Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1859

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    В природата колега няма пчелар, който увеличава обема на хралупата отдолу с празни корпуси. Нали? Пилото остава в първия кошер и ще се излюпи.
    Е да но аз говоря, когато вече е завъртяно ''колелото'' , в смисъл че при новото семейство(отводката) е с минимално количество акара, от нея следващата година пак отводка и така количеството му е сведено до минимални граници.
    Предполага се, че основното семейство е създадено по подобен начин или е от гол рой т.е първоначално при него нашествието е малко и така ''хем вълка сит и агнето цяло''.

Друга причина да няма акар без третиране и когато колегите ти третират качествено и едновременно в радиус от 5 км. а ти минаваш между капките това малко в кръга на шегата, не че няма логика цялостно ако популацията му е намаляла за целия периметър от 5 км.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от toko652003 Виж публикацията
    Е да но аз говоря, когато вече е завъртяно ''колелото'' , в смисъл че при новото семейство(отводката) е с минимално количество акара, от нея следващата година пак отводка и така количеството му е сведено до минимални граници.
    Предполага се, че основното семейство е създадено по подобен начин или е от гол рой т.е първоначално при него нашествието е малко и така ''хем вълка сит и агнето цяло''.

Друга причина да няма акар без третиране и когато колегите ти третират качествено и едновременно в радиус от 5 км. а ти минаваш между капките това малко в кръга на шегата, не че няма логика цялостно ако популацията му е намаляла за целия периметър от 5 км.
    нали излюпено ти заразено пило от първичния кошер ще зарази и другия ако е наблизо.
    колега как отводките от разборните кошери влияят.аз догодина няма да правя отводки

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Четеш , но не викваш в написаното. Ако не третираш дадено семейство и без да правиш отводка от него догодина... Какво ще се случи знаеш ли?
    Мога от сега да ти кажа. Успех! За мен темата е приклюяена на този етап.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Има ново доказателство, че теорията на Василевса за малките килийки в хралупите е ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА. Ако в хралупите наистина живееха диви пчели с генетични заложби да правят килийки с размер 4.9 mm, то тогава ако хванем такъв рой и го сложим в разборен кошер, той няма да може да се адаптира към килийките на основата с размер 5.35 mm и ще направи такъв градеж:

Bad Foundation.jpg

Следователно килийките на "дивите" роеве и на пчелите в хралупите са си нормални с размер 5.3-5.4 mm.

Това пък от своя страна разбива на пух и прах теорията на Василевса за АКАРИТЕ, че ги нямало по причина малки килийки в хралупите.

Между другото това разбива на пух и прах и лъжата на доцента от Пловдив, че бил ходил по баирите на Родопите да търси пчелни майки, незасегнати от цивилизацията. И че бил открил нова раса Родопика. Ха-ха .... ако наистина имаше такива майки, то техните пчели нямаше да могат да градят нашите основи.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Има ново доказателство, че теорията на Василевса за малките килийки в хралупите е ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА. Ако в хралупите наистина живееха диви пчели с генетични заложби да правят килийки с размер 4.9 mm, то тогава ако хванем такъв рой и го сложим в разборен кошер, той няма да може да се адаптира към килийките на основата с размер 5.35 mm и ще направи такъв градеж:

Bad Foundation.jpg

Следователно килийките на "дивите" роеве и на пчелите в хралупите са си нормални с размер 5.3-5.4 mm.

Това пък от своя страна разбива на пух и прах теорията на Василевса за АКАРИТЕ, че ги нямало по причина малки килийки в хралупите.

Между другото това разбива на пух и прах и лъжата на доцента от Пловдив, че бил ходил по баирите на Родопите да търси пчелни майки, незасегнати от цивилизацията. И че бил открил нова раса Родопика. Ха-ха .... ако наистина имаше такива майки, то техните пчели нямаше да могат да градят нашите основи.
    Обърка адреса много сериозно и очаквам да ми се извиниш, защото аз в моите мнения съм опровергавал това. Тази теза я лансираха някои колеги, но аз не съм натова мнение. Дай ми мнение, в което аз твърдя, че в хралупата килийките са по-малки? напротив аз твърдя, че пчелите отглеждани в хралупа са по-едри. Аз боренето на акара не го обяснявам с размера на килийките. Теорията ми касае термичния метод и няма ама нищо общо с големината на килийките.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Обърка адреса много сериозно и очаквам да ми се извиниш, защото аз в моите мнения съм опровергавал това. Тази теза я лансираха някои колеги, но аз не съм натова мнение. Дай ми мнение, в което аз твърдя, че в хралупата килийките са по-малки? напротив аз твърдя, че пчелите отглеждани в хралупа са по-едри. Аз боренето на акара не го обяснявам с размера на килийките. Теорията ми касае термичния метод и няма ама нищо общо с големината на килийките.
    Ако това е така, извинявам ти се пред всички. Темата толкова бързо лети напред, че трудно успявам да насмогна да изчета всичко.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Ако това е така, извинявам ти се пред всички. Темата толкова бързо лети напред, че трудно успявам да насмогна да изчета всичко.
    Приема се!!

Наблюдател
    Регистриран
    04.03.2014
    Пчеларски район
    Mariazell

Bad Foundation.jpg

Същото се отнася и за обратният вариант. Ако сложиш основа с р-р 4,9 мм на пчели свикнали да градят 5,4 мм килийки, ще се получи същия ефект. Трябва да се премине през междинен размер, за да се постигне желания резултат. Има семейства, които се справят по-добре от други и такива, които въобще не се справят с тази задача. Аз сложих на три отводки по една ВО с р-р 5,1 мм за проба как ще ги изградят и само едната от тях си изгради основата добре, при другите две се получи нещо подобно на снимката, но не толкова зле.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от kvohrist Виж публикацията
    Същото се отнася и за обратният вариант. Ако сложиш основа с р-р 4,9 мм на пчели свикнали да градят 5,4 мм килийки, ще се получи същия ефект. Трябва да се премине през междинен размер, за да се постигне желания резултат. Има семейства, които се справят по-добре от други и такива, които въобще не се справят с тази задача. Аз сложих на три отводки по една ВО с р-р 5,1 мм за проба как ще ги изградят и само едната от тях си изгради основата добре, при другите две се получи нещо подобно на снимката, но не толкова зле.
    Хващал съм много семейства от какви ли не места. Имам достатъчно кошери, (но като всеки ловец, тръгвам след заек минал една седмица преди това )и мога да си направя отводки. Но мисълта ми е, че когато съм ги поставял в кошера, започват да си градят съвсем нормално основите. Затова и казвам за кой ли път, че диви и питомни пчели няма.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013

Bad Foundation.jpg

Mateev, не си разбрал какво пише във файла, който ви предоставих, и от където взимаш снимката /предполагам че от там я взимаш/ .
    Това са восъчни основи с малък обем на килийките, но човекът /пчеларят/ ги поставя в кошера, в рамки, и се получава това некачествено изграждана.Човекът, пчеларят, както винаги, принуждава пчелите да строят на ВО с размер 4.9 мм.
    И се получава гадна история.
    В хралупа, в японска тръвна, и във всякакъв обем, даже и под скала, под навес, пчелите градят нормални пити, не както в снимката. При снимката пчелите се сбъркват от „помощта на пчеларя“, който им е дал ВОСЪЧНА ОСНОВА с размер на килйката 4,9мм.........

На какво ви прилича?
    Не ви ли прилича на килийки на земни пчели. Почти същите са.
    Роене…………………
    Този пост е редактиран от slavi 13; 07.10.2015 в 18:45.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •