Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 67

Преглед на хибрид режима

Колега има разпечатващата и шнека на същата фирма и е много доволен
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Автор
    Регистриран
    17.11.2010
    Някой ако има от полските шнекове,да сподели впечатления.Поляците имат малък шнек(50)кг и цената му е около 3600-700.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не знам дали знаете, но при производствените машини ситуацията е същата както при леките коли. Има Мерцедеси, има и Трабанти. Машините клас "Трабант" наистина са по-евтини, но в процеса на експлоатация ВИНАГИ излизат по-скъпо + допълнителната екстра "побелели от нерви коси на собственика".

Конкретно за шнековете - некадърното изпълнение ще доведе до много по-ниска производителност и до лошо разделяне на меда от восъка. На изхода ще получавате неизползваема каша от мед и смлян восък, която ще се чудите какво да я правите и как да я обработвате по-нататък. Некадърното изпълнение води и до това, че около шнека непрекъснато трябва да се върти накой човек и само за 2-3 месеца заплатата на този човек надхвърля цената на самата машина.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Нали за това събираме инфо
    Има истиа в това което казва Матеев, НО има и две други истини
    1. Цената на някои машини "трабант" се изравнява с цената на "мерцедес " защото много хора споделят горесподелената теория и трябва да бъдат заблудени от "трабантаджиите"
    2. Производителите на " мерцедес" машините жестоко вдигат цените и се получават безумни разлики. Пример разпечатваща машина на Парадайс хъни за около 25 000 лв. и същия клас полска около 3500 лв.
    Да не се отнасяме в тази тема че ще стане мнооооого спам.
    Много ми е интересно човек който има такава машина да сподели малко инфо.

Автор
    Регистриран
    17.11.2010
    Г-н Матеев,Вие какъв шнек имате?Моля споделете как работи.(+ и -)
    Благодаря Ви!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Специално за машинита на Lyson мога да дам информация, защото имам две такива с различна производителност:

Решетката на тези машини не е от хромникел, а от алуминий. Не е направена плътно по шнека, а има някакъв малък луфт. Крайния ефект е че през дупчиците капе каша от смлян восък и мед. А на изхода за да излиза плътен хубав восък, скороста на машината трябва да се намали много и от там производителноста на машината става 5 пъти по-малка от написаното в документацията. Намалената скорост води до голямо допълнително загубено време, за заплащане на което досега сигурно съм дал два пъти повече пари, отколкото струват машините.

В процеса на работа през началните дупки наистина капе мед, но от по-следващите дупки започва да излиза една каша от мед и восък, която непрекъснато трябва да се обира на ръка, за да не пада долу в меда. От тука и загубеното човешко време - един човек непрекъснато стои до една БАВНО РАБОТЕЩА МАШИНА и не прави нищо друго, освен да я дебне и почиства. А машината работи бавно, защото на бързи обороти не успява да пресова достатъчно добре восъка и на изхода излиза същата тази каша от восък и мед.

Други проблеми:
    1. На входа на машината началния шнек не иска да загребва восъчно-медената каша и на всеки 10-20 секунди трябва човек да я натиска с ръце или с някакъв инструмент. Предполагам проблемът е защото профила на загребващия винт е неправилен и вместо да загребва, той избутва сместа.
    2. Трудно разглобяване на входната част. Ако човек изтърве в машината едно болтче или една отверка, няма как да я извади без да направи 2-3 часово разглобяване и обратно сглобяване. А опасноста от изтървани твърди предмети е огромна, защото ако не ги видиш, ще преминат през шнека и ще надерат меката алуминиева решетка, което на практика ще унищожи машината.

Не знам как работи машината на Paradise Honey, защото не съм я виждал, но от тази на Lyson съм разочарован. Да - наистина работи, но нервите и главоболията са огромни и загубения човешки труд около нея е голям. Както вече казах - машината изисква едно работно място и в рамките на всеки един сезон давам за заплата толкова пари, колкото струва самата машина.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Същата е ситуацията и със разпечатващите машини на Lyson. Сърцето на всяка една разпечатваща машина са НЕЙНИТЕ НОЖОВЕ и точно при Lyson те са скапани - както електрическите, така и парните. Ефекта е, че вместо да режат восъка, те го мачкат и късат. На практика ми повреждат всяка 3-та или 4-та пита, а тези, които не са повредени, са лошо разпечатани. И за да компенсирам недостатъците на машината, вместо едно работно място на входа на машината съм отворил 3 работни места - едно на входа и 2 на изхода. Двама допълнителни човека стоят на изхода и преглеждат всяка една разпечатана пита, като на ръка доразпечатват. Като труд пак се получава, че всеки един сезон за труд давам толкова пари, колкото струва самата машина.

Отделно от това не се знае колко пари са похарчени досега за ремонти на машините, за доусъвършенствувания и за настройки на механичните компоненти, които настройки също губят много време поради НЕКАДЪРНА КОНСТРУКЦИЯ.

Няма как да ви обясня поотделно всички възникнали проблеми, защото те са много и са от всякакво естество. Все едно да започна да ви обяснявам защо Москвича е скапана кола, въпреки че компонентите му са копирани от западни модели леки коли. Спред мене основният проблем както на руското автомобилостроене, така и на всички машини в нашия сектор, е НЕКАДЪРНОТО КОПИРАНЕ. На външен вид нашите машини изглеждат подобни на водещите западни модели, но като изпълнение на всеки един детайл са ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ, която води след себе си до МНОГО ЛОША ФУНКЦИОНАЛНОСТ.

Като краен резултат икономията на пари при закупуване на оборудване води до ПРЕРАЗХОД НА ТРУД, цената на който труд многократно надхвърля цената на машината.

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Същата е ситуацията и със разпечатващите машини на Lyson. Сърцето на всяка една разпечатваща машина са НЕЙНИТЕ НОЖОВЕ и точно при Lyson те са скапани - както електрическите, така и парните. Ефекта е, че вместо да режат восъка, те го мачкат и късат. На практика ми повреждат всяка 3-та или 4-та пита, а тези, които не са повредени, са лошо разпечатани.
    Проблема с Лисонските разпечатващи машини е всеизвестен. Но се оказа, че е преодолим. Заклинването на рамките е поправимо с допълнители ограничители на веригата( става въпрос за малките цилиндърчета стърчащи от веригите... който ползва такава машина ще ме разбере ). За мен по-голям проблем бяха ножовете, а те са пълна конструктивна недомислица. Наложи се малко физическа намеса от моя страна. Резултатът е, че вече мога да разпечатвам без допълнително подгряване на ножовете. Споделих резултата с Денимир Минев, а той ме помоли да му покажа подобрените ножове и ... и сега ножовете ми са в Полша в завода на ЛИСОН. А решението е просто - режещата част трябва да е вълнообразна Колкотото за дъгите служещи за преодоляване на горната и долната летви - ами достатъчни са само крайните две. До колкото си спомням на машината на Матеев са 10 или 12 на брой. Моите бяха 4, а са необходими само две.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    И аз имам разпечатваща/тя е със старите ножове в вид на >/и центрофуга от Lyson,закупени са преди 5 год.Ножовите наистина замазват донякаде и проблема идва после при изцеждането на меда в ситата,много бързо ги задръства.Ако питите са наравно изградени с дървената рамката няма проблем при разпечатването.Късането се получава при ново изградени рамки.Да спомена,че аз работя с магазинни рамки ДБ,въртял съм и плодникови,но рамките са стари и издържат.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •