Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 95 от 186 ПърваПърва ... 45859394959697105145 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 941 до 950 от общо 1859
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Точно така - първия бисер на Василевса беше, че пчелите могат да избиват акарите с температура на принципа на избиването на стършелите - скупчване и вдигане на висока температура над 40 градуса. След 30 страници спорове Василевса се съгласи, че това не е така, и в следващите 40 страници ни разказваше как са достатъчни и само 36 градуса, ако се поддържат дълго време.

Важното е обаче, че ИЗРИЧНО ОТКАЗА ДА СИ ПРЕМЕРИ ТЕМПЕРАТУРАРА в кошера. Не знам - може би го уплашиха 10-те лева инвестиция в електронен термометър. За да му спестя това охарчване, предлагам да му изпратя за моя сметка един БЕЗПЛАТЕН ТЕРМОМЕТЪР срещу обещанието честно и почтенно да каже какво е премерил. Най-добре е да публикува снимки или още по-добре - да снима с камера, за да може всички да видим къде го пъха този термометър.

ПС: Очаквам на ЛС адрес и телефон и още днес му ще изпратя термометъра. Куриера също ще е за моя сметка.

Потребител
    Регистриран
    30.01.2015
    Пчеларски район
    Обл.Монтана; общ. Лом
    На всеки с по-голям стаж, а и не само, му се налагало да отстранява далаци пълни с мед, това ми е най-омразната операция. Отстраняването на пчелите е много трудно, първо режеш далака и естествено започва да тече мед, ръцете ти също стават медени , ако далака е голям и тежък,често се къса и мачка пчели, те стават агресивни .Не ми се мисли ако тази операция се извършва в безберитбен период.Матеев е прав.Тези кошери не стават за производство на голямо количество мед, а по-скоро няколко бройки за производство на далаци.

,

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    ..... Съществото на спора в цялата тема е, че пчелите, не зависимо от сандъка в който са могат да се справят сами с акара, но това не е по термичен метод.
    За измерването на температурата вътре в кошера има едно идеално решение, и то се нарича ИНФРАЧЕРВЕНА КАМЕРА. Лошата новина е, че такива камери са много скъпи (по 10-20 хил. лв.). Добрата новина е, че вече има приставки за GSM апарати, които на сравнително поносима цена могат да изпълняват същата функция.

http://www.thermal.com/thermal-cameras/

За нуждите на моите топлинни експерименти аз си купих дясната камера от снимката на линка (Seek Compact XR) и сега с нетърпение чакам да пристигне. Когато дойде, ще ви снимам всякакви ситуации вътре в семейството (кълбото) и ще ги публикувам на форума. Хубавото на този вид снимки е, че всеки един пиксел от снимката всъщност представлява термометър, който абсолютно точно мери температурата в тази точка. С подходящ софтуер маркера се разхожда по снимката и отстрани показва температурата на точката, върху която се намира. Надявам се, че с тази играчка ще можем да си отговорим на много от въпросите, които периодично ги обсъждаме във форума.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Поредната демонстрация на НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, от която си личи че има само ТЕОРЕТИЗИРАНЕ и абсолютно никакъв ПРАКТИЧЕСКИ ОПИТ. Хайде направи го поне веднъж, и тогава разтягай локумите.

За тези които ще ме разберат (не за Василевса) искам да им кажа, че меда когато се вади с преса става МЪТЕН и КРИСТАЛИЗИРА буквално за 2-3 дена. Ако се остави в матураторите за една събота и неделя, в понеделник вече е кристализирал и ваденето му от матуратора е мисия невъзможна. Правил съм опити да го декристализирам в бурканче, за да видя дали ще се избистри посредством утаяване на микрочастиците восък. Резултата - НИКОГА НЕ СЕ ИЗБИСТРЯ.

Единственият начин от такава мътна гъста каша да се извади чист прозрачен мед е прекарването му през 70-80 микронен филтър с високо налягане. Машината за такова филтриране е скъпа и дори аз все още не съм си позволил да си я закупя. Другата необходима машина е ДЕКРИСТАЛИЗАТОР (5-6 хиляди лв.). Третата - помпа за мед (3-4 хиляди лв.). Допълнително - армирани маркучи, фитинги, специализирано помещение с мивка и под, който лесно се мие, специализирана ел. инсталация, хромникелови съдове, кофи, сита и други дреболии. Въобще тази гимнастика за вадене на мед посреством пресоване ще струва най-малкото 20 000 лева, а производителноста на труда ще е никаква. Ако на ден се извадят 200 кила мед от двама човека, това ще е чудо.

Всичко това го знам защото и в момента аз вадя такъв мед. Става въпрос за разпечатките, които ги прекарвам през автоматична восъчна преса (5-6 хил. лв.). Пресата работи много бавно и изисква един човек непрекъснато да се върти около нея. Втори човек прави останалите операции. Други двама работят на разпечатващата машина и на центрофугата. И ако тези на разпечатващата машина обработват по тон мед на смяна, другите на пресата едвам вадят по 100 kg. Забравих да кажа че и 2 восъкотопилки работят непрекъснато и не насмогват - в тях също се хаби много работно време по обслужването.

Ха-ха ..... а Василевса си мисли всичко това да го направи само с 1 канап.... Отдавна не съм се смял така, както в последните няколко дена.
    Сега престани с простотиите си. Има клип в интернет който детайлно показва процеса. Твоето са празни злобарски дрънканици. Вземи малко да погледаш а не да ръсиш щуротии.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Слагам окончателен край на участието си в темата. Оставям ви да се къпете в комерсиалното си величие.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    За измерването на температурата вътре в кошера има едно идеално решение, и то се нарича ИНФРАЧЕРВЕНА КАМЕРА. Лошата новина е, че такива камери са много скъпи (по 10-20 хил. лв.). Добрата новина е, че вече има приставки за GSM апарати, които на сравнително поносима цена могат да изпълняват същата функция.

http://www.thermal.com/thermal-cameras/

За нуждите на моите топлинни експерименти аз си купих дясната камера от снимката на линка (Seek Compact XR) и сега с нетърпение чакам да пристигне. Когато дойде, ще ви снимам всякакви ситуации вътре в семейството (кълбото) и ще ги публикувам на форума. Хубавото на този вид снимки е, че всеки един пиксел от снимката всъщност представлява термометър, който абсолютно точно мери температурата в тази точка. С подходящ софтуер маркера се разхожда по снимката и отстрани показва температурата на точката, върху която се намира. Надявам се, че с тази играчка ще можем да си отговорим на много от въпросите, които периодично ги обсъждаме във форума.
    Това си струва всеки долар!!!
    Когато си правех дисертацията преди много години си мечтаех за нещо такова - снимаш платката както работи и виждаш веднага прегряващи елементи, кандидати да дефектират.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Слагам окончателен край на участието си в темата. Оставям ви да се къпете в комерсиалното си величие.
    Ще се надявам някой ден да изобретиш кошер за комерсиално пчеларство (питите по някакъв начин да бъдат закрепени на рамка и те да могат лесно да бъдат изваждани за центрофугиране. Нещо на принципа като на книжния кошер????), в който да не се налага третиране.
    Ако успееш да достигнеш до работеща версия, брой ме за първия клиент!
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Проблема е в рамките, обема и самата организация на пчелното семейство. Хилядолетната еволюция на пчелите е свързана с дървената хралупа, където пчелата се организира сама. Както вече споменах в съвременните рамкови кошери конструктивно е нарушено естественото развитие на пчелните семейства. Махаш рамките смаляваш вътрешния обем но полистирола не диша като дъската.

Въпрос към теб: Колко често отваряш кошера за преглед? И какво става с температурата като отвориш?
    А стига бе. Ти започна и сам да си задаваш въпроси.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Четейки новите дискусии в главата ми се породи един (може би дилетански) въпрос:
    Да кажем, че имам пчелин от 50 такива кошери. Всичко е наред, годината добра и идва ред да извадя меда. Как се прави това, по каква процедура и с какъв инструмент се отделя меда от питите?
    Как се обработва той и восъка от питите?
    Пресоваш го.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от kopdoB Виж публикацията
    На всеки с по-голям стаж, а и не само, му се налагало да отстранява далаци пълни с мед, това ми е най-омразната операция. Отстраняването на пчелите е много трудно, първо режеш далака и естествено започва да тече мед, ръцете ти също стават медени , ако далака е голям и тежък,често се къса и мачка пчели, те стават агресивни .Не ми се мисли ако тази операция се извършва в безберитбен период.Матеев е прав.Тези кошери не стават за производство на голямо количество мед, а по-скоро няколко бройки за производство на далаци.

,
    Японския кошер е като стайно растение. Много скъпо, за нищо не става, а иска много грижи. С една дума - боклук.

Страница 95 от 186 ПърваПърва ... 45859394959697105145 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •