Специално за машинита на Lyson мога да дам информация, защото имам две такива с различна производителност:

Решетката на тези машини не е от хромникел, а от алуминий. Не е направена плътно по шнека, а има някакъв малък луфт. Крайния ефект е че през дупчиците капе каша от смлян восък и мед. А на изхода за да излиза плътен хубав восък, скороста на машината трябва да се намали много и от там производителноста на машината става 5 пъти по-малка от написаното в документацията. Намалената скорост води до голямо допълнително загубено време, за заплащане на което досега сигурно съм дал два пъти повече пари, отколкото струват машините.

В процеса на работа през началните дупки наистина капе мед, но от по-следващите дупки започва да излиза една каша от мед и восък, която непрекъснато трябва да се обира на ръка, за да не пада долу в меда. От тука и загубеното човешко време - един човек непрекъснато стои до една БАВНО РАБОТЕЩА МАШИНА и не прави нищо друго, освен да я дебне и почиства. А машината работи бавно, защото на бързи обороти не успява да пресова достатъчно добре восъка и на изхода излиза същата тази каша от восък и мед.

Други проблеми:
1. На входа на машината началния шнек не иска да загребва восъчно-медената каша и на всеки 10-20 секунди трябва човек да я натиска с ръце или с някакъв инструмент. Предполагам проблемът е защото профила на загребващия винт е неправилен и вместо да загребва, той избутва сместа.
2. Трудно разглобяване на входната част. Ако човек изтърве в машината едно болтче или една отверка, няма как да я извади без да направи 2-3 часово разглобяване и обратно сглобяване. А опасноста от изтървани твърди предмети е огромна, защото ако не ги видиш, ще преминат през шнека и ще надерат меката алуминиева решетка, което на практика ще унищожи машината.

Не знам как работи машината на Paradise Honey, защото не съм я виждал, но от тази на Lyson съм разочарован. Да - наистина работи, но нервите и главоболията са огромни и загубения човешки труд около нея е голям. Както вече казах - машината изисква едно работно място и в рамките на всеки един сезон давам за заплата толкова пари, колкото струва самата машина.