В процеса на ферментация,с повишаване на алкохолния градус,започват да загиват по-слабо устойчивите дрожди.Постепенно напитката придобива качества които са пагубни за повечето дрожди с изключение на най-издръжливите.Във ферментиралите напитки винаги остават живи дрожди,освен ако не бъдат пастьоризирани.Полусухите вина в повечето случай са сухи вина които са преминали през пастьоризация и след това им е добавена захар.Всяка винарна която държи на името си,селектира миксове от различни щамове дрожди според вината които ще се произвеждат.Има дрожди които работят безпроблемно и при над 30 захарност.Когато се пие ферментираща напитка се поемат голямо количество живи дрожди и понякога чревната флора не успява да се справи с тях.На това се дължи и прокарването,но то не е задължително.Индивидуално е за всеки.


Цитат
