Морето завря от сафрид, цената му падна на 5 лв.
Понеделник, 28 Септември, 2015 10:02:58
„Морето завря от сафрид, цената му падна на 5 лв.” е челото на регионалното издание „Твоят ден”.
Пасажите се появили през последната седмица първо в района на Ахтопол и Приморско, после дошли и на север край Поморие и Несебър. Всяка вечер лодките се връщат натежали от улов, което свалило цената му, обясняват търговци.
Сафридът е стадна пасажна риба. Сребриста, с тъмнозеленикав синеещ се гръб. Голяма глава с уста с мощна челюст със ситни зъбки. На дължина най-често до 20 см и тегло 100 грама.
Различава се от средиземноморския сафрид по: по-големия брой и по-малките по размери костни шипчета покриващи страничната линия; по-късата странична линия, по-късите гръдни перки.
Разпространение: в Черно, Мраморно и Азовско море. Биология: морска, топлолюбива, пелагична, стадна риба. Живее до 15 години. Съзрява полово на 2 години.
По-ситните се хранят със зоопланктон, а едрите с рибки – хамсийки, ува, цаца.
Сафридът е любим обект за любителски морски риболов.
Най-атрактивен начин за улов на сафрид е на чепаре , като типичните сезони за това са май - юни и август – октомври.
Приготовлението на чепаре за сафрид е трудоемко занимание, за това по-вече от рибарите предпочитат да си купят от специализираните магазини, където разнообразието е наистина голямо. Но не трябва да се забравя, че най-резултатно е чепарето направено с мерак.
За съжаление в последните години сафрида рядко доближават брега, което прави улова от крайбрежните кейове и буни труден и колеблив, така че ако имате възможност се качвайте на лодката и търсете пасажите.
Сафрида не оставя следи в морето, затова за да го намерите трябва да сте въоръжени с търпение, по възможност фишфайндер и разбира се шесто чувство.
Пресният сафрид е истински деликатес. Както и да го приготвите – на скара, печен или пържен, ще оберете овациите на кулинарите.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Да бе! Сега излязъл сафрида и паднал на 5 лева. Цяло лято по капанчетата по морето, предлагаха сафрид, попчета, чернокоп и цаца на 6-12 лева 100 грама. Кожодери! И хората само се облизваха и гледаха менюто! Не си спомням да съм бил на море и да не съм ял риба всеки ден! Миналата година беше за сефте, а тази рецидив! Тук таме някой, който много му се яде да се прежали. А сега като натрупаха запаси и се чудят какво да ги правят "Излезли пасажите"! Да си им седят да си ги бият в главата.
В началото на септември, Несебър на пристанището, продаваха 100гр цаца за 3лв. в пластмасови тарелки!!!! Ееее... Туристите са виновни...
http://news.plovdiv24.bg/586263.html
България има срок до 2 октомври 2015 г. да заяви официално становище по отношение на многократно заявяваната воля и политика на правителството на страната за забрана на генетично модифицирани организми (ГМО) в страната. Това се казва в съобщение до медиите на Коалицията "За да остане природа в България", в която членуват десетки неправителствени организации.
Те уточняват, че от 2 април до 3 октомври 2015 г. страните-членки на ЕС имат възможността да заявят чрез официално становище до Европейската комисия забрана за отглеждане на генетично модифицирани култури на територията на страната си.
Девет страни вече забраниха генетично модифицирани (ГМ) сортове царевица, а България все още не се е възползвала от възможността за забрана на ГМ култури на географски принцип според новия Европейски регламент, допълват от коалицията. Това право е дадено на всяка страна членка на ЕС с директива 2015/412 или Регламент No 1829/2003 и срокът за изпращане на официалното становище до ЕК е 3 октомври 2015 г.
"Като отчитаме политиката на правителството за страна без ГМ култури, спазване на ограничителните клаузи на Закона за ГМО, решението на Министерския съвет от 25.06.2014 за забрана отглеждането на генетично модифицирана царевица MON 810 на територията на България, оставаме обезпокоени от незаявената позиция на правителството, свързани с възможността за забрана на ГМ култури, предоставена от директива 2015/412 и Регламент № 1829/2003", се казва още в съобщението.
Светла Николова от Коалиция "За да остане природа в България" напомня, че "аргументите на МЗХ досега бяха, свързани с поддържането на чист генофонд и генетични линии на български сортове царевица, наличието на рискове при използване на ГМО царевица, свързани с нарушаване на биоразнообразието на страната, и заплахи за селектираните местни сортове царевица и изменения на генетичния фонд на царевицата в страната.
Забраната на ГМ царевица MON810 през 2011 г. бе приета след граждански протести, множество демонстрации, събития и акции.
97% от българите са на мнение, че България трябва да продължи да отстоява, включително и пред Европейския съюз, съществуващите забрани за отглеждане на ГМО на нейна територия. Това показа последното изследване на общественото мнение, проведено от НЦИОМ през 2010 г. Тези нагласи не са променени.
Деветте страни, които досега са подали към ЕК официалните си становища за забрана на различни ГМ сортове царевица са: Австрия, Италия, Франция, Германия, Северна Ирландия, Шотландия, Литва, Гърция, Латвия, Унгария. Към тях скоро ще се присъединят Люксембург и Уелс.
Read more: http://news.plovdiv24.bg/586263.html#ixzz3nEUKvFTI
Те това ГМО си го извъртат, както си искат и да го забранят, все тая - по целия свят, всичко жули с ГМО, ма то не било същото разбираш ли, било нам си какво, па за това се пръкнаха и "био" храните.
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Може да е много "смешно",но......прасетата ияздоха фуража(жито,ечемик) от реколта 2014,но от таз годишната рента...мъка,мъка..даже и на кокошките остава от обичайната порция.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))