Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Ще ми е любопитно да се изкаже и Скутелатора по въпроса. Аз черпя моята информация от книгата на Стийв Тейбър - "Отглеждане на суперпчели".
Аз си знаех че това е провокация, с цел да изкопчиш малко информация от мен. Хайде от мен да мине малко жокерчета.

Всъщност, ако човек иска да селектира кротки пчели, трябва да ги оставя да се оплождат с агресивни търтеи, след което да ползва най-кротките такива семейства от всяка група сестри само по бащина линия. Избиването на търтеите от агресивните семейства винаги ще поддържа агресивността в латентно състояние и винаги ще създава проблеми при свободно оплождане ( особенно ако съседа обича да купува майки от всякъде и да експериментира с различни пчели)

Теорията че лошите търтеи са отговорни за агресивността лесно може да се провери: Човек избира най-кроткото си семейство ( без пушек - няма разлетяване, пчелите са кротки по питите и без да издват звук на изсъхнали листа, не вирват нагоре коремчета с показване на жило) и от неговите търтеи опложда колкото си иска майки (търтеи само от едно семейство). Наблюдава поведението на семействата с тези майки.

Всъщност, когато майчината линия е добра и стабилна, няма голямо значение с какви търтеи се оплождат нейните дъщери. Дори и те да са кипърски (едни от най-агресивните в света!!!!) семействата са почти толкова кротки, колкото баба си. Проблема с агесивността обаче идва в следващото поколение.