Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
За да се формира една истинска ПАЗАРНА ЦЕНА трябва да се създаде ПЧЕЛАРСКА БОРСА по подобие на стоковите борси на запад. Във WEB сайта на тази борса всеки един пчелар или изкупвач трябва да вижда текущите цени на всички предложенията за покупка и/или продажба. Всеки един участник в тази борса трябва да може само с едно чукване на мишката да направи СДЕЛКА, и цената на тази сделка да се визуализира на всички останали, защото именно това е ПОСЛЕДНАТА ПАЗАРНА ЦЕНА.

........Също така пчеларите няма да се съгласят да плащат някакъв малък процент от сделките, необходим за самоиздържането на борсата. Няма да се съгласят и да плащат компенсации за щети, възникнали по тяхна вина - например меда им да не отговаря на изискванията в контрактите. Това всъщност са и причините, поради които никой досега не се е заел да направи работеща пчеларска борса.

Наскоро попаднах на една борса за риба:
https://ribnaborsa.bg/
Хрумна ми че замисъла не е чак толкова неосъществим и в пчеларския сектор. Би могла да бъде използвана и платформа подобна на и-бей (БИТПАЗАР), където може да се продават както големи или малки количества, пък защо не и да се правят фючърсни сделки.

Проблема с качеството на меда.... Лично аз не се нуждая от лабораторно изследване, което да ми каже на мен, че моя мед е истински и няма остатъци от забранени вещества. По същия начин меда на всички съвестни пчелари, в повечето случаи покрива всички изисквания и те могат да гарантират съвестно за неговото качество, без предварително да са си направили труда да го изследват. "Гнилите ябълки" обикновенно са тези, които имат несъответствия в качеството и проблема е КАК ПОТЕНЦИАЛНИЯ КУПУВАЧ ДА РАЗГРАНИЧИ ЕДНИТЕ ОТ ДРУГИТЕ. Според мен, точно тук платформата на И-бей е много полезна в случая.