Единия от пчеларите, който работи при мене, е пчелар от 30 години. Има 50-60 кошера и вади по 1-2 тона мед всяка година. Този човек никога, ама НАИСТИНА НИКОГА не е продавал мед на изкупвачите. Винаги си го е продавал на дребно по 8-9 или дори по 10 лева килото. Меда му никога не е оставал непродаден. Обикновенно свършва някъде по нова година и в квартала настъпва ДЕФИЦИТ НА МЕД.
Когато се появих аз, всъщност му създадох конкуренция в продажбите на дребно, но това не означава, че неговия пазар намаля. Напротив - той продава и жена ми също продава. Той успява да си продаде всичкия мед, а жена ми постепенно набира клиентска база вече 3 години. Доколкото знам, за тази година досега вече е успяла да продаде на буркани 19-20 тенекии и се безпокои, че от оставените за лично ползване 40 тенекии до 1 месец няма да е останало нищо. За догодина ще си оставим двойно повече тенекии.
Та искам да кажа, че пазар на дребно има, и то МНОГО ГОЛЯМ. Само в нашия квартал (Етъра) вероятно потребноста от мед е поне 2 тона на година. И това продадено от мене и от моя пчелар. А в квартала има и поне още 3-4 други пчелари с по 5-10 кошера. И нито един от тях не продава на изкупвачите. Вярно е, че лоялни клиенти на дребно се натрупват много бавно, но ако наистина им продавате КАЧЕСТВЕН МЕД, то тогава клиентите ви се хвалят на техните си познати и приятели, и така постепенно се разширява кръга от хора, които желаят да купуват от вас.