Първоначално публикувано от
Mateev
Поредната демонстрация на НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, от която си личи че има само ТЕОРЕТИЗИРАНЕ и абсолютно никакъв ПРАКТИЧЕСКИ ОПИТ. Хайде направи го поне веднъж, и тогава разтягай локумите.
За тези които ще ме разберат (не за Василевса) искам да им кажа, че меда когато се вади с преса става МЪТЕН и КРИСТАЛИЗИРА буквално за 2-3 дена. Ако се остави в матураторите за една събота и неделя, в понеделник вече е кристализирал и ваденето му от матуратора е мисия невъзможна. Правил съм опити да го декристализирам в бурканче, за да видя дали ще се избистри посредством утаяване на микрочастиците восък. Резултата - НИКОГА НЕ СЕ ИЗБИСТРЯ.
Единственият начин от такава мътна гъста каша да се извади чист прозрачен мед е прекарването му през 70-80 микронен филтър с високо налягане. Машината за такова филтриране е скъпа и дори аз все още не съм си позволил да си я закупя. Другата необходима машина е ДЕКРИСТАЛИЗАТОР (5-6 хиляди лв.). Третата - помпа за мед (3-4 хиляди лв.). Допълнително - армирани маркучи, фитинги, специализирано помещение с мивка и под, който лесно се мие, специализирана ел. инсталация, хромникелови съдове, кофи, сита и други дреболии. Въобще тази гимнастика за вадене на мед посреством пресоване ще струва най-малкото 20 000 лева, а производителноста на труда ще е никаква. Ако на ден се извадят 200 кила мед от двама човека, това ще е чудо.
Всичко това го знам защото и в момента аз вадя такъв мед. Става въпрос за разпечатките, които ги прекарвам през автоматична восъчна преса (5-6 хил. лв.). Пресата работи много бавно и изисква един човек непрекъснато да се върти около нея. Втори човек прави останалите операции. Други двама работят на разпечатващата машина и на центрофугата. И ако тези на разпечатващата машина обработват по тон мед на смяна, другите на пресата едвам вадят по 100 kg. Забравих да кажа че и 2 восъкотопилки работят непрекъснато и не насмогват - в тях също се хаби много работно време по обслужването.
Ха-ха ..... а Василевса си мисли всичко това да го направи само с 1 канап.... Отдавна не съм се смял така, както в последните няколко дена.