ранно пролетно подхранване и то без риск да сложим вода в кошера и после да застудее или да закъснеем с подхранването.
    - Я...то вече станало пролет и пчелите зимували успешно...

    Пчели в клетка, хранени само с въглехидрати:
    ЗАХАР(неинвертирана, сукроза, захароза) живеят най-дълго - 56.3 дни.
    Хранени с мед - 31.3 дни.
    Хранени с HFCS(високо-фруктозен сироп от царевица) - 37,7 дни

    (Barker and Lehner, 1978)


    Всеки си има глава и да си я блъска където поиска...
    Добре, но с какво сухата захар ще превъзхожда домашна питка, която може да се направи от чиста захар ако щеш и в нея да сложиш каквото друго си решиш. Пак ще убира влагата, но ще стимулира пчелите доста по-добре от само суха захар.
    И какво стана с инвертирания сироп, казаните, инвертазата и прочее ти ги прати в девета глуха. Това изследване е доста старичко, интересно само на апифонда колко ще живеят.
    Аз виждам полза в сухата захар повече в температурен аспект и то само ако е дадена в празна хранителна надставка на вестник директно върху рамките покриваща кълбото. Ще държи кошера сух и по-топъл, защото топлината от влажния въздух ще кондензира в сухата захар а кондензацията вътре в кошера е екзотермичен процес.
    Суха захар дадена във вътрешна хранилка или обикновена горна хранилка няма да има /според мен/ никакъв топлинен ефект и няма да е с нищо по-добра от всяка друга питка за стимулиране рано на пролет.

    http://www.honeybeesuite.com/mountain-camp-feeding/



    Винаги може по-добре.

  2. #162
    VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Мнения
    1,056
    Пчеларски район
    Сливен
    Ето една идея на братушките за кондензация вътре в кошера, но отвеждане на събраната вода навън от кошера. При този процес отдадената топлина при кондензацията остава в кошера а не се губи през горни вентилационни отвори. Топлата хранилка и сухата захар играят същата роля, но водата не се отвежда навън от кошера а се поема от захарта.

    http://letok.narod.ru/zima.htm
    Винаги може по-добре.

  3. #163
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Мнения
    2,590
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Добре, но с какво сухата захар ще превъзхожда домашна питка, която може да се направи от чиста захар ако щеш и в нея да сложиш каквото друго си решиш. Пак ще убира влагата, но ще стимулира пчелите доста по-добре от само суха захар.
    И какво стана с инвертирания сироп, казаните, инвертазата и прочее ти ги прати в девета глуха. Това изследване е доста старичко, интересно само на апифонда колко ще живеят.
    Аз виждам полза в сухата захар повече в температурен аспект и то само ако е дадена в празна хранителна надставка на вестник директно върху рамките покриваща кълбото. Ще държи кошера сух и по-топъл, защото топлината от влажния въздух ще кондензира в сухата захар а кондензацията вътре в кошера е екзотермичен процес.
    Суха захар дадена във вътрешна хранилка или обикновена горна хранилка няма да има /според мен/ никакъв топлинен ефект и няма да е с нищо по-добра от всяка друга питка за стимулиране рано на пролет.

    http://www.honeybeesuite.com/mountain-camp-feeding/
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Ето една идея на братушките за кондензация вътре в кошера, но отвеждане на събраната вода навън от кошера. При този процес отдадената топлина при кондензацията остава в кошера а не се губи през горни вентилационни отвори. Топлата хранилка и сухата захар играят същата роля, но водата не се отвежда навън от кошера а се поема от захарта.

    http://letok.narod.ru/zima.htm
    Зависи от изпълнението и всеки е с различен кошер и различно е подготвил семейството и има различна идея...и т.н.
    За мен подготовката е през цялата година, а не в последния момента да се чудя нозема, акар, запаси, вентилация, пренареждане на пити...ужас...Не си спомням кога последно пипнах рамка, а всеки ден съм при пчелите(два дни почивка за последния месец). Просто няма нужда от намеса.
    Домашните питки трябва да имат вода в тях, дори и малко и няма как да ги наблюдаваш(без да отваряш). Говорим за кошери без найлон и нещо, което може да се използва във всеки кошер, а не да преправяш...
    Меките питки са проблем, защото текат от топлината, а малко влага да има и става ужас. Ако питката се постави в хранилката, то трябва да се помисли и за някакви клечки за пътека на пчелите. Буквално залепват и остават там, ако водата е много и говорим за конденз, а не само тази в питката.
    Всичко е до изпълнението и отново има хиляди видове кошери... За питка върху рамките не искам и да чувам, имам хранилки. Ако искам да дам питка с добавки, то най-лесно е да направя пелети и да ги раздам по хранилките.
    Всяко нещо си има приложение, не съм ги пратил в девета глуха. Инвертазата не знам защо я използват освен за по-ниско ХМФ. По-ниско ХМФ се постига и при инвертирането с киселина, като се неутрализира със сода за хляб. Инвертирането зависи от количеството вода, температурата, бъркането, киселината и/или инвертазата. Казаните са нужни, защото разходите за електричество/газ влизат в цената на сиропа. Особено ако казана е с добра изолация(разбирай минерална вата). Бъркането на ръка е голяма мъка и този труд не е безплатен(освен ако не ти прави кеф да бъркаш няколко тона сироп в тенджера).
    Сухата захар върху рамките не ми харесва като вариант(особено с вестник), но ако нямаш възможност да дадеш голямо количество или нямаш хранилки, а семейството изнемогва...абе грешката е в пчеларя и после да си я поправя на -10 или -20...
    Лошото е ако вестника поддаде и суха и втечнена захар потичат върху пчелите - ГОЛЯМ КЕФ Е. Цялото дъно става в захар и лепне, подмора полепва по дъното и пчелите не могат да го изкарат. Да не говорим, ако времето е топло и другите семейства надушат схемата. Умрелите пчели по дъното са идеално място за развитие на бактерии, а точно тези не ги искаш в кошера. Започват кражби и то от кошер с умрели пчели по дъното, ха познай какъв автогол си вкарваш на целия пчелин.
    Най-чисто и лесно (според мен) е в хранилката, но ако няма как да се случи...по-добре суха захар върху вестник, отколкото торбички със сироп.
    Водата от хранилката се изпарява през отворите и излиза през страничните вент отвори. Знам, че може да се направи да капе отвън, но идеята на руснака е неподходяща. Има по-добри начини да се случи, но трябва да помислим и за хранене и за труд и за място и всякакви други проблеми.
    Така практикувам и гледам всичко да е лесно, бързо и евтино.

    P.S Забравих да кажа с какво течния сироп е по-лош от сухата захар при оцеляването. Майката е последната умряла в семейството и последна ще остане недохранена и на студено. Сиропа го вземат бързо, а сухата захар много бавно и това е предимство в студено време. Винаги ще има достатъчно суха захар за оцеляването на майката, но със сиропа нещата не стоят така. Ако трябва майката ще влезе в хранилката с 100 пчели и ще избутат зимата.(ФАКТ)
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

  4. #164
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Мнения
    3,350
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Прави ми впечатление, че все гледаме едни клипчета в които някой ни казва какво да правим в пчелините си, а като се вгледа човек в клипчето се вижда, че този "професионалист" има едно кошерче в задния двор и ни разказва ние как да си гледаме кошерите.

  5. #165
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Мнения
    2,590
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Прави ми впечатление, че все гледаме едни клипчета в които някой ни казва какво да правим в пчелините си, а като се вгледа човек в клипчето се вижда, че този "професионалист" има едно кошерче в задния двор и ни разказва ние как да си гледаме кошерите.
    Има може би само 5 човека в България, които слушам с интерес, защото знаят какво правят от гледна точка на бизнеса и от гледна точка на пчеларството. 2-3-ма са в БПРА, а другите (доколкото знам) не членуват никъде и дори бягат(техни думи).
    Най-много 10 човека слушам когато стане дума само за отглеждане на пчели(без бизнес страната).
    2-3ма слушам когато стане дума само за бизнес.

    Няма да ги "хваля" поименно, а и някои от тези хора не са нито във фейса, нито по форуми, нито по организации и е голям късмет да се запозная с някои от тях, а други все още не съм ги виждал.
    Интересното е че един колега като ми даде съвет и все едно е заповед. Същият има само един кошер, но от 20-30 години и не му е умирал. Абсолютен хоби пчелар, изкарва си мед само за семейството, но има много знания.
    Такива хора са много ценни или поне аз ценя всяка тяхна дума. Интересно е че съшите тези хора грешат доста често, но винаги слушам какво казват и си вадя златото и това, което ще сработи при мен.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 08.11.2015 в 20:55. Причина: правописна грешка
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

  6. #166
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Мнения
    3,350
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Има може би само 5 човека в България, който слушам с интерес, защото знаят какво правят от гледна точка на бизнеса и от гледна точка на пчеларството. 2-3-ма са в БПРА, а другите (доколкото знам) не членуват никъде и дори бягат(техни думи).
    Най-много 10 човека слушам когато стане дума само за отглеждане на пчели(без бизнес страната).
    2-3ма слушам когато стане дума само за бизнес.

    Няма да ги "хваля" поименно, а и някои от тези хора не са нито във фейса, нито по форуми, нито по организации и е голям късмет да се запозная с някои от тях, а други все още не съм ги виждал.
    Интересното е че един колега като ми даде съвет и все едно е заповед. Същият има само един кошер, но от 20-30 години и не му е умирал. Абсолютен хоби пчелар, изкарва си мед само за семейството, но има много знания.
    Такива хора са много ценни или поне аз ценя всяка тяхна дума. Интересно е че съшите тези хора грешат доста често, но винаги слушам какво казват и си вадя златото и това, което ще сработи при мен.
    Само виж на втория клип каква е кочина около един кошер, а каква ли ще е в пчелина? Ако са му такива и знанията - БЛАГОДАРЯ.

  7. #167
    Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Мнения
    180
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    За да се прилага дадена технология (говоря принципно), трябва да се изпълнява с необходимото за целта оборудване. Хората са го измислили отдавна - суха захар се прилага с милерова хранилка. Това с вестника е несериозно, да не кажа комично.
    Този пост е редактиран от Totevski; 08.11.2015 в 21:21.
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

  8. #168
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Мнения
    2,590
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Само виж на втория клип каква е кочина около един кошер, а каква ли ще е в пчелина? Ако са му такива и знанията - БЛАГОДАРЯ.
    Ами...виждал съм далеч по-неприятни гледки, това е направо образцово. Нямаш идея каква е хигиената в другите държави, показват само добрите стопанства, а да не говорим за състоянието на семействата или качеството на меда.
    После чичо Ханс идва и ти казва в меда ти има захар - ХА ХА ХА

    Цитат Първоначално публикувано от Totevski Виж публикацията
    За да се прилага дадена технология (говоря принципно), трябва да се изпълнява е необходимото за целта оборудване. Хората са го измислили отдавна - суха захар се прилага с милерова хранилка. Това с вестника е несериозно, да не кажа комично.
    И аз мисля, че е по-добре с хранилка, но всеки си има глава. Принципно една добра подпокривна струва 10-12 лева и една 4-5литрова хранилка струва 10лв = 20-22 лева. Знам, няма логика, но и не търся такава!
    Друг е въпроса, че на някои им излиза по-евтино с чержето на кошера и найлоновите торбички със сироп.

    Човек почва да мисли, когато плаща ВСЯКА грешка от джоба си.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

  9. #169
    VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Мнения
    1,056
    Пчеларски район
    Сливен
    Еее аз хванах първите два случайни клипа от тубата да ви покажа какво е "mountain camp" хранене а вие се хванахте за хигиената и броя на кошерите. Да не помислите, че ви рекламирам подобно хранене, нито имам горни хранилки, нито милерови, нито ще храня някога със суха захар. Всичките ми кошери са така:
    WP_000991.jpg
    Винаги може по-добре.

  10. #170
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Мнения
    3,350
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Еее аз хванах първите два случайни клипа от тубата да ви покажа какво е "mountain camp" хранене а вие се хванахте за хигиената и броя на кошерите. Да не помислите, че ви рекламирам подобно хранене, нито имам горни хранилки, нито милерови, нито ще храня някога със суха захар. Всичките ми кошери са така:
    Дааа, искал си да се похвалиш. Добре ти се получи. А и кошера/ите са добре. Браво.

 

 
Страница 17 от 18 ПърваПърва ... 715161718 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •