Ако се оставите на случайните дрожди, ще получавате СЛУЧАЙНИ РЕЗУЛТАТИ. Един път ще стане, друг път - не. Един път ще е сладко, друг път - тръпчиво и т.н. Ако искате ВИНАГИ да получавате едни и същи резултати, и вкуса на виното да е такъв, какъвто го искате, трябва да използвате специално селектирани дрожди със строго определени параметри. Стува си първо да прочетете свойствата на всеки един селекциониран щам, и след това да подберете този, който най-добре отговаря на вкусовите ви изисквания. Преди 4-5 години правих ябълкови вина и тогава пробвах различни видове дрожди върху една и съща мъст и наистина получих вина с различен вкус.
Купувах си дрожди и активатори от тука: http://vinarko.com/magazin
Внимателно прочетете инструкциите за всеки един щам и изберете този, който най-много ви подхожда. Самата технология на направата на вино (медовина) се съобразява с изискванията на дадения щам, така че не може да го карате през просото с някакви общи рецепти, защото при един човек те се получават, а при друг - не.
Този сайт е безценен. В него е концентрирано цялото човешко знание за направата на всякакви видове алкохоли. От него могат да се закупят всякакви компоненти или материали, необходими да направите качествено вино или ракия. Преди няколко години изгубих дни наред, за да изчета всичко от този сайт, и наистина успях да направя много хубави вина - ябълкови и гроздови. Една година обаче бях на двуседмични курсове и жена ми изтърва ферментацията, и вместо вино се сдобихме със стотина литра ябълков оцет, който си го ползваме до ден днешен. Не че е лош - дори по книгите пише, че е много полезен. А миналата година дори го ползвах в рецептата за направа на инвертиран сироп.![]()