За какви ротации говорите в средата на октомври, пчелите вече са се самозазимили и мисля че не е правилно да се размества гнездото. Ако няма запаси удобни за пчелите по добре да се сложи храна над кълбото отколкото да се размества.
За какви ротации говорите в средата на октомври, пчелите вече са се самозазимили и мисля че не е правилно да се размества гнездото. Ако няма запаси удобни за пчелите по добре да се сложи храна над кълбото отколкото да се размества.
Ха-ха .... днес моите пчелари се принудиха да направят ротации на 3 кошера. Става въпрос за ФАРАР семейства, които цяло лято ги мъча да станат на ЛР, слагайки отгоре ЛР корпус. Ами с повечето се получи, но последните 3 семейства се заинатиха и така и не пожелаха да се качат в ЛР корпуса. Днес беше последната проверка (зазимяването) и искаме или не ги ротирахме, за да може семействата да си презимуват в горния ФАРАР корпус. Не знам какво са се влюбили в него, но не искат да го напуснат. Каквито и опити да правим с други корпуси, пчелите ги пълнят с мед, но майката като се е закотвила в този ФАРАР, не иска да го напусне и това е.
Когато ги зазимявах преди месец ми направи впечатление, че почти всички кълба са ориентирани от южната страна а миналата година почти всички бяха на северната. Интересно защо така, предполагам това е последствие от моите действия в края на август. Тази есен всички семейства без изключение са на 2ри корпус като силните са захапали и двата.
Днес при 16 С при мен облитаха, сякаш е пролет. При слизане от колата се чуваха още от пътя, та се зачудих дали не е цъфнал някой от блоковете със слъчоглед на Октопода, които го засяха през августЕ, не беше слънчогледа, но се надявам да цъфне някъде ... около рапицата!
oie_18193251P8bURQ0c.jpg
Иначе многото дъжд пак подкара тревата. Ударно дохраних три семейства преквалифицирани преди месец от отглеждачи в такива за мед.
Keep Walking...
И аз днеска сипвах сироп на по късните отводки за „дозапасяване“ и таванки свалях за преправяне, но пчелите са доста агресивни явно от лошото време последните дни - на няколко семейства им бях дал пробно питки мое производство и днес при опит да махна това което е останало от найлоновите пликове така ме напериха че едната ми ръка е леко подута (нещо което отдавна не ми се беше случвало).
п.п. Браво Зайо, много хубав пчелин си направил!
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))