Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4956

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Тези усреднени цени имат толкова смисъл, колкото показателя "средна температура на болните в една болница".
    Точно така - средната цена на различни видове мед в един магазин не носи абсолютно никаква информация. Представете си, че в магазина има два вида мед - единия е по цена 6 лева, и от него се купуват хиляди буркани, а втория е от Жен-Шен с цена 1000 лева и от него веднъж в годината някой си купува един единствен буркан. Средната цена на меда в този магазин ще е 503 лева и тя ще влезе в световните статистики. И милиони пчелари по целия свят ще започнат да оплюват изкупвачите си по форумите, че са мошеници и им изкупуват меда много евтино.

Въобще цялата тази тема за цените на меда е нещо подобно. Видял някъде някой някаква цена, и веднага си въобразява, че в тази държава меда се изкупува много скъпо.

Аз пък ще ви кажа, че по целия свят няма нито един изкупвач-глупак, който да дава луди пари за изкупуване на високи цени, при положение че може да си направи по-евтин внос от някоя друга държава. Така че не ми се сърдете, но според мене всяка една "информация" в тази тема, че някъде някой изкупувал по много по-високи цени от нашите, според мене НЕ Е ВЯРНА или най-малкото има фактори, които ние не ги знаем.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Точно така - средната цена на различни видове мед в един магазин не носи абсолютно никаква информация. Представете си, че в магазина има два вида мед - единия е по цена 6 лева, и от него се купуват хиляди буркани, а втория е от Жен-Шен с цена 1000 лева и от него веднъж в годината някой си купува един единствен буркан. Средната цена на меда в този магазин ще е 503 лева и тя ще влезе в световните статистики. И милиони пчелари по целия свят ще започнат да оплюват изкупвачите си по форумите, че са мошеници и им изкупуват меда много евтино.

Въобще цялата тази тема за цените на меда е нещо подобно. Видял някъде някой някаква цена, и веднага си въобразява, че в тази държава меда се изкупува много скъпо.

Аз пък ще ви кажа, че по целия свят няма нито един изкупвач-глупак, който да дава луди пари за изкупуване на високи цени, при положение че може да си направи по-евтин внос от някоя друга държава. Така че не ми се сърдете, но според мене всяка една "информация" в тази тема, че някъде някой изкупувал по много по-високи цени от нашите, според мене НЕ Е ВЯРНА или най-малкото има фактори, които ние не ги знаем.
    Примерът е грешен. Ако вземем всичкия продаден мед в САЩ, включително този от 1000 лева/кг, то цената ще е много, ама много близка до истинската средна цена. Това е така поради разликите в количеството продаден мед от този с високата и този с ниската цена.

Пример 400 000 000 килограма е консумацията.
    399 999 000 килограма с цена 10 лева/кг и 1000 килограма с цена 1000 лева/кг

Средната цена ще бъде 10,002475 лв/кг

При 10 000кг при цена 1000лв - средната цена ще бъде 10,02475 лв/кг

При 100 000кг при цена 1000лв - средната цена ще бъде 10,2475 лв/кг

ЗА ДА ИМА ТАКАВА РАЗЛИКА В ЦЕНА ЕДНА СТОКА Е НУЖНО БРОЯ ЛУКСОЗНИ СТОКИ ДА Е ОГРАНИЧЕН. ПРИМЕР ЛУКСОЗНИ КОЛИ...
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Примерът е грешен. Ако вземем всичкия продаден мед в САЩ, включително този от 1000 лева/кг, то цената ще е много, ама много близка до истинската средна цена. Това е така поради разликите в количеството продаден мед от този с високата и този с ниската цена.

Пример 400 000 000 килограма е консумацията.
    399 999 000 килограма с цена 10 лева/кг и 1000 килограма с цена 1000 лева/кг

Средната цена ще бъде 10,002475 лв/кг

При 10 000кг при цена 1000лв - средната цена ще бъде 10,02475 лв/кг

При 100 000кг при цена 1000лв - средната цена ще бъде 10,2475 лв/кг
    Прав си само ако в статистическите цифри е отчетено и количеството на продажбите. За да го разберем това трябва да сме наясно с МЕТОДОЛОГИЯТА НА УСРЕДНЯВАНЕ. Покажи ми къде е описана тази методология и само тогава ще можем да си вадим ВЕРНИ ИЗВОДИ за публикуваните цифри. Иначе ако просто някой журналист е отишъл в някой магазин и е видял цените на бурканите, бъди сигурен, че той ще смята по ГРЕШНАТА МЕТОДОЛОГИЯ, а именно ОБИКНОВЕННО УСРЕДНЯВАНЕ, което не носи никаква полезна информация.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Прав си само ако в статистическите цифри е отчетено и количеството на продажбите. За да го разберем това трябва да сме наясно с МЕТОДОЛОГИЯТА НА УСРЕДНЯВАНЕ. Покажи ми къде е описана тази методология и само тогава ще можем да си вадим ВЕРНИ ИЗВОДИ за публикуваните цифри. Иначе ако просто някой журналист е отишъл в някой магазин и е видял цените на бурканите, бъди сигурен, че той ще смята по ГРЕШНАТА МЕТОДОЛОГИЯ, а именно ОБИКНОВЕННО УСРЕДНЯВАНЕ, което не носи никаква полезна информация.
    USDA доклада
    (Пътувам и не мога да пиша)
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    И от мен един сайт за продажба на мед.Ще помоля по знаещите да кажат за какви цени става въпрос. https://www.ss.lv/ru/agriculture/foodstuffs/honey/

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    И от мен един сайт за продажба на мед.Ще помоля по знаещите да кажат за какви цени става въпрос. https://www.ss.lv/ru/agriculture/foodstuffs/honey/
    Това не са цени на изкупвачи на мед, а цени на меда в търговската мрежа......

Напиши в Google Translate думичките ИЗКУПУВАМ ПЧЕЛЕН МЕД ПО ЦЕНА и след това с преводача си ги преведи на някакъв език. После направи търсене в интернет с преведените думички. Като намериш обяви с цени, направи обратен превод, за да си изясниш за какъв вид мед става въпрос. И разбира се след това преизичсли цените в Български Лева, за да имаме база за сравнение.

Потребител
    Регистриран
    22.05.2012
    Пчеларски район
    гр.Попово
    Завършил съм икономика имам и 10 годишен опит на фондовата борса /не, че има голямо значение/. С голям интерес следя темата, забавно ми е понякога, особено когато чета уроците по икономика, но има и постове които са точни и си заслужава времето което отделям. Позволявам си да дам съвет на колегите, да не вярват на всичко написано тук, а да се опитат да открият това което е ценно точно за тях, защото за всеки, истината е различна.
    1.Има колеги които са теглили кредити, работят единствено това и не разчитат на други доходи – за тях истината е една.
    2.Има други /като мен/ за които пчеларството е хоби и ако има някакви доходи то те само помагат на семейния бюджет.
    3.Има предполагам и такива, които искат да се включат във веригата на прекупвачите на мед, за тях истината е съвсем друга.
    Пожелавам успех на всички и на продалите и на тези които изчакват.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Миналата година колеги продаваха на 4.50- 4.70лв. и викаха продавай ще сбъркаш. Аз изчаках до януари и го продадох чисто на 5.50лв. така че и тази година ще изчакам пък ако сбъркам здраве да е. 200 кг. вече заминаха на 5.50лв. останаха 700 букет и 100 акация очаквам един да вземе още 200 тия дни. Мен ме ядоса постъпката на Ранкомерс, имахме уговорка, чаках ги 1 месец и сега нова цена че в Румъния имало "Мед" или по скоро преработена захар на ниска цена и от там пазарували. Вкарват боклука на другите държави и така вредят и на нас и на тях защото другата година и нашия мед няма да го купуват и ще се чудим как да го пробутаме като Украйна.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ние пчеларите също се явяваме ИЗКУПВАЧИ на рамки, восъчни основи, кошери и друг пчеларски инвентар. Помислете си какво е нашето ПАЗАРНО ПОВЕДЕНИЕ и след това направете паралел с пазарното поведение на изкупвачите на мед. Например:

1. Ние изнудваме производителите на рамки, основи, кошери и инвентар за КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-НИСКИ ЦЕНИ. Защо тогава се учудваме, когато нас ни изнудват изкупвачите на мед?
    2. Ние не се интересуваме колко много труд са вложили производителите на рамки, основи, кошери и т.н. Защо тогава се учудваме, че изкупвачите на мед също не се интересуват колко много труд са вложили пчеларите.
    3. Ние сме готови да си купим рамки, основи, кошери и т.н. от чужбина, ако цените в страната са високи. Защо тогава се сърдим, че изкупвачите също предпочитат да купуват мед от съседни държави, ако цените там са по-ниски?
    4. Ние не се интересуваме дали даден производител на рамки или основи има задръстени складове с непродадена продукция. Защо тогава се сърдим, че изкупвачите на мед не идват да ни изкупят продукцията?
    5. Ние се опитваме да се договорим един с друг да правим групови доставки с цел да получим по-добра цена на рамки, отводки, кошери и т.н. Защо тогава се сърдим, ако изкупвачите на мед направят нещо подобно?
    6. На нас не ни пука, че ще фалира някой производител на рамки, основи или кошери. Защо тогава се сърдим, като разберем че и на изкупвачите на мед не им пука?
    7. Ние сме склонни за жълти стотинки разлика в цената да сменим един доставчик на оборудване с друг. Защо товага се сърдим, че и изкупвачите правят същото?
    8. Ние като купувачи ВИНАГИ СИ ТЪРСИМ НАШИЯ ИНТЕРЕС, и сме АБСОЛЮТНО БЕЗЖАЛОСТНИ към нашите доставчици. Защо тогава се сърдим на следващите във веригата (изкупвачите), когато и те самите правят същото.

Като обобщение:
    Ние пчеларите имаме АБСОЛЮТНО СЪЩОТО ПАЗАРНО ПОВЕДЕНИЕ КАТО ИЗКУПВАЧИТЕ НА МЕД !!!
    Ние пчеларите прилагаме АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ ТРИКОВЕ И НОМЕРА КАТО ИЗКУПВАЧИТЕ !!!

Кажете ми къде е разликата? С какво ние пчеларите сме по-добри от изкупвачите?
    Просто ние сме пазарни субекти, но и те също са пазарни субекти, които прилагат същите ПАЗАРНИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ, които прилагаме и ние към производителите на рамки, основи, кошери и друг пчеларски инвентар.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цените на мед в Турция на едро: 170-220 лири/тенекия (4,08-5,28 лв/кг)
    http://www.yeniakit.com.tr/haber/kes...yor-96166.html
    http://www.dunya.com/guncel/balda-fi...um-248321h.htm
    Цените на едро за акация, боров мед, ливаден и слънчогледов се движеха в тези граници, въпреки че не успях да намеря актуална информация.

Цените на дребно бяха стряскащи - от 90 лири/кг (54 лв)
    http://www.ekinemekgida.com/AKASYA-BALI,PR-6.html

до 20 лири/кг (13,2 лв)
    http://www.balcigokmen.com/ (имат невероятно богат асортимент от опаковки и разфасовки!)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •