Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 20
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия

Предложения за темата научни статии и публикации

Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Отварям нова тема защото ми писна когато ми потрябва нещо да не знам къде да го търся. Темата за коментиране на статии от справочници и списания е насочена по-скоро като за малко по-начинаещия пчелар, а "Актуални новини" постоянно се претрупва със всякакъв микс от информация, където постепенно важните неща постепенно остават затиснати и забравяни.

ТУК ЩЕ СЕ КАЧВАТ ЕДИНСТВЕНО ФАЙЛОВЕ и линкове към тях, а коментарите ще се случват в някои от другите теми

Добра практика е заглавието да има и превод на български. Както 4-5 реда кратка анотация. Така, като я погледне човек знае веднага струва ли си да я отваря.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Наблюдател
    Регистриран
    03.06.2013
    Хубава тема,но хайде всичко да е на БЪЛГАРСКИ или ако ако някой много иска да предложи нещо,то нека бъде така добър да го преведе.Хайде някои да не се престарават,че владеят езици.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен

Предложения за темата научни статии и публикации

Тук можете да отправите вашите предлодложения и препоръки за темата.

НАУЧНИ СТАТИИ И ПУБЛИКАЦИИ
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от оса Виж публикацията
    Хубава тема,но хайде всичко да е на БЪЛГАРСКИ или ако ако някой много иска да предложи нещо,то нека бъде така добър да го преведе.Хайде някои да не се престарават,че владеят езици.
    Официални езици на Европейския съюз

Ако автора на поста има ВРЕМЕТО и ЖЕЛАНИЕТО, ще преведе текста. Ако ВСИЧКО искаме да е на БЪЛГАРСКИ, то НИЩО не трябва да публикуваме - НЯМА ПРОБЛЕМ, NO PROBLEM, INGA PROBLEM, НЕТ ПРОБЛЕМ, KEIN PROBLEM...

Аз пък искам всички клипове да са САМО със субтитри на БЪЛГАРСКИ. Почвайте да превеждате текстовете на Лепа Брена!
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Официални езици на Европейския съюз

Ако автора на поста има ВРЕМЕТО и ЖЕЛАНИЕТО, ще преведе текста. Ако ВСИЧКО искаме да е на БЪЛГАРСКИ, то НИЩО не трябва да публикуваме - НЯМА ПРОБЛЕМ, NO PROBLEM, INGA PROBLEM, НЕТ ПРОБЛЕМ, KEIN PROBLEM...

Аз пък искам всички клипове да са САМО със субтитри на БЪЛГАРСКИ. Почвайте да превеждате текстовете на Лепа Брена!
    Ако този пост отразява официалната позиция на ръководството на форума към предложенията на пишещите, по-добре е тази тема да се изтрие!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз лично мисля, че който пуска някакъв документ, трябва преди това да напише кратко резюме в няколко изречения що за документ е това. Безсмислено е да се публикува само линк - такива постинги директно ги прескачам - както тука в тази тема, така и навсякъде във форума. За мене един гол линк си е просто спам, който трябва да се трие. Спам е и линк с обяснение от типа "Абе вижте го това, че аз не съм го чел". Аз лично желая преди да отворя някакъв линк или документ, да разбера що за документ е това, интересува ли ме, и има ли смисъл да си губя времето с него.

Ако толкова много искате да гледаде анонимни линкове - ами мога да ви избълвам няколко стотин още сега. Мога да ви изсипя няколкостотин електронни книги или статии още сега. И каква ще е ползата от всичко това - ами никаква. Само ще създам допълнителен хаос.

Моето становище е следното:
    1. Линк към документ или страница в интернет се пуска само след като предварително се направи кратко резюме.
    2. Линка може да сочи към документи на чужди езици, но тогава е редно резюмето да е малко по-подробно.
    3. Линкове на английски или руски език са приемливи, защото доста хора от форума знаят единия или дори двата езика. Линкове на всеки един друг език трябва да са придружени с превод или с максимално подробно резюме

Резюмето ще е това, което ще помогне за в бъдеще да се използват функциите за търсене на форума, за да се намери този документ. Това важи за всякакви външни информации, включая и за клипове в You Tube. Специално за клиповете е добре да се упоменава в коя минута се случва това, което иска да видим този, който пуска клипа. За дългите документи е редно да се каже на коя страница се намира това, което трябва да го прочетем.

Като цяло старайте се да пестите времето на посетителите на форума. Много лоша идея е само с 10 ваши загубени секунди да отнемете сумарно десетки часове време на вашите потенциални читатели.

Препоръка към модераторите:
    Отсега нататък линкове без коментар или с коментар от типа "вижте това" ДА СЕ СЧИТАТ ЗА СПАМ или за опит на някого да пилее времето на останалите.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Ако този пост отразява официалната позиция на ръководството на форума към предложенията на пишещите, по-добре е тази тема да се изтрие!
    Не, това е моята лични позиция. Всеки иска, но никой не дава.
    И аз искам всичко на готово, но уви...
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Аз лично мисля, че който пуска някакъв документ, трябва преди това да напише кратко резюме в няколко изречения що за документ е това. Безсмислено е да се публикува само линк - такива постинги директни ги прескачам - както тука, така и навсякъде във форума. За мене един гол линк си е просто спам, който трябва да се трие. Спам е и линк с обяснение от типа "Абе вижте го това, че аз не съм го чел".

Ако толкова много искате да гледаде анонимни линкове - ами мога да ви избълвам няколко стотин още сега. Мога да ви изсипя няколкостотин електронни книги или статии още сега. И каква ще е ползата от всичко това - ами никаква. Само ще създам допълнителен хаос.

Моето становище е следното:
    1. Линк към документ или страница в интернет се пуска само след като предварително се направи кратко резюме.
    2. Линка може да сочи към документи на чужди езици, но тогава е редно резюмето да е малко по-подробно.

Резюмето ще е това, което ще помогне за в бъдеще да се използват функциите за търсене на форума, за да се намери този документ. Това важи за всякакви външни информации, включая и за клипове в You Tube. Специално за клиповете е добре да се упоменава в коя минута се случва това, което иска да видим този, който пуска клипа. За дългите документи е редно да се каже на коя страница се намира това, което трябва да го прочетем.
    Някой хора не искат описание, а да им преведеш целия документ и да им го поднесеш в кратък преразказ на РАЗБИРАЕМ език (разбирай като на 5-годишно да им го обясниш).
    Терминология - ЗАБРАВИ! Трябва да го обясниш с думи подхождащи на индивидуалните потребности.
    Хайде да не публикувам какви съобщения съм получавал с ИСКАНИЯ и с какъв "тон". Няма "моля" или "благодаря" или...
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Добра практика е заглавието да има и превод на български. Както 4-5 реда кратка анотация. Така, като я погледне човек знае веднага струва ли си да я отваря.
    Идеята ми беше темата да представлява просто една база данни, а постовете да са възможно най-кратки и да включват единствено небходимото за по-лесното им намиране. Още не съм го измислил изцяло, тъй че съм отворен за предложения как да стане това. По принцип когато търся нещо, аз използвам заглавието и автора., затова и така започнах.
    Идеята ми е , кагато се обсъжда дадено изследване, то да се качва първо там, след което да се поства препратка към темата или да се качват и на двете места. Замисъла ми е да се събират само истински изследвания. Ако след преглед се окаже, че някое изледване е било умишлено или неволно манипулирано, или данните са подправени - то няма никаква стойност и по-добре да не бъде качвана там/изтривяно, или пък да му бъде слаган етикет, обозначаващ статута му на МЕНТЕ.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Такава база данни има във групите на Facebook. Върви да ги видиш - хиляди файлове само със име и нищо друго. Опитай се да потърсиш нещо, и ще разбереш колко безсмислено е всичко това.

Ако искаш да се направи чиста база данни, трябва преди това да да помислиш за КАТЕГОРИЗАЦИЯТА на информацията. Към всеки един файл или линк трябва да се прикачат предарително известни КАТЕГОРИИ, за които той се отнася. Форума има такава функционалност, но никой не я използва, и поради тази причина съм я изключил. Става въпрос за КЛЮЧОВИТЕ ДУМИ. Ако смяташ, че за в бъдеще ще я ползваме тази функционалност, мога да я включа още сега. Това обаче ще означава всеки да поеме ангажимент да окомплектова важните постинги с ВЕРНИ КЛЮЧОВИ ДУМИ. Например - АКАР, БОЛЕСТИ, ТРЕТИРАНЕ.

И тъй като хората нямат навика да пишат ключови думи, тогава за такива ще използваме резюмето към всеки един линк.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •