Внутренний размер корпуса по технологии Варрэ, высота 210 мм, длина и ширина по 300 мм, наружные размеры зависят от толщины используемых досок. Варрэ объясняет свои размеры корпуса десятками лет наблюдений над жизнью пчел и использованием опыта своих предшественников, Лайянса, Войнота, Дювахелле. Это дает объем 2-х корпусов в 36 литров, а это 48 квадратных дециметров сот. Для зимовки следует оставить 36 квадратных дециметров сот с медом, а это будет 12 кг меда, этого вполне достаточно! Ведь чем больше меда над клубом, тем большее пространство пчелы должны обогреть.
Остальное свободное пространство может занимать расплод. Поэтому этот размер корпуса появился не случайно, а методом длительного эксперимента! По японской технологии высота корпуса 150 мм , Что на мой взгляд более практичнее, так как доску на 200 мм трудно найти, а на 150 сколько угодно, придется только вместо 2-ух корпусов использовать три, разница всего в 3 см получается, что думаю не очень существенно, но зато на сколько проще!
Инфото е от сайта :
http://busega.jimdo.com/%D1%8F%D0%BF...0%B9/?mobile=1
Сетих се че полистирола е с много добри изолационни свойства. Мога дори да се обзаложа, че полистиролния кошер предлага още по-добра топлоизолация, отколкото една хралупа.
Много бих се радвал да науча какво трябва да направя с полистиролния кошер за да не ми се налага повече да третирам.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Първоначално публикувано от scutellator
Сетих се че полистирола е с много добри изолационни свойства. Мога дори да се обзаложа, че полистиролния кошер предлага още по-добра топлоизолация, отколкото една хралупа.
Много бих се радвал да науча какво трябва да направя с полистиролния кошер за да не ми се налага повече да третирам.
Елементарно ! Прекрояваш на малки корпусчета ,опушваш (тук внимавай с горелката) и си готов ! Аааа и камера задължително защото да виждаш как се сипе акара ,като първия сняг !![]()
Проблема е в рамките, обема и самата организация на пчелното семейство. Хилядолетната еволюция на пчелите е свързана с дървената хралупа, където пчелата се организира сама. Както вече споменах в съвременните рамкови кошери конструктивно е нарушено естественото развитие на пчелните семейства. Махаш рамките смаляваш вътрешния обем но полистирола не диша като дъската.
Четейки новите дискусии в главата ми се породи един (може би дилетански) въпрос:
Да кажем, че имам пчелин от 50 такива кошери. Всичко е наред, годината добра и идва ред да извадя меда. Как се прави това, по каква процедура и с какъв инструмент се отделя меда от питите?
Как се обработва той и восъка от питите?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))