Положението става все по-трагично, вчера на едно от семействата извадих още 2 рамки. Преди 10 дни беше на 8 рамки, вече е само на 5, по дъното на кошера и пред него е пълно с умрели пчели. Капани-мапани нищо не помага.
Положението става все по-трагично, вчера на едно от семействата извадих още 2 рамки. Преди 10 дни беше на 8 рамки, вече е само на 5, по дъното на кошера и пред него е пълно с умрели пчели. Капани-мапани нищо не помага.
Според мен проблема му не е в осите! Другите семейства също ли имат такива проблеми с нападения от оси?
Възможно е това семейство да няма майка или някаква друга причина, поради която не сформира ефективна охрана.
Единствения вариант на този етап е да го затвориш напълно ( стига да му осигуриш вентилация) и да го отваряш веднъж седмично колкото да се облетят пчелите.
Ако оцелее до догодина, аз бих му сменил майката преди следващата есен.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
<p>
Да и второто ми сем. има проблем с осите но то за сега се държи, може би защото е на мрежесто дъно и пчелите му сякаш са по активни от другия кошер. А на първия (по-пострадалия) кошер вчера напълно му затворих входовете със ситна метална мрежа, за да може да се проветрява и извадих още 2 пити.Много много не съм го ровил за да търся майка, но имайки предвид жертвите то е напълно възможно да е останало без майка. Възможно ли обединение по това време на годината?</p>
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))