Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 23 от 34 ПърваПърва ... 13212223242533 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 221 до 230 от общо 336
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    То хубаво на теория ама на практика пробвал ли си го. Защото при мен не се получава от 4-5 опита едно и също. Значи правя рамки с половин ширина и им слагам на гърба плака от край до край по периферията на рамката. За плаката залепям основа. После долепям двете полурамки гръб с гръб (плака към плака) и се получава една рамка с две плаки посредата и две основи от двете страни.
    Резултата: Винаги основите се изгризват по около 2-3 см по краищата, щото плаката се показва. Релефа на основите се заглажда и се правят идиотски килийки все едно съм ги правил аз а не пчела.
    Пробвах и с единична рамка пак същото.
    Досега предположенията са, разликата в температурата на восъка и плаката и от поста на мухозол ми идва наум, че може и да е от едностранната плътна преграда.
    Като виждам, че пчелите тотално се объркват в размера и отстоянието на килийките съм склонен да мисля, че ако няма възможност за изграждане на килийки на огледалната страна нещо им се губи в ориентацията.
    Живот и здраве догодина пак ще се пробва с други начини.
    Примерите които дадох не съм си ги измислил, но това което искаш бих ти го направил на моя пчелин, но ти няма да имаш ефекта. Но опитай както ти казах - с фазер или дъска. Ще видиш, че съм бил прав.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    То хубаво на теория ама на практика пробвал ли си го. Защото при мен не се получава от 4-5 опита едно и също. Значи правя рамки с половин ширина и им слагам на гърба плака от край до край по периферията на рамката. За плаката залепям основа. После долепям двете полурамки гръб с гръб (плака към плака) и се получава една рамка с две плаки посредата и две основи от двете страни.
    Резултата: Винаги основите се изгризват по около 2-3 см по краищата, щото плаката се показва. Релефа на основите се заглажда и се правят идиотски килийки все едно съм ги правил аз а не пчела.
    Пробвах и с единична рамка пак същото.
    Досега предположенията са, разликата в температурата на восъка и плаката и от поста на мухозол ми идва наум, че може и да е от едностранната плътна преграда.
    Като виждам, че пчелите тотално се объркват в размера и отстоянието на килийките съм склонен да мисля, че ако няма възможност за изграждане на килийки на огледалната страна нещо им се губи в ориентацията.
    Живот и здраве догодина пак ще се пробва с други начини.
    Мисля, че имам 1-2 рамки, които са изградени само от едната страна.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Примерите които дадох не съм си ги измислил, но това което искаш бих ти го направил на моя пчелин, но ти няма да имаш ефекта. Но опитай както ти казах - с фазер или дъска. Ще видиш, че съм бил прав.
    Ще го пробвам, в краен случай ще използвам незалепени пластмасови основи с рамки на половин ширина. Тях нали доказано ги градят.
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от s3s3s3 Виж публикацията
    Мисля, че имам 1-2 рамки, които са изградени само от едната страна.
    Ето, сега като поразмислят и други ще се види, че има такъв градеж, но просто не ви е направило впечатление, а само сте си го изрязвали с ножа и хайде за восък.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Когато прохождах в пчеларството имах 3-4 кошера с видимо по дребни пчели,но постепено в годините изчезнаха.Това е преди 15тина години.
    Остави питите 2–3 години в плодниците ,без да ги подменяш , дребосъците ще се появят отново ако ти е мъчно за тях .Използвам случая да напомня на колега ,че ципите от последния стадий на метаморфозата няма как да ги премахнат пчелите ,дори и да си счупят вратовете/ако имат/.tarty ,ти си мебелист,ПДЧ–ар ,имаш бол изрезки /т.е. брак/.Направи едно каре 5x5 и започни да го облепваш по вътрешните стени с фурнир.Като видиш резултата след 6–8 облепвания ще си обясниш защо си имал дребосъци .Само не казвай че питите са били жълти като лимон ,и пак си имал лилипути тогава.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    Остави питите 2–3 години в плодниците ,без да ги подменяш , дребосъците ще се появят отново ако ти е мъчно за тях .Използвам случая да напомня на колега ,че ципите от последния стадий на метаморфозата няма как да ги премахнат пчелите ,дори и да си счупят вратовете/ако имат/.tarty ,ти си мебелист,ПДЧ–ар ,имаш бол изрезки /т.е. брак/.Направи едно каре 5x5 и започни да го облепваш по вътрешните стени с фурнир.Като видиш резултата след 6–8 облепвания ще си обясниш защо си имал дребосъци .Само не казвай че питите са били жълти като лимон ,и пак си имал лилипути тогава.
    Истината е,че незнаех на колко години са,но повечето си бяха черни като крайните дори нямаха килийки.Тази година си чистя пласмасовите рамки и когато махна восъка има ципи в тези килийки кадето е имало пило.Може да снимам някоя рамка,стига да не забравя.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    А виждали ли сте далак изграден едностранно?
    ДА. Залепен за стената на корпуса.
    Между другото има и такива нуклеусчета, в които има само една рамка (всъщност 1/2), като основата е плътно залепена за едната страна на нуклеуса, а срещуположната е от стъкло - така лесно може да се види дали майката е оплодена, без да се отварят пчелите.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Между другото има и такива нуклеусчета, в които има само една рамка (всъщност 1/2), като основата е плътно залепена за едната страна на нуклеуса, а срещуположната е от стъкло - така лесно може да се види дали майката е оплодена, без да се отварят пчелите.
    Пропуснах да кажа, че винаги слагах рамката по средата на гнездото и в тоя случай ми се струва че едностранно ще е доста трудно да стане затова и слагах огледално половин рамки.
    Винаги може по-добре.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Пропуснах да кажа, че винаги слагах рамката по средата на гнездото и в тоя случай ми се струва че едностранно ще е доста трудно да стане затова и слагах огледално половин рамки.
    Просто си стигнал до същото откритие като при дебелите пластмасови основи. Гледайки подобни провали на човешкия ум, от тях човек може да научи много по какъв начин пчелите изграждат основи.
    https://suburbanrancher.files.wordpr...6/dsc03796.jpg
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Дано не ви звучи като заяждане, но много бих искал да видя снимка на такъв далак, изграден без восъчна основа, върху дъска едностранно. Просто никога не съм виждал такъв. Виждал съм далак залепен за дъска, но двустранен захванат на няколко места за дъската. Интересно ми е как оформят дъното на килийката върху плоска повърхност ?
    Тук бих ви припомнил и пчелите, които не градят върху лицата на светците на иконите, просто потърсете атеистичен отговор !

Страница 23 от 34 ПърваПърва ... 13212223242533 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •