Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 67

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Мнения
    2,799
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията

    Реших да сменя ножовете с парни, но конструкцията им беше лошо измислена. Държачите на ножовете излизаха от предния ръб, където са и зъбите. Част от питата се реже, а друга част - маже и къса..
    Може ли малко пояснение точно по този въпрос. Държачите до колкото си спомням са едни извити пластини. Самите извивки наистина стърчат малко над острието тоест влизат малко по дълбоко в питата. Това е така за да могат да отворят ножовете при дървената част и да защитят острието от дървото. Тези пластини ли мажат и късат питите?
    Не отговорихте за шнека дали слагате разпечатки директно от разпечатващата или леко отцедени?

    Ако имате толкова проблеми и толкова ниска производителност определено без машините процеса ще е по бърз. Двама човека с 36 рамкова центрофуга и разпечатване на ръка предимно с вилици оправяме тон на ден. Искам да оптимизирам процеса до сваляне на тон от кошерите (40-45корпуса ) до обяд и след обяд изваждането на меда. Заради това започнах да гледам към машините защото алтернативата е двама допълнителни човека.

  2. #2
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Може ли малко пояснение точно по този въпрос. Държачите до колкото си спомням са едни извити пластини. Самите извивки наистина стърчат малко над острието тоест влизат малко по дълбоко в питата. Това е така за да могат да отворят ножовете при дървената част и да защитят острието от дървото. Тези пластини ли мажат и късат питите?....
    Точно така - тези пластини са проблема. Хубаво е ножовете да се отварят точно до ширината на питата, но техническото решение трябва да е друго.

  3. #3
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    ...Не отговорихте за шнека дали слагате разпечатки директно от разпечатващата или леко отцедени?....
    Слагам в шнека всичко - както кашата от разпечатващата машина, така и скъсаните от центрофугата пити. Понякога това което се слага в шнека е с по-много мед, а друг път - с по-много восък. В шнека се слагат и повредените пити, които са криви или разкъсани при транспорта. Въобще в него се слага всичко, което не е подходящо за центрофуга.

    От шнека излиза мед, който е с много високо съдържание на микрочастици восък. Такъв нед е неподходящ за слагане в буркани, защото никога не се избистря. Освен това се взахарява за 1-2 дена, така че трябва да се побърза да се налее в тенекии. Попитах изкупвачите дали ги бърка такъв мед и те казаха, че няма проблеми, защото при тях всичко минава през филтър с високо налягане.

  4. #4
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Мнения
    2,799
    Питам защото подозирам че колкото по отцеден е материала който влиза в шнека то толкова по близо до началото на шнека ще започне да излиза восъчна каша през външния цилиндър. Подозирам че шнековете преси се изчисляват да поемат восък с голямо количество мед. Точно такава е сместа точно под разпечатващата машина. когато има повече восък от колкото са изчислени толкова по към началото на шнека ще излиза восъчна каша.

  5. #5
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Мнения
    2,799
    Вижте на каква преса попаднах https://www.youtube.com/watch?v=PNvLXzMKCdw

  6. #6
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Мнения
    3,589
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Вижте на каква преса попаднах https://www.youtube.com/watch?v=PNvLXzMKCdw
    Пресата е много хитра, но едва ли ще работи добре с разпечатките. Восъка не е джибри и меда не е шира. Вероятността отворчетата на филтърния чувал с материала при такъв статичен натиск бързо да се запушат и значително по-гъстия от ширата мед да спре да изтича според мен е голям. Но идеята за филтърния чувал е страхотна и може да се приложи при ползване на центрофугата. Особено ако е направен от тефлонов материал и восъка не полепва по него. Трябва само правилно да се подбере големината на отворите на мрежата.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

  7. #7
    VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Мнения
    1,125
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Колега във фейсбук ми беше писал че успешно си изтисква разпечатките с обикновена преса за грозде, почти се бях навил да си купя една (има ги за по 60-70 лв) но се отказах - мисля да опитам да си направя една подобна на тази която Светльо Гендов рекламираше в неговата тема.

  8. #8
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз много съм мислил и експериментирал по този проблем (отделянето на меда от восъка) и стигнах до извода, че най-подходящо средство са МАТУРАТОРИТЕ. В момента точно така практикувам, и трябва да ви кажа, че почти няма проблеми. Процедирам така - всичкия мед, излязъл от центрофугата или от шнековата преса, го изсипвам в матуратори, без да използвам никакви цедки. Става бързо и лесно. Покрай едната стена на помещението имам наредени 6-7 матуратова с общ обем около 2 тона, и в тях през деня изсипвам абсолютно всичко. През нощта те се утаяват, и на следващата сутрин восъчните частици са изплували на повърхноста, а на дъното се е утаил перфектен избистрен мед, който директно се налива в тенекии или буркани.

    Медновосъчната каша, която я изгребвам от повърхноста на матураторите, още веднъж я прекарвам през шнековата преса и така отделям 90% от восъка, а остатъка още веднъж преминава през матуратор за повторно утаяване. Това ми е цялата технология и в нея НИКЪДЕ НЕ ИЗПОЛЗВАМ СИТА. Такава една технология е оптимизирана да използва МИНИМАЛНО КОЛИЧЕСТВО ЧОВЕШКИ ТРУД. Да, има много чакане, но то се извършва през нощта, когато няма работници.

    Иначе за прехвърляне на мед насам-натам използвам ПОМПА ЗА МЕД. Същата помпа използвам и за прехвърляне на сироп - инвертиран или не. Тази помпа има много голям дебит и на практика без нея ще се губи много време в една или друга операция.

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •