Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
Те и процесите при двете технологии са много различни. В единия случай имаме нехомогенна смес от два различни материала, които трябва да разделим, в другия - единия материал е в другия и трябва да го "изцедим" от него. При обработката на восък има силно значение и температурата, а при слънчогледовото семе май не е така, или поне с увеличаване на температурата кюспето не се "маже" като восъка.
Температурата е много важна при пресоване на олиото, причините са много, мога да ги обясня, но не е по темата. В случая имаме смес от захари и мазнина /восъка/, температурата ще е много важна, за да остане восъка твърд, при олиото е смес от целулоза, протеин и мазнина, температурата играе в полза на разделянето. Затова питам някой дали е пробвал, ако не, мога да пробвам на моята преса, но ще е доста скъпо начинание. Ще трябват количества за проба, механизъм за натъпкване на сместа в шнека, сменни кожуси на заера и т. н. Цяла опитна постановка и много труд.