Всъщност са много повече - има доста проекти работещи за създаването на ИИ, един от най- мащабните бе започнат някъде началото на века (вече не помня кога точно), като само в него до сега са налети милиарди. Обещанието бе, че до 2010г. ще могат да демонстрират публично - в TED - ИИ, с който ще можем да комуникираме, така както с човек. Още тогава на едни хора им казах, че е невъзможно и съм готов да се обзаложа на каквото кажат. Когато наближи 2010г. обявиха, че ще им трябват още 4-5 години, минаха две- три, зарекоха се за следващите десет - аз казвам, че още хиляда години да минат, пак няма да успеят. В известен смисъл изкуствен интелект вече има - но в смисъла, в който се визира същия т.е. по- широкообхватното разбиране на човешкия интелект, това е всячески невъзможно. Което е и залога на научна основа, че в религиите се говори за нещо, което е сурова действителност, така както физичните закони, но това нещо се разбира от наистина малко хора - ако може да се пресъздаде човешкия интелект, значи религиите са в грешка. Ако не може - което си напълно безспорен факт към момента - то следва хората (имам предвид най- вече и най- напред тъкмо учените) поне да се замислят, че може би има нещо вярно зад всички онези думи: душа, атман, дукха, буда природа и прочие.
Има обаче и една особеност - ще се постигне такова усъвършенстване на ИИ, та напълно успешно ще може да заблуди съвсем не малка част от хората, че разговарят с реален човек. Тогава ще стане възможно да си проличат онези, които действително знаят, какво аджеба се визира примерно с тази дума душа, защото тези хора, винаги ще можем да разпознаем сто от сто опита, дали комуникираме с реален човек или с ИИ.