Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 17 от 18 ПърваПърва ... 715161718 ПоследнаПоследна
Резултати от 161 до 170 от общо 173
    VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    ......
    Какво прави сухата захар добър вариант(според мен):
    - Няма излишна влага
    - Влагата от изядения мед се изпарява през отворите на хранилката. Задължително трябва да има отвори и количеството вода излязло през тях е значително(говорим за литри). Капаците трябва да позволяват на тази вода да излиза от кошера.
    - Няма излишно отваряне на кошери при минусови температури. Баба меца(пчеларя) да си намери друга работа, ако му е скучно. До Март-Април е абсолютно безсмислено да се ровят рамки. Само се следи дали има суха захар в хранилката.
    - Ако запасите по питите свършат, сухата захар спасява положението и НИКОГА семейството няма да остави майката да умре.
    - Хранилката не я помирисват ако има приток на нектар и прашец от природата. Налага се да я почистя от сухата захар и да налея сироп. Говорим за топло време, цъфтеж и т.н...
    - Имаме ранно пролетно подхранване и то без риск да сложим вода в кошера и после да застудее или да закъснеем с подхранването.
    - Я...то вече станало пролет и пчелите зимували успешно...

Пчели в клетка, хранени само с въглехидрати:
    ЗАХАР(неинвертирана, сукроза, захароза) живеят най-дълго - 56.3 дни.
    Хранени с мед - 31.3 дни.
    Хранени с HFCS(високо-фруктозен сироп от царевица) - 37,7 дни

(Barker and Lehner, 1978)

Всеки си има глава и да си я блъска където поиска...
    Добре, но с какво сухата захар ще превъзхожда домашна питка, която може да се направи от чиста захар ако щеш и в нея да сложиш каквото друго си решиш. Пак ще убира влагата, но ще стимулира пчелите доста по-добре от само суха захар.
    И какво стана с инвертирания сироп, казаните, инвертазата и прочее ти ги прати в девета глуха. Това изследване е доста старичко, интересно само на апифонда колко ще живеят.
    Аз виждам полза в сухата захар повече в температурен аспект и то само ако е дадена в празна хранителна надставка на вестник директно върху рамките покриваща кълбото. Ще държи кошера сух и по-топъл, защото топлината от влажния въздух ще кондензира в сухата захар а кондензацията вътре в кошера е екзотермичен процес.
    Суха захар дадена във вътрешна хранилка или обикновена горна хранилка няма да има /според мен/ никакъв топлинен ефект и няма да е с нищо по-добра от всяка друга питка за стимулиране рано на пролет.

http://www.honeybeesuite.com/mountain-camp-feeding/

Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Ето една идея на братушките за кондензация вътре в кошера, но отвеждане на събраната вода навън от кошера. При този процес отдадената топлина при кондензацията остава в кошера а не се губи през горни вентилационни отвори. Топлата хранилка и сухата захар играят същата роля, но водата не се отвежда навън от кошера а се поема от захарта.

http://letok.narod.ru/zima.htm
    Винаги може по-добре.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Добре, но с какво сухата захар ще превъзхожда домашна питка, която може да се направи от чиста захар ако щеш и в нея да сложиш каквото друго си решиш. Пак ще убира влагата, но ще стимулира пчелите доста по-добре от само суха захар.
    И какво стана с инвертирания сироп, казаните, инвертазата и прочее ти ги прати в девета глуха. Това изследване е доста старичко, интересно само на апифонда колко ще живеят.
    Аз виждам полза в сухата захар повече в температурен аспект и то само ако е дадена в празна хранителна надставка на вестник директно върху рамките покриваща кълбото. Ще държи кошера сух и по-топъл, защото топлината от влажния въздух ще кондензира в сухата захар а кондензацията вътре в кошера е екзотермичен процес.
    Суха захар дадена във вътрешна хранилка или обикновена горна хранилка няма да има /според мен/ никакъв топлинен ефект и няма да е с нищо по-добра от всяка друга питка за стимулиране рано на пролет.

http://www.honeybeesuite.com/mountain-camp-feeding/
    Ето една идея на братушките за кондензация вътре в кошера, но отвеждане на събраната вода навън от кошера. При този процес отдадената топлина при кондензацията остава в кошера а не се губи през горни вентилационни отвори. Топлата хранилка и сухата захар играят същата роля, но водата не се отвежда навън от кошера а се поема от захарта.

http://letok.narod.ru/zima.htm
    Зависи от изпълнението и всеки е с различен кошер и различно е подготвил семейството и има различна идея...и т.н.
    За мен подготовката е през цялата година, а не в последния момента да се чудя нозема, акар, запаси, вентилация, пренареждане на пити...ужас...Не си спомням кога последно пипнах рамка, а всеки ден съм при пчелите(два дни почивка за последния месец). Просто няма нужда от намеса.
    Домашните питки трябва да имат вода в тях, дори и малко и няма как да ги наблюдаваш(без да отваряш). Говорим за кошери без найлон и нещо, което може да се използва във всеки кошер, а не да преправяш...
    Меките питки са проблем, защото текат от топлината, а малко влага да има и става ужас. Ако питката се постави в хранилката, то трябва да се помисли и за някакви клечки за пътека на пчелите. Буквално залепват и остават там, ако водата е много и говорим за конденз, а не само тази в питката.
    Всичко е до изпълнението и отново има хиляди видове кошери... За питка върху рамките не искам и да чувам, имам хранилки. Ако искам да дам питка с добавки, то най-лесно е да направя пелети и да ги раздам по хранилките.
    Всяко нещо си има приложение, не съм ги пратил в девета глуха. Инвертазата не знам защо я използват освен за по-ниско ХМФ. По-ниско ХМФ се постига и при инвертирането с киселина, като се неутрализира със сода за хляб. Инвертирането зависи от количеството вода, температурата, бъркането, киселината и/или инвертазата. Казаните са нужни, защото разходите за електричество/газ влизат в цената на сиропа. Особено ако казана е с добра изолация(разбирай минерална вата). Бъркането на ръка е голяма мъка и този труд не е безплатен(освен ако не ти прави кеф да бъркаш няколко тона сироп в тенджера).
    Сухата захар върху рамките не ми харесва като вариант(особено с вестник), но ако нямаш възможност да дадеш голямо количество или нямаш хранилки, а семейството изнемогва...абе грешката е в пчеларя и после да си я поправя на -10 или -20...
    Лошото е ако вестника поддаде и суха и втечнена захар потичат върху пчелите - ГОЛЯМ КЕФ Е. Цялото дъно става в захар и лепне, подмора полепва по дъното и пчелите не могат да го изкарат. Да не говорим, ако времето е топло и другите семейства надушат схемата. Умрелите пчели по дъното са идеално място за развитие на бактерии, а точно тези не ги искаш в кошера. Започват кражби и то от кошер с умрели пчели по дъното, ха познай какъв автогол си вкарваш на целия пчелин.
    Най-чисто и лесно (според мен) е в хранилката, но ако няма как да се случи...по-добре суха захар върху вестник, отколкото торбички със сироп.
    Водата от хранилката се изпарява през отворите и излиза през страничните вент отвори. Знам, че може да се направи да капе отвън, но идеята на руснака е неподходяща. Има по-добри начини да се случи, но трябва да помислим и за хранене и за труд и за място и всякакви други проблеми.
    Така практикувам и гледам всичко да е лесно, бързо и евтино.

P.S Забравих да кажа с какво течния сироп е по-лош от сухата захар при оцеляването. Майката е последната умряла в семейството и последна ще остане недохранена и на студено. Сиропа го вземат бързо, а сухата захар много бавно и това е предимство в студено време. Винаги ще има достатъчно суха захар за оцеляването на майката, но със сиропа нещата не стоят така. Ако трябва майката ще влезе в хранилката с 100 пчели и ще избутат зимата.(ФАКТ)
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Прави ми впечатление, че все гледаме едни клипчета в които някой ни казва какво да правим в пчелините си, а като се вгледа човек в клипчето се вижда, че този "професионалист" има едно кошерче в задния двор и ни разказва ние как да си гледаме кошерите.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Прави ми впечатление, че все гледаме едни клипчета в които някой ни казва какво да правим в пчелините си, а като се вгледа човек в клипчето се вижда, че този "професионалист" има едно кошерче в задния двор и ни разказва ние как да си гледаме кошерите.
    Има може би само 5 човека в България, които слушам с интерес, защото знаят какво правят от гледна точка на бизнеса и от гледна точка на пчеларството. 2-3-ма са в БПРА, а другите (доколкото знам) не членуват никъде и дори бягат(техни думи).
    Най-много 10 човека слушам когато стане дума само за отглеждане на пчели(без бизнес страната).
    2-3ма слушам когато стане дума само за бизнес.

Няма да ги "хваля" поименно, а и някои от тези хора не са нито във фейса, нито по форуми, нито по организации и е голям късмет да се запозная с някои от тях, а други все още не съм ги виждал.
    Интересното е че един колега като ми даде съвет и все едно е заповед. Същият има само един кошер, но от 20-30 години и не му е умирал. Абсолютен хоби пчелар, изкарва си мед само за семейството, но има много знания.
    Такива хора са много ценни или поне аз ценя всяка тяхна дума. Интересно е че съшите тези хора грешат доста често, но винаги слушам какво казват и си вадя златото и това, което ще сработи при мен.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 08.11.2015 в 20:55. Причина: правописна грешка
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Има може би само 5 човека в България, който слушам с интерес, защото знаят какво правят от гледна точка на бизнеса и от гледна точка на пчеларството. 2-3-ма са в БПРА, а другите (доколкото знам) не членуват никъде и дори бягат(техни думи).
    Най-много 10 човека слушам когато стане дума само за отглеждане на пчели(без бизнес страната).
    2-3ма слушам когато стане дума само за бизнес.

Няма да ги "хваля" поименно, а и някои от тези хора не са нито във фейса, нито по форуми, нито по организации и е голям късмет да се запозная с някои от тях, а други все още не съм ги виждал.
    Интересното е че един колега като ми даде съвет и все едно е заповед. Същият има само един кошер, но от 20-30 години и не му е умирал. Абсолютен хоби пчелар, изкарва си мед само за семейството, но има много знания.
    Такива хора са много ценни или поне аз ценя всяка тяхна дума. Интересно е че съшите тези хора грешат доста често, но винаги слушам какво казват и си вадя златото и това, което ще сработи при мен.
    Само виж на втория клип каква е кочина около един кошер, а каква ли ще е в пчелина? Ако са му такива и знанията - БЛАГОДАРЯ.

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    За да се прилага дадена технология (говоря принципно), трябва да се изпълнява с необходимото за целта оборудване. Хората са го измислили отдавна - суха захар се прилага с милерова хранилка. Това с вестника е несериозно, да не кажа комично.
    Този пост е редактиран от Totevski; 08.11.2015 в 21:21.
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Само виж на втория клип каква е кочина около един кошер, а каква ли ще е в пчелина? Ако са му такива и знанията - БЛАГОДАРЯ.
    Ами...виждал съм далеч по-неприятни гледки, това е направо образцово. Нямаш идея каква е хигиената в другите държави, показват само добрите стопанства, а да не говорим за състоянието на семействата или качеството на меда.
    После чичо Ханс идва и ти казва в меда ти има захар - ХА ХА ХА

Цитат Първоначално публикувано от Totevski Виж публикацията
    За да се прилага дадена технология (говоря принципно), трябва да се изпълнява е необходимото за целта оборудване. Хората са го измислили отдавна - суха захар се прилага с милерова хранилка. Това с вестника е несериозно, да не кажа комично.
    И аз мисля, че е по-добре с хранилка, но всеки си има глава. Принципно една добра подпокривна струва 10-12 лева и една 4-5литрова хранилка струва 10лв = 20-22 лева. Знам, няма логика, но и не търся такава!
    Друг е въпроса, че на някои им излиза по-евтино с чержето на кошера и найлоновите торбички със сироп.

Човек почва да мисли, когато плаща ВСЯКА грешка от джоба си.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Еее аз хванах първите два случайни клипа от тубата да ви покажа какво е "mountain camp" хранене а вие се хванахте за хигиената и броя на кошерите. Да не помислите, че ви рекламирам подобно хранене, нито имам горни хранилки, нито милерови, нито ще храня някога със суха захар. Всичките ми кошери са така:
    WP_000991.jpg
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Еее аз хванах първите два случайни клипа от тубата да ви покажа какво е "mountain camp" хранене а вие се хванахте за хигиената и броя на кошерите. Да не помислите, че ви рекламирам подобно хранене, нито имам горни хранилки, нито милерови, нито ще храня някога със суха захар. Всичките ми кошери са така:
    Дааа, искал си да се похвалиш. Добре ти се получи. А и кошера/ите са добре. Браво.

Страница 17 от 18 ПърваПърва ... 715161718 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •