Прилагам голяма част от тези похвати за които е писал Матеев + някой другиЩе си позволя и два съвета - ако правите визитки всеки лепва някаква пчеличка, цветенце, част от восъчна пита с мед и т.н. свързано с дейността - не го правете, много колеги ползват готовите етикети дето са доста шаренки и бурканя Омния - трябва по някакъв начин да се отличавате от останалите примерно 30-40 продавачи на мед около вас .... т.е. обърнете внимание на опаковката....
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Така като четеш мненията ми може да останеш с грешно впечатление. Силно проевропейски съм настроен и все по-силно анти-американски. А за братята руснаци ме е яд, че са се хванали на едно хоро с американците против ес. Защото от тази игра те са тези които ще излязат губещи.
Винаги може по-добре.
В России меда море но нет закона регулировки пчеловодства. Искуствиный мёд русские сами варят без китайцев. Цены на мёд оптовые пали до 1€ подсолнух. Есть конечно и дорогие сорта меда уходяшие за 5€. В России очень много пчеловодов, но ситуация в ценообразрвани приводит отрасль в упадок.
Много често решението на даден потенциален клиент дали да закупи някаква стока или не стои на ръба на бръснача. Представете си един обърнат с острието нагоре нож, и върху острието една метална сачма. Балансирането на тази сачма е почти невъзможно. Тя трябва да падне или от ляво или от дясно, и от коя страна ще падне зависи от някакви нищожно малки сили - повей на вятъра, трепване на ръката и т.н. Така е и с решението за покупка. Потенциалния клиент е неуверен - той несъзнателно прехвърля в главата си хиляди мотиви за или против покупката. Сред тези мотиви може да има и много важни, но крайното решение винаги се взема на базата за МАЛОВАЖНИ МОТИВИ.
Маловажни мотиви, които много често водят до решение ДА за покупката:
1. Обслужва ви красива и секси мацка, която мирише много приятно.
2. Обслужва ви обикновен продавач, но чист, спретнат и компетентен по въпроса за изделието.
3. Някой ви казва някакво положително качество на стоката. Понеже това е последната получена информация, тя има възможно най-голямата тежест при вземане на вашето решение.
4. Опаковката на стоката е перфектна. Не знам дали осъзнавате, но в наши дни вие купувате качествени опаковки, а не качествени стоки.
5. Стоката е имиджова и във вашата глава има ПОЛОЖИТЕЛНА АСОЦИАЦИЯ за нейния производител (запомнете това правило - то е определящо при продажбата на мед на дребно).
6. Стоката се отличава от нейните конкурентни стоки с нещо ПО-ДОБРО - най-вече в нейното външно оформление, което обаче създава положителна асоциация за нейното качество.
Маловажни мотиви, които много често водят до решение НЕ за покупката:
1. Продавача, който ви обслужва, е мурдар, невчесан, с омачкани дрехи, с кални обувки или мирише лошо.
2. Етикета не е гланцов, или е накриво залепен, или в него има правописни грешки.
3. Имате лошо отношение към производителя на стоката. Ако за него знаете дори и един единствен отрицателен факт, за вас това е стока, от която никога няма да си купите.
4. Някой в последния момент ви казва нещо отрицателно за стоката или за нейния производител. И понеже това е последното мнение, то е най-важно и определящо за вземане на крайното решение от колебаещия се клиент.
5. Стоката е с посредствен вид или опаковка. По нищо не се отличава от останалите - нито като вид, нито като цена. Това са стоките, които се залежават по магазините.
Може да се напише още много за това какво влияе на клиента да вземе решение за покупка на една или друга стока. Важното обаче е да се знае, че факторите за това решение са:
1. Предимно маловажни
2. Зависят от последната получена информация (за стоката, за опаковката, за продавача, за производителя)
3. Решенията за покупка в никакъв случай не са РАЦИОНАЛНИ, по-скоро те са силно ЕМОЦИОНАЛНИ.
Ако искате вашият мед да се продава на дребно без проблеми, поработете малко върху ОПАКОВКАТА, защото тя продава меда, а не неговите качества. Поработете малко върху емоциите на клиента (създаване на положителни асоциации за вас и за продукта), и ако имате конкуренция в квартала или селото, постарайте се вашият мед с нещо ДА СЕ ОТЛИЧАВА ОТ ОБЩИЯ СИВ ФОН. Изберете някакъв буркан с авангарден дизайн, а не стандартните ОМНИЯ, изберете красива капачка, сложете красив етикет и добавете към това приказки, които да галят егото на клиента - как е взел много правилно решение да си купи най-качествения мед в радиус от 100 километра.
Много е важно клиента ДА ОСТАНЕ ДОВОЛЕН ОТ ПОКУПКАТА, за да дойде пак и пак и за да се хвали на роднини и познати. Удоволствието обаче е ПСИХОЛОГИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ и вие трябва да се погрижите то да е пълно. Клиента ви не е дегустатор - той няма как посредством вкусовите си рецептори да разбере дали вашият мед е качествен или не. Ако обаче вие му го внушите това, то той ще се кефи когато яде вашият мед, и няма да спира да ви хвали. Трябва да разберете - това дали вашият мед е хубав или не зависи не от самия мед - зависи само и единствено от това как вие успеете ДА УБЕДИТЕ КЛИЕНТА. Използвайте суперлативи, и клиента после подсъзнателно ще ги повтаря когато се хвали на приятелите си.
Въпросът ми беше за да те приобщя, а не за да съм груб. Благодаря за отговора.
Соларис днеска нещо не ме разбира![]()
Винаги може по-добре.
На нашем российском форуме представлены многие национальности, есть и болгары и сербы. Все довольны, дружба народов.
http://www.pchelovod.invo
В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))