Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 24 от 30 ПърваПърва ... 142223242526 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 231 до 240 от общо 297
    Автор
    Регистриран
    13.12.2014
    Вижте какво открих, когато реших да сменя гумата под един кошер със стойка. В кошера има късен рояк.

021020151122 small.jpg

В този вид се боя, че няма да изкара зимата.
    Мислите ли, че е възможно да се прехвърли успешно по това време на годината в кошер?

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Присъедини го към друго слабо семейство. Така ми се струва, че е прекалено малко да изкара зимата, дори в кошер. Ако го обединиш и вълка сит и агнето цяло...

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Не изглежда зле.Колко цола е гумата ? Аз бих му заредил кошер с 5-6 рамки + достатъчно запас и вътре.Ако можеш да го настаниш в друго семейство с тънка преграда между тях и отделен вход ,ще е перфектно.Имам такива 2х5 рамки и 3х5 и зимуват успешно.

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.02.2013
    Можеш да импровизираш - слагаш гумата с пчелите върху друга и поставяш отгоре шперплат и ламарина и ето ти зимуване на дълбоко дъно . Напролет местиш в кошер и развиваш семейството или го присъединяваш.

Атанасов, дай малко повече подробности за зимуването на две семейства на 5 рамки. Тази година разделих един ДБ12 с табла и мрежа в конфигурация 5+6 за проба с две семейства.

Автор
    Регистриран
    13.12.2014
    Първо и аз помислих за присъединяване, но така губя едната майка.
    Гумата не е малка - поне 15 цолова.
    Иначе да, импровизирах - под него сложих друга гума и мрежа между двете, върху него сложих един корпус с рамки с мед и съм оставил съвсем малък отвор. Идеята ми беше без да се намесвам да дам възможност да се качи в корпуса, ако поиска (за което обаче имам съмнения).

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от BateMisho Виж публикацията
    Можеш да импровизираш - слагаш гумата с пчелите върху друга и поставяш отгоре шперплат и ламарина и ето ти зимуване на дълбоко дъно . Напролет местиш в кошер и развиваш семейството или го присъединяваш.

Атанасов, дай малко повече подробности за зимуването на две семейства на 5 рамки. Тази година разделих един ДБ12 с табла и мрежа в конфигурация 5+6 за проба с две семейства.
    Не разбрах как ги разделяш с табла и мрежа.Моите са с плътна преграда от фазер.По две или три заедно по-лесно се топлят.Зимувал съм резервни семейства - три на по 4 рамки в кошер и са оцелявали.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Sakar Виж публикацията
    Първо и аз помислих за присъединяване, но така губя едната майка.
    Гумата не е малка - поне 15 цолова.
    Иначе да, импровизирах - под него сложих друга гума и мрежа между двете, върху него сложих един корпус с рамки с мед и съм оставил съвсем малък отвор. Идеята ми беше без да се намесвам да дам възможност да се качи в корпуса, ако поиска (за което обаче имам съмнения).
    Аз също се съмнявам да се качат горе.Може и да стане ,но защо да рискуваш.Нищо няма да им стане ,ако ги преместиш малко на сила.На корпуса му сложи дъно и внимателно ги прехвърли.Има безброй клипове.

Автор
    Регистриран
    13.12.2014
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    ...Нищо няма да им стане ,ако ги преместиш малко на сила...
    Помислих го и това, просто реших първо "да ги замоля". Ще почакам още малко - по-вероятно е вече да нямат пило, а и се очертават топли дни.
    Проблемът е, че в гумата не е хигиенично - на дъното се събира вода и боклуци, не мога да разбера каква храна имат, не е удобно да ги третирам и т.н.

Щом имаш празен кошер и подходящи пити, защо просто не го сложиш на това място и да стръскаш пчелите в него.

Автор
    Регистриран
    13.12.2014
    Основно исках да поизчакам да приключат с пилото, ако имат. А и се боя от случайно повреждане на майката.
    Абе в крайна сметка не съм допрял до това семейство, но ако може да се спаси - защо пък не?

Страница 24 от 30 ПърваПърва ... 142223242526 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •