Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 61 от 121 ПърваПърва ... 1151596061626371111 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 601 до 610 от общо 1210
  1. #601
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от salash Виж публикацията
    ..... съдържа: фруктоза-55%, глюкоза-45%......
    Сега се загледах в това, което си го написал. В него има нещо съмнително. Когато една молекула инвертаза разкъса една молекула захароза, се получава една молекула фруктоза и една молекула глюкоза. В крайния продукт (инвертирания сироп) съдържанието на глюкоза и фруктоза трябва да е в равни проценти - 50% + 50%. Това, че в сиропа BBF процентите са различни, ме навежда на мисълта, че те не използват за суровина захар, а например царевично нишесте. От тука възникват и проблемите с C3/C4 анализа на захарите, както и със задръстването на червата на пчелите с несмлени остатъци, което през зимата води до диарийни петна вътре в кошера.

  2. #602
    Наблюдател
    Регистриран
    12.06.2014
    Мнения
    24
    Пчеларски район
    общ. Чипровци, обл. Мон
    Не знам дали това е причината, но миналата есен храних само с такъв сироп и на пролет от 30 кошера останаха само 4. Всички кошери бяха с големи диарийни петна. Не искам да плюя фирмата, просто Матеев като написа поста и силно заприлича на моя случай.

  3. #603
    Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Мнения
    872
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Сега се загледах в това, което си го написал. В него има нещо съмнително. Когато една молекула инвертаза разкъса една молекула захароза, се получава една молекула фруктоза и една молекула глюкоза. В крайния продукт (инвертирания сироп) съдържанието на глюкоза и фруктоза трябва да е в равни проценти - 50% + 50%. Това, че в сиропа BBF процентите са различни, ме навежда на мисълта, че те не използват за суровина захар, а например царевично нишесте. От тука възникват и проблемите с C3/C4 анализа на захарите, както и със задръстването на червата на пчелите с несмлени остатъци, което през зимата води до диарийни петна вътре в кошера.
    Матеев, пропускаш една подробност - молекулните тегла на глюкозата и фруктозата. Ако те са различни, при равен брой молекули от двете различни вещества, масата им също ще бъде различна, а следователно и съотношението им, измерено в проценти, няма да е 1:1

  4. #604
    VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Мнения
    1,125
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Матеев, пропускаш една подробност - молекулните тегла на глюкозата и фруктозата. Ако те са различни, при равен брой молекули от двете различни вещества, масата им също ще бъде различна, а следователно и съотношението им, измерено в проценти, няма да е 1:1
    А в какво съотношение ще бъдат?

  5. #605
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Мнения
    2,300
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Матеев, пропускаш една подробност - молекулните тегла на глюкозата и фруктозата. Ако те са различни, при равен брой молекули от двете различни вещества, масата им също ще бъде различна......
    Само че и глюкозата и фруктозата имат една и съща химична формула - C6H12O6 , съответно и една и съща молекулярна маса. Глюкозата и фруктозата са изомери. Не помня обаче дали не бяха с различна плътност (т.е. различно тегло при един и същ обем), спомням си единствено че в мускулите на тялото глюкозата (под формата на глюкоген) се складира по-плътно, отколкото фруктозата
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

  6. #606
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Тая тема, докато я изчета само, ми отне 3 вечери. Ще чета и другата подобна, но в тази не намерих отговор на един въпрос. Откъде производителите на безалкохолни напитки вземат глюкозо-фруктозния сироп, изписан на етикетите им? Това ще да са хиляди тонове, вероятно на доста сносна цена. Или последния не става за пчели, а само за хора? Амилум - Разград може би?
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  7. #607
    Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Мнения
    872
    Наистина глюкозата и фруктозата имат еднаква молекулна маса и при инвертирането на захарта, в крайния продукт глюкозата и фруктозата трябва да бъдат в съотношение 1:1. Преди години си направих сам инвертиран сироп чрез използване на ензимите на меда и се получи добре, обаче неизползвания сироп до пролетта бе кристализирал. Може би, затова не бива да се съхранява на студено. Тази година не остана време да го правя сам. Когато се наложи да си го купувам, не смея да рискувам и ползвам само Апиинверт.

  8. #608
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Тая тема, докато я изчета само, ми отне 3 вечери. Ще чета и другата подобна, но в тази не намерих отговор на един въпрос. Откъде производителите на безалкохолни напитки вземат глюкозо-фруктозния сироп, изписан на етикетите им? Това ще да са хиляди тонове, вероятно на доста сносна цена. Или последния не става за пчели, а само за хора? Амилум - Разград може би?
    Масово в сладкарската промишленост се използва глюкозо-фруктозен сироп, направен от царевично нишесте. Това е така, защото той е най-евтиния възможен сироп. Хората и бозайниците това не ги бърка, тъй като имат доста по-съвършенна вътрешна биохимия, която перфектно се справя с усвояването на различните видове храни и техните съставки. При пчелите това не е така. Те са адаптирани само към нектара от растенията, който се състои от моно и полизахариди, съставени само от C3 захари (нишестето след преработка представлява C4 захари). Организма на пчелите не може да преработва остатъчното нишесте в глюкозо-фруктозните сиропи, така че от негова гледна точка това са НЕСМЛЕНИ ОСТАТЪЦИ, които излишно им задръстват червата. А това е опасно, оссбенно зимно време, когато студеното време възпрепятства облитането с цел изпразване на червата.

    От тази гледна точка глюкозо-фруктозните сиропи, предназначени за хората, са опасни за пчелите по време на зимния сезон. Пролет, лято и есен не ги бъркат, защото те не са отровни, а само предизвикват завишен обем на изпражненията.

  9. #609
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    А да се "ремонтира" подобен промишлен сироп дали няма да е по-лесно от това да се произведе от захар? Какво е С3 и С4 захари, някакви остатъчни олигозахариди ли? Монозахаридите като глюкоза и фруктоза са с константна хим. формула с 6 въглеродни атома/С6/, независимо от произхода им. Имат само оптични изомери, но от природни продукти се получава само единия - Д изомера.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  10. #610
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Процесите на преобразуване на нишесте в захари не са съвършенни. Винаги остава остатъчно нишесте и разни други междинни продукти. Не съм химик, така че мога да те излъжа, но това в общия случай е проблема. Пчелите имат опростена биохимия за усвояване на хранителните вещества, и всичко непознато за тази биохимия се изхвърля под формата на НЕСМЛЕНИ ОСТАТЪЦИ.

    Колкото до C3/C4 захарите - това е метод за разпознаване на фалшификациите на пчелния мед. Всички видове нектар съдържат само C3 захари. Всички останали видове захар са C4 - тръстиковата или глюкозо-фруктозните сиропи от различните видове нишестета или каквото друго се сетиш, с едно единствено изключение - цвекловата захар. По неведоми причини тя също е C3 захар и при анализите на пчелен мед е неразличима от нектарната захар. Не знам дали това влияе на пчелите (дали захарта е C3 или C4) и затова когато човек не знае, по-добре е да не рискува.

    ПС: Само за сведение - Апиинверт-а съдържа само C3 захари. Това означава, че или германците го правят от цвеклова захар, или са някакви богове на технологиите, след като могат да контролират дори и този параметър.

 

 
Страница 61 от 121 ПърваПърва ... 1151596061626371111 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •