Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 116 от 127 ПърваПърва ... 1666106114115116117118126 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,151 до 1,160 от общо 1262
  1. #1151
    Потребител
    Регистриран
    30.12.2010
    Мнения
    80
    Пчеларски район
    общ. Свищов

  2. #1152

  3. #1153
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Мнения
    2,590
    Пчеларски район
    Североизточен
    Морето завря от сафрид, цената му падна на 5 лв.

    Понеделник, 28 Септември, 2015 10:02:58



    „Морето завря от сафрид, цената му падна на 5 лв.” е челото на регионалното издание „Твоят ден”.

    Пасажите се появили през последната седмица първо в района на Ахтопол и Приморско, после дошли и на север край Поморие и Несебър. Всяка вечер лодките се връщат натежали от улов, което свалило цената му, обясняват търговци.

    Сафридът е стадна пасажна риба. Сребриста, с тъмнозеленикав синеещ се гръб. Голяма глава с уста с мощна челюст със ситни зъбки. На дължина най-често до 20 см и тегло 100 грама.
    Различава се от средиземноморския сафрид по: по-големия брой и по-малките по размери костни шипчета покриващи страничната линия; по-късата странична линия, по-късите гръдни перки.
    Разпространение: в Черно, Мраморно и Азовско море. Биология: морска, топлолюбива, пелагична, стадна риба. Живее до 15 години. Съзрява полово на 2 години.
    По-ситните се хранят със зоопланктон, а едрите с рибки – хамсийки, ува, цаца.

    Сафридът е любим обект за любителски морски риболов.
    Най-атрактивен начин за улов на сафрид е на чепаре , като типичните сезони за това са май - юни и август – октомври.
    Приготовлението на чепаре за сафрид е трудоемко занимание, за това по-вече от рибарите предпочитат да си купят от специализираните магазини, където разнообразието е наистина голямо. Но не трябва да се забравя, че най-резултатно е чепарето направено с мерак.
    За съжаление в последните години сафрида рядко доближават брега, което прави улова от крайбрежните кейове и буни труден и колеблив, така че ако имате възможност се качвайте на лодката и търсете пасажите.

    Сафрида не оставя следи в морето, затова за да го намерите трябва да сте въоръжени с търпение, по възможност фишфайндер и разбира се шесто чувство.
    Пресният сафрид е истински деликатес. Както и да го приготвите – на скара, печен или пържен, ще оберете овациите на кулинарите.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

  4. #1154
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Мнения
    3,589
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Морето завря от сафрид, цената му падна на 5 лв.

    Понеделник, 28 Септември, 2015 10:02:58



    .................
    Пресният сафрид е истински деликатес. Както и да го приготвите – на скара, печен или пържен, ще оберете овациите на кулинарите.
    Абе аз и на чироз го ям - леко затоплен на скарата и със студена бира!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

  5. #1155
    Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Мнения
    224
    Да бе! Сега излязъл сафрида и паднал на 5 лева. Цяло лято по капанчетата по морето, предлагаха сафрид, попчета, чернокоп и цаца на 6-12 лева 100 грама. Кожодери! И хората само се облизваха и гледаха менюто! Не си спомням да съм бил на море и да не съм ял риба всеки ден! Миналата година беше за сефте, а тази рецидив! Тук таме някой, който много му се яде да се прежали. А сега като натрупаха запаси и се чудят какво да ги правят "Излезли пасажите"! Да си им седят да си ги бият в главата.

  6. #1156
    Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Мнения
    735
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    В началото на септември, Несебър на пристанището, продаваха 100гр цаца за 3лв. в пластмасови тарелки!!!! Ееее... Туристите са виновни...

  7. #1157
    Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Мнения
    766
    Пчеларски район
    Царево
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Морето завря от сафрид, цената му падна на 5 лв.

    Понеделник, 28 Септември, 2015 10:02:58



    „Морето завря от сафрид, цената му падна на 5 лв.” е челото на регионалното издание „Твоят ден”.

    Пасажите се появили през последната седмица първо в района на Ахтопол и Приморско, после дошли и на север край Поморие и Несебър. Всяка вечер лодките се връщат натежали от улов, което свалило цената му, обясняват търговци.

    Сафридът е стадна пасажна риба. Сребриста, с тъмнозеленикав синеещ се гръб. Голяма глава с уста с мощна челюст със ситни зъбки. На дължина най-често до 20 см и тегло 100 грама.
    Различава се от средиземноморския сафрид по: по-големия брой и по-малките по размери костни шипчета покриващи страничната линия; по-късата странична линия, по-късите гръдни перки.
    Разпространение: в Черно, Мраморно и Азовско море. Биология: морска, топлолюбива, пелагична, стадна риба. Живее до 15 години. Съзрява полово на 2 години.
    По-ситните се хранят със зоопланктон, а едрите с рибки – хамсийки, ува, цаца.

    Сафридът е любим обект за любителски морски риболов.
    Най-атрактивен начин за улов на сафрид е на чепаре , като типичните сезони за това са май - юни и август – октомври.
    Приготовлението на чепаре за сафрид е трудоемко занимание, за това по-вече от рибарите предпочитат да си купят от специализираните магазини, където разнообразието е наистина голямо. Но не трябва да се забравя, че най-резултатно е чепарето направено с мерак.
    За съжаление в последните години сафрида рядко доближават брега, което прави улова от крайбрежните кейове и буни труден и колеблив, така че ако имате възможност се качвайте на лодката и търсете пасажите.

    Сафрида не оставя следи в морето, затова за да го намерите трябва да сте въоръжени с търпение, по възможност фишфайндер и разбира се шесто чувство.
    Пресният сафрид е истински деликатес. Както и да го приготвите – на скара, печен или пържен, ще оберете овациите на кулинарите.
    Поредната журналистическа (истина)
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

  8. #1158
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Мнения
    1,424
    Пчеларски район
    Родопи
    http://news.plovdiv24.bg/586263.html
    България има срок до 2 октомври 2015 г. да заяви официално становище по отношение на многократно заявяваната воля и политика на правителството на страната за забрана на генетично модифицирани организми (ГМО) в страната. Това се казва в съобщение до медиите на Коалицията "За да остане природа в България", в която членуват десетки неправителствени организации.

    Те уточняват, че от 2 април до 3 октомври 2015 г. страните-членки на ЕС имат възможността да заявят чрез официално становище до Европейската комисия забрана за отглеждане на генетично модифицирани култури на територията на страната си.
    Девет страни вече забраниха генетично модифицирани (ГМ) сортове царевица, а България все още не се е възползвала от възможността за забрана на ГМ култури на географски принцип според новия Европейски регламент, допълват от коалицията. Това право е дадено на всяка страна членка на ЕС с директива 2015/412 или Регламент No 1829/2003 и срокът за изпращане на официалното становище до ЕК е 3 октомври 2015 г.

    "Като отчитаме политиката на правителството за страна без ГМ култури, спазване на ограничителните клаузи на Закона за ГМО, решението на Министерския съвет от 25.06.2014 за забрана отглеждането на генетично модифицирана царевица MON 810 на територията на България, оставаме обезпокоени от незаявената позиция на правителството, свързани с възможността за забрана на ГМ култури, предоставена от директива 2015/412 и Регламент № 1829/2003", се казва още в съобщението.

    Светла Николова от Коалиция "За да остане природа в България" напомня, че "аргументите на МЗХ досега бяха, свързани с поддържането на чист генофонд и генетични линии на български сортове царевица, наличието на рискове при използване на ГМО царевица, свързани с нарушаване на биоразнообразието на страната, и заплахи за селектираните местни сортове царевица и изменения на генетичния фонд на царевицата в страната.

    Забраната на ГМ царевица MON810 през 2011 г. бе приета след граждански протести, множество демонстрации, събития и акции.

    97% от българите са на мнение, че България трябва да продължи да отстоява, включително и пред Европейския съюз, съществуващите забрани за отглеждане на ГМО на нейна територия. Това показа последното изследване на общественото мнение, проведено от НЦИОМ през 2010 г. Тези нагласи не са променени.

    Деветте страни, които досега са подали към ЕК официалните си становища за забрана на различни ГМ сортове царевица са: Австрия, Италия, Франция, Германия, Северна Ирландия, Шотландия, Литва, Гърция, Латвия, Унгария. Към тях скоро ще се присъединят Люксембург и Уелс.



    Read more: http://news.plovdiv24.bg/586263.html#ixzz3nEUKvFTI

  9. #1159
    Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Мнения
    889
    Те това ГМО си го извъртат, както си искат и да го забранят, все тая - по целия свят, всичко жули с ГМО, ма то не било същото разбираш ли, било нам си какво, па за това се пръкнаха и "био" храните.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

  10. #1160
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    3,743
    Пчеларски район
    Раковски
    Може да е много "смешно",но......прасетата ияздоха фуража(жито,ечемик) от реколта 2014,но от таз годишната рента...мъка,мъка..даже и на кокошките остава от обичайната порция.

 

 
Страница 116 от 127 ПърваПърва ... 1666106114115116117118126 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •