Гогол,за Матеев дори и при тези количества няколко стотинки не го бъркат.От това което е писал до сега,на него приходите са преди всичко от продажбата на малки пчелни семейства.
Свалили са цената на меда от 5.30лв. на 4.80лв. Ранком бяха ми взели проби и днес ми се обадиха че пробите са готови, но ако искам на новата цена. Оберон и те са свалили на същата цена, бях дал проби на още един човек, даже не знам на коя фирма е, той пък си е изключил телефона. Отказах да го продавам на тези цени, призовавам никой да не се поддава на тези манипулации, да си купуват фалшивия мед от чужбина, но нали трябва да го мешат с истински и ще клекнат.
Съмнително всички спряха да купуват по едно и също време.Това -4,80лв. е ако някой се хване.Раковски нямало да купуват около месец.Всички накупиха определени количества и сега ще пробват да смъкнат цената.Ще има голямо изпитание на нерви.
Така трябва да е! То много от колегите се уляха с това: "за бога, не продавайте, не си давайте меда за без пари". Питам аз 5,30 - 5,50 на килограм ниска цена ли ли е? Я ми кажете колко си разходите на кошер, че да се иска цена 8-10 лв. Някой стават смешни. Няма как да туриш 20 кошера в наследствения имот на село, дето преди това не си поглеждал, в същото време да ближеш на шефа гъза за 500 лв. месечно, пък да искаш 10 лв. на килограм мед! Които иска да печели трябва и да инвестира. При добре организирани и обмислени неща и техника, както и добре устроени пчелини при изкупна цена на 5,50 може да се живее доста добре. И пак питам колко са разходите на кошер, че да се иска още по - висока цена?
П.П. не съм прекупвач. Пчелар съм. Дадох си меда още август, на 5,2 и 5,5 лв. на куп. и си щракам с пръсти. Не ми побеляха косите, както и не получавам нервни кризи от постоянното следене на цените и от това дали цената няма да падне.
Щракай си пръстите ,но ако стане 6,00 лв. и нагоре да не си ръбаш задника.Убих се да питам кой къде продал на колко ,а ти се спотайваше.
Пазара в ЕС е изцяло сегментиран и няма как да се промени нещо. Цената не се определя на база себестойност, а на база каква цена ще определи картела в Германия и ще даде цена на нашите преработватели. Има страни в които работната ръка е по-евтина от БГ, като Индия и Виетнам, от там в момента се купува най-евтиния мед, също и Украйна, причината е Чернобил. Нищо че сме в ЕС, ние все още сме източник на евтина суровина като страна от третия свят. Всеки от нас има два варианта, първия да продължи с пчеларството въпреки тези условия, втория е да се откаже от пчеларството. Аз съм избрал втория вариант, до 5 години приключвам с пчеларството. Не виждам перспектива в този отрасъл като основен доход, и за това препопъчвам на младите начинаещи пчелари да гледат на пчеларството като хоби, а не като основен бизнес. Има друг факт , който няма да се промени скоро. Културата на хранене в БГ е такава , че се гледа на меда като лекарство, а не като храна. Така на практика ние нямаме развит вътрешен пазар и остава единствения вариант - износ.
И това ако не е картел здаве му кажи
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))