Каква допълнителна информация ти трябва?!?!
Отговорих на всички въпроси които си ми задал.
Питите са нови, това са мои пчели, а не на съседа, кошерите са ДБ12, маточници няма, семействата не са задръстени. меда е на венец около пилото и на съседните пити (СЕМЕЙСТВАТА НЕ СА ЗАДРЪСТЕНИ).
Що ми се роят пчелите и ко казва японското учение.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
По това време е необичайно да има роеве , или имат някакво заболяване и са напуснали кошера.
Така и си помислих първоначално, че въпросът ти, „защо се роят моите пчели, в моят пчелин, на 5 октомври тази година?“, и предоставеното видео, е поставен само за да се заяждаш, заради японската тръвна.
Аз не рекламирам японската тръвна, колко пъти трябва да ви го пиша.
Отговорът ми е вече твърд – ако роят е от твоят пчелин, както ти твърдиш, и ако това изобщо е рой, както ти твърдиш, – това е твоя голяма пчеларска грешка. Търси си я сам.
Считам че отговорих на въпросът ти, и повече няма да обръщам внимание на този въпрос.
А ти вече имаш 1568 мнения във форума, благодарение на заяждането си. Трупай непълноценни мнения и заяждания, до нова година може и да удариш бройката от 2000 мнения.
Не е заболяване и не е бягство. При бягство, пчелите буквално се изнизват като войници на парад.
Изобщо няма никакво значение какъв цвят са питите за роенето.
Къде е пилото хич няма значение, пилото е там където пчелите го разположат и мястото му се променя според температурата, влагата и количеството пчела в кошера.
Между 1 и 15 Септ има период на роево настроение, но се случва много рядко да излети рояк и това ще се случи само ако запасите са много сериозни.
Кошера няма почти никакво значение за роенето, стига да има място за снасяне.
Майката почти винаги излиза преди да се е излюпила новата, а яйца липсват, защото пчелите спират да хранят майката и я подготвят за полет.
Рояка се събира на грозд и пази майката, а не се пръска като ученици в междучасие.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Относно хигиеничното поведение ,при 100 % VSH майки реално другите им качества са доста слабо изразени ,но те са направени с цел да бъдат разплодни майки и да се продават като такива , след извъждането на нейните дъщери оплодени с ваши търтеи(свободно оплодени) нещата се променят но хигиеничното поведение се предава и в поколението на дъщерите дори и да е 50 % това е достатъчно.ът в годината. Основното качество на тази черта е да усещат паразита в запечатаното пило и да го разпечатат след което изядат ларвата и нарушават неговия цикъл на развитие. Но има още една черта на агресивно хигиенично поведение при която възрастните пчели хапят(убиват, контузват) паразита и най често краката.
http://strathconabeekeepers.blogspot...e-hygiene.html
тази статия е от 2015
https://myadventuresinbeekeeping.wor...ing-honeybees/
А на мен ми се струва,че Дамян хитрува....
В при семейства заселни в хралупи също има акар. И да е голяма хралупата пак може да рои. ОСНОВНА причина да оцеляват е защото роят.
Имам само един въпрос за японската ''технология'' веднъж заселено семейство в такъв кошер как му се сменя майката или се рои?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))